Η Νίκη της Σαμοθράκης “επέστρεψε” και τοποθετήθηκε στο νησί της

Κοινοποίηση:
niki-samothrakis

Η Νίκη της Σαμοθράκης επέστρεψε στο νησί της και πήρε θέση στον χώρο μπροστά απ το Αρχαιολογικό Μουσείο, έστω και αν πρόκειται για πιστό αντίγραφο του αγάλματος που βρίσκεται στο μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.

Ολοκληρώθηκε λοιπόν χθες η μεταφορά του μαρμάρινου αγάλματος στην Σαμοθράκη και η τοποθέτηση του στην ειδική βάση που κατασκευάστηκε στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν και τα επίσημα… αποκαλυπτήρια. Όλα αυτά χάρη στην τεράστια συμβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου:

“Ενημερώνουμε το κοινό ότι στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης τοποθετήθηκε μαρμάρινο (μάρμαρο Θάσου) ακριβές αντίγραφο του κατασκευασμένου από Παριανό μάρμαρο αγάλματος της φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο βρέθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών το 1863 από τον Γάλλο διπλωμάτη Charles Champoiseau.

Το άγαλμα αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου μνημείου, όπου η Νίκη εικονιζόταν επάνω στην πλώρη μιας τετρήρους, πολεμικού πλοίου της εποχής της ανάθεσης του μνημείου (α΄ μισό του 2ου αι. π.Χ.). Ο χορηγός-αναθέτης του μνημείου και ο/οι γλύπτες του παραμένουν άγνωστοι.

Το πρωτότυπο μνημείο στην πλήρη του μορφή (βάθρο, πλώρη, άγαλμα) βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, το οποίο χορήγησε αντίγραφο τρισδιάστατης σάρωσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με πρωτοβουλία του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γεωργίου Παυλίδη για την παραγωγή δύο αντιγράφων, ενός για την Αλεξανδρούπολη και ενός για τη Σαμοθράκη.

Η μελέτη τοποθέτησης, η μεταφορά και η τοποθέτηση του αντιγράφου έγινε με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.

Η κατασκευή των αντιγράφων ήταν προσφορά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της εταιρείας F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Μάρμαρα & Γρανίτες ΑΕ”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ευτυχως ειναι μονο πιστό αντίγραφο του αγάλματος που βρίσκεται στο μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι. πφουυυυυυυυυυ…… δοξα τον θεο……

Comments are closed.