Η Κίνα αντιτίθεται στην αποβολή της Ρωσίας από το G20: Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει

Κοινοποίηση:
G20

Η Κίνα έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στο αίτημα της Πολωνίας για αποβολή της Ρωσίας από τη σύνοδο κορυφής της G20. Ο Wang Weibin, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών , δήλωσε σε δήλωση: «Η Ρωσία είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό μέλος. Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εξάγει άλλη χώρα», είπε.

Σύμφωνα με την είδηση της απόφασης , η Κίνα ανακοίνωσε ότι είναι κατά της αποβολής της Ρωσίας από τη σύνοδο κορυφής της G20. «Η G20 είναι το πιο σημαντικό φόρουμ για τη διεθνή οικονομική συνεργασία », δήλωσε ο Wang Weibin, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωση . Η Ρωσία είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό μέλος. Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εξάγει άλλη χώρα» , είπε. Η Κίνα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος της Ρωσίας και δεν έχει καταδικάσει μέχρι στιγμής την ουκρανική επίθεση.
«Όταν πρόκειται για ορισμένους θεσμούς και αποφάσεις, μιλάμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας προτού πάρουμε την απόφασή μας».

Η Πολωνία, που εκπροσωπείται στο G20 μέσω της ΕΕ, ζήτησε να αποβληθεί η Ρωσία από αυτή την ένωση λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία. Ο Τζέικ Σάλιβαν , Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν , δήλωσε την Τρίτη την επόμενη εβδομάδα ότι αυτός και οι σύμμαχοι θα συζητήσουν την ένταξη της Ρωσίας στο G20.

Ο Σάλιβαν είπε ότι πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επιστρέψει στην κανονική ατζέντα των διεθνών θεσμών και κοινοτήτων. «Όταν πρόκειται για ορισμένους θεσμούς και αποφάσεις, μιλάμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας προτού πάρουμε την απόφασή μας», είπε ο Σάλιβαν.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε επίσης ότι τέτοια ζητήματα μπορούν να λυθούν με συνομιλίες με διεθνείς συμμάχους και ότι αποκλείεται να ληφθούν μεμονωμένες αποφάσεις. Από την άλλη, έχει αναφερθεί ότι θα έρθουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο Σάλιβαν είπε ότι θα ανακοινώσουν “ένα νέο πακέτο κυρώσεων”.

Από την άλλη, ο Πούτιν έκανε δηλώσεις για να συμμετάσχει στη σύνοδο των G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Ινδονησία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: