Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας συγκεντρώνει δισεκατομμύρια για να διασώσει τις κινεζικές τράπεζες καθώς ο τομέας των ακινήτων βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης

Κοινοποίηση:
pboc

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Evergrande, η μόνιμα προβληματική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας, ανακοίνωσε ότι ξένοι δανειστές κατέσχεσαν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια από μία θυγατρική της. Οι κάτοχοι των ομολόγων της εταιρείας βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού και το όλο περιστατικό αποκάλυψε για άλλη μια φορά τη σήψη στον πυρήνα του κλάδου ακινήτων της Κίνας.

Η ηγεσία του ΚΚΚ φέρεται να έχει επινοήσει ένα σχέδιο για να συγκεντρώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια γιουάν για ένα νέο ταμείο που θα στηρίξει τις προβληματικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες της χώρας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα απόθεμα, έναντι μιας τιμωρητικής χρεοκοπίας στον τομέα των ακινήτων.

Σύμφωνα με το Bloomberg:

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ηγείται της προσπάθειας, επιδιώκοντας να στηρίξει την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των 60 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται και η κρίση χρέους στον κλάδο των ακινήτων εξαπλώνεται.

Οι τράπεζες της Κίνας παλεύουν με τη συγκέντρωση επισφαλών δανείων εδώ και χρόνια (φυσικά, η πραγματική έκταση της απειλής καλύπτεται από το επεκτατικό σύστημα σκιώδους πίστωσης στην Κίνα, το οποίο βασίζεται στο χρέος που εκδίδεται από τις τοπικές αρχές και δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως στα εθνικά στοιχεία). Αλλά οι οίκοι αξιολόγησης έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις τους, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κρατήσει κρυφή την πραγματική έκταση του προβλήματος.

Η πιο πρόσφατη υπόδειξη για τη δεινή κατάσταση στην κινεζική πίστωση έφτασε χθες, με την κυκλοφορία των πιο πρόσφατων δεδομένων Beige Book εκτός Κίνας. Όπως επεσήμανε το Bloomberg , η έρευνα – η οποία έδειξε πτώση της ζήτησης δανείων λόγω του υπερβολικά υψηλού κόστους δανεισμού – παρουσιάζει «μια πιο ζοφερή εικόνα της ζήτησης πιστώσεων στον εταιρικό τομέα από την επιβράδυνση που αντικατοπτρίζεται στα επίσημα στοιχεία». Είναι το τελευταίο σημάδι ότι οι προσπάθειες της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια και να ενθαρρύνει την αναχρηματοδότηση με ευνοϊκότερα επιτόκια, έχουν φτάσει στα όριά τους.

Και καθώς τα lockdown στη Σαγκάη και αλλού απειλούν να εκτροχιάσουν την οικονομία της Κίνας, φαίνεται ότι το ΚΚΚ έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι – όπως λέει η παλιά παροιμία – οι απελπισμένοι καιροί απαιτούν απεγνωσμένα μέτρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: