Η Λεπέν τα σπάει με τους Γερμανούς Ακροδεξιούς με αφορμή τα SS

Κοινοποίηση:
LEPEN

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και η ευρωπαϊκή ακροδεξιά φαίνεται να βρίσκεται σε κρίση, αφού ο Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας δήλωσε ότι δεν θα συμπορευτεί με το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του AfD, δεν θα καθίσουμε μαζί τους κατά τη διάρκεια της επόμενης θητείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε η Καρολίν Παρμεντιέ, βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού και εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας για την ΕΕ, στο POLITICO σε γραπτή δήλωση, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της Libération.

Το γαλλικό κόμμα, υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν, έχει περάσει χρόνια προσπαθώντας να προσελκύσει τους mainstream ψηφοφόρους και να αποστασιοποιηθεί από το ακροδεξιό παρελθόν του, ενώ το AfD έχει υιοθετήσει όλο και πιο σκληρές απόψεις.

Τόσο το γαλλικό όσο και το γερμανικό κόμμα είναι μέλη της ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία προβλέπεται να αυξήσει την υποστήριξή της στις εκλογές του Ιουνίου. Η Παρμεντιέ δεν διευκρίνισε αν ο Εθνικός Συναγερμός σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ID ή αν θα επιδιώξει την αποπομπή του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος.

«Αυτό δεν θα έχει καμία επίπτωση στο ID σε μια μελλοντική θητεία, καθώς έχουμε αρκετές εθνικότητες για να διατηρήσουμε την πολιτική μας ομάδα», δήλωσε σύμβουλος της Λεπέν, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Έχουμε ενημερώσει τους συμμάχους μας ότι δεν επιθυμούμε να καθίσουμε μαζί τους [AfD] στη συγκρότηση της επόμενης ομάδας».

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το Poll of Polls του POLITICO βλέπει το ID να τερματίζει τέταρτο στις ευρωεκλογές, αλλά μόλις μία έδρα πίσω από τους φιλελεύθερους της Ανανέωσης. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν αν τα δύο αυτά κόμματα διασπαστούν.

Η απόφαση της Λεπέν έρχεται μετά από μια δήλωση του Μαξιμίλιαν Κραχ στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στην οποία ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD δήλωσε ότι «δεν θα έλεγε ποτέ ότι όποιος φορούσε στολή των SS ήταν αυτόματα εγκληματίας», μια αναφορά στον Γερμανό συγγραφέα Γκίντερ Γκρας, ο οποίος παραδέχθηκε αργά στη ζωή του ότι είχε ενταχθεί στα Waffen-SS ως έφηβος.

Ο Αντερ Βίστισεν, ένας Δανός ακροδεξιός ευρωβουλευτής του οποίου το κόμμα ανήκει επίσης στην ομάδα ID, κάλεσε το AfD να «απαλλαγεί από τον Κραχ» ή να εγκαταλείψει την ομάδα συνολικά.

Ένας βοηθός του Κραχ δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει επειδή δεν γνώριζε τι σκόπευε να κάνει η γαλλική αντιπροσωπεία. «Δεν θεωρούμε τον Γκίντερ Γκρας εγκληματία», πρόσθεσε ο βοηθός.

Ένας αξιωματούχος της ομάδας ταυτότητας, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα, δήλωσε: «Μπορούμε επίσης να διαβάσουμε αυτή την απόφαση ως το ότι η RN [Εθνικός Συναγερμός] θέλει να πάει στους αδέσμευτους [ομάδα] επειδή δεν θέλει να συνεργαστεί περισσότερο με την ID. Αυτό θα μπορούσε … θα μπορούσε να είναι αρκετά επιζήμιο [για τη γαλλική αντιπροσωπεία]».

«Μέχρι τώρα οι αποφάσεις λαμβάνονταν πάντα με κοινή συμφωνία μεταξύ όλων των εθνικών αντιπροσωπειών, στις οποίες ανήκει και η γαλλική αντιπροσωπεία. Οι καιροί είναι αρκετά τρελοί, όλοι είναι νευρικοί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: