Η Κίνα βάζει στη μαύρη λίστα την Boeing για πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν

Κοινοποίηση:
china-taiwan-930x550

Η Ουάσινγκτον εξοπλίζει αθόρυβα την Ταϊπέι «μέχρι τα δόντια» εν μέσω αντιδράσεων από το Πεκίνο.

Η Κίνα ανακοίνωσε στις 21 Μαΐου ότι έχει βάλει σε μαύρη λίστα πολλούς αμερικανικούς κατασκευαστές όπλων, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών των αρμάτων μάχης Abrams, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Reaper και Predator, λόγω των πωλήσεών τους στην Ταϊβάν, μετέδωσε το Russia Today (RT).

Η Κίνα έχει τοποθετήσει τις εταιρείες Boeing Defense Space & Security, General Atomics Aeronautical Systems και General Dynamics Land Systems στον κατάλογο των «αναξιόπιστων οντοτήτων». Ο χαρακτηρισμός εμποδίζει τα στελέχη αυτών των εταιρειών να ταξιδέψουν στην Κίνα και να πραγματοποιήσουν περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Πεκίνου τα τελευταία χρόνια να αποσυνδεθεί οικονομικά, χρηματοδοτικά και τεχνολογικά από τις ΗΠΑ.

Η General Atomics κατασκευάζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1 Predator και MQ-9 Reaper. Η General Dynamics κατασκευάζει τα άρματα μάχης M1 Abrams και τα άρματα μάχης K1/Type88 της Νότιας Κορέας και την οικογένεια ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων Stryker.

Οι ΗΠΑ έχουν επιδιώξει να πουλήσουν τα άρματα μάχης Abrams και άλλα όπλα στην κυβέρνηση της Ταϊβάν, δήθεν για να προστατευθούν από μια πιθανή εισβολή της κινεζικής κυβέρνησης.

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας, ενώ η Ταϊπέι ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι ανεξάρτητη. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν ως μέρος της Κίνας.

Ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν, Lai Ching-te, έχει ορκιστεί να αυξήσει την εγχώρια στρατιωτική βιομηχανία της κυβέρνησής του και να αγοράσει πιο προηγμένα όπλα από το εξωτερικό.

Τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε επιχορήγηση ύψους 80 εκατ. δολαρίων προς την Ταϊβάν για την αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Το BBC σημείωσε τότε ότι «οι ΗΠΑ εξοπλίζουν αθόρυβα την Ταϊβάν μέχρι τα δόντια».

«Για πρώτη φορά σε περισσότερα από 40 χρόνια, η Αμερική χρησιμοποιεί τα δικά της χρήματα για να στείλει όπλα σε ένα μέρος που επισήμως δεν αναγνωρίζει. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ονομάζεται ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση (FMF)”, πρόσθεσε το BBC.

Ο Wang Ting-yu, νομοθέτης της Ταϊβάν, λέει ότι τα 80 εκατομμύρια δολάρια είναι η κορυφή ενός «πολύ μεγάλου παγόβουνου» ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το FMF έχει χρησιμοποιηθεί για την αποστολή δισεκατομμυρίων σε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στις κυβερνήσεις της Ουκρανίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και άλλων συμμάχων των ΗΠΑ.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μεταφέρει τεράστιες ποσότητες όπλων στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Φιλικών Υπηρεσιών (AFSC), μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ είχαν στείλει στο Ισραήλ περισσότερους από 10.000 τόνους όπλων σε 244 φορτηγά αεροπλάνα και 20 πλοία. Οι μεταφορές περιλάμβαναν περισσότερες από 15.000 βόμβες και 50.000 βλήματα πυροβολικού μέσα στον πρώτο μόλις ενάμιση μήνα. Από τον Οκτώβριο έως τις αρχές Μαρτίου, οι ΗΠΑ ενέκριναν περισσότερες από 100 στρατιωτικές πωλήσεις προς το Ισραήλ, αλλά δημοσιοποίησαν μόνο δύο πωλήσεις.

Η AFSC προσθέτει ότι η Boeing κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη F-15 και επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64, τα οποία η ισραηλινή αεροπορία έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς σε όλες τις επιθέσεις της στη Γάζα και τον Λίβανο.

Η Boeing κατασκευάζει τα κιτ Joint Direct Attack Munition (JDAM), τα οποία μετατρέπουν τις μη κατευθυνόμενες βόμβες της σειράς MK-80, που κατασκευάζει η General Dynamics, σε κατευθυνόμενα πυρομαχικά. Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς αυτές τις βόμβες για να σκοτώσει αμάχους στη Γάζα.

Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί και η κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ έχουν σκοτώσει πάνω από 35.000 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 14.000 παιδιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: