Η ΕΛ.ΑΣ. αρνείται να εκτελέσει τις εντολές της κυβέρνησης: «Δεν πρόκειται να κάνουμε ελέγχους σε σπίτια στα ρεβεγιόν»

Κοινοποίηση:
1111

Οι αστυνομικοί μέσω του συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ., Σταύρου Μπαλάσκα σε μία πρωτοφανή δήλωση «άδειασαν» την κυβέρνηση και δήλωσαν πως θα αρνηθούν να εκτελέσουν ελέγχους σε σπίτια πολιτών στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.


Υπενθυμίζουμε πως το νέο «φιρμάνι» της κυβέρνησης, η οποία πλέον δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα και έχει φτάσει να «νομοθετεί» αυθαίρετες απαγορεύσεις με προφορικές εντολές(!), λέει πως απαγορεύονται πάνω από 9 άτομα σε κάθε σπίτι στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ελέγχους για συνωστισμό στα ρεβεγιόν», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο συνδικαλιστής της Ελληνικής Αστυνομίας, Σταύρος Μπαλάσκας, μιλώντας για την αλλαγή του χρόνου, οπότε και οι συναθροίσεις σε σπίτια θα εξακολουθούν ν’ απαγορεύονται.

«Ψυχολογικά είναι πάρα πολύ δύσκολο στον αστυνομικό να μπαίνει μέσα στα σπίτια, την ημέρα που έχουν τη γαλοπούλα, που έχουν το τραπέζι, να χτυπάει πόρτες και να επιδίδει πρόστιμα. Αυτό δεν το έχουμε ξανακάνει, ιδιαίτερα την ημέρα της αλλαγής του χρόνου. Θα έχουμε μπερδεμένα συναισθήματα»υπογράμμισε ο κ. Μπαλάσκας.

«Οι αστυνομικοί, μαζί με τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, είναι στην πρώτη γραμμή του κινδύνου. Δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός για τους ελέγχους. Βεβαίως υπάρχει ένα θέμα, ότι δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε ελέγχους στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Αν αρχίσουν συναθροίσεις 10-15 ατόμων μέσα στα σπίτια, εμείς δεν θα μπορούμε να παρέμβουμε», συνέχισε και ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. και κατέληξε:

«Θέλω να ελπίζω ότι κανένας δεν θα μας ζητήσει να κάνουμε παρέμβαση εκείνες τις μέρες».

Οι δηλώσεις του κ.Μπαλάσκα δεν είναι τυχαίες, εκφράζουν μια γενικότερη αγανάκτηση στην ΕΛ.ΑΣ. με τις επιλογές της κυβέρνησης, η οποία με τα δρακόντεια μέτρα που επιβάλλει έχει στρέψει την κοινωνία εναντίον των αστυνομικών, που  πλέον κόβουν πρόστιμα στους πολίτες επειδή… περπατούν. 

Σε συνδυασμό με τα περιστατικά αστυνομικής βίας σε όλη την περίοδο της καραντίνας σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για την αστυνομία και τους αστυνομικούς.

Αν εισβάλουν σε σπίτια πολιτών που γιορτάζουν με συγγενείς και φίλους την αλλαγή του χρόνου αντιλαμβάνεται κανείς πως η δυσαρέσκεια των πολιτών θα φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

15 Σχόλια

  1. Δεν υπαρχει κατωτερο επαγγελμα απο Αστυνομικους εδω στην Ελλαδα.
    Το ξεφτιλισανε. Ειναι οτι πιο βρωμικο επαγγελμα.
    Αυτο ειναι το συμπερασμα μου μετα απο 25 χρονια εδω…
    Καλυτερα σκουπιδιαρης παρα αστυνομικος.

  2. Καλα, ας πανε να μπουνε σε σπιτι στην κρητη μετα απο φαγητο κ ποτο.. Στα 10 σπιτια, τα 2-3 θα αντιδρασουν και φανταζεστε τι θα γινει…

  3. ΟΙΜΠΑΤΣΟΙ ΈΧΟΥΝ ΕΝΤΟΛΉ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΈΛΕΓΧΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΆ ΣΠΊΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΟΧΙ

  4. Σχετικά όμως με τους αστυνομικούς και το lockdown , είναι και το κάτω;
    Θα εφαρμόσει ο κ. Χρυσοχοϊδης της ΝΔ
    το Νόμο 3731/2008 της ΝΔ ;
    Στο προηγούμενο lockdown από τον Μάρτιο του 2020, οι αστυνομικοί με χρήση της υπουργικής απόφασης της ΝΔ , δεν δεχόντουσαν ….το δίπλωμα οδήγησης σαν απόδειξη της ταυτότητας, και σε όσους δεν είχαν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα, έκοβαν πρόστιμο !
    Αυτό που έκαναν οι αστυνομικοί ήταν ΠΑΡΑΝΟΜΟ, διότι με βάση το νόμο που θέσπισε η ΝΔ , συγκεκριμένα το άρθρο25 του Νόμου 3731/2008 – ΦΕΚ 263/Α/2008 , ορίζεται ότι
    Άρθρο 25
    Στοιχεία αιτήσεων προς τη Διοίκηση
    Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45 Α’) αντικαθίσταται ως εξής:
    «4. Τα στοιχεία της ταυτότητας που αναφέρονται στην αίτηση, όταν πρόκειται για Έλληνες πολίτες, αποδεικνύονται από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων.

    Η σχετική ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ το 2020, ΔΕΝ όριζε ότι καταργήθηκε το δίπλωμα οδήγησης , σαν αποδεικτικό της ταυτότητας, συνεπώς ΙΣΧΥΕ και ΙΣΧΥΕΙ το δίπλωμα οδήγησης , σαν αποδεικτικό της ταυτότητας, με βάση το ως άνω άρθρο 25 του νόμου 3731/2008, που θέσπισε η ΝΔ !!!
    Βλέπουμε τη ΝΔ, να μην εφαρμόζει νόμους της ΝΔ !
    Εξάλλου , ούτε ήταν δυνατό μια Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, να … καταργεί το δίπλωμα της οδήγησης σαν μέσο απόδειξης της ταυτότητας.
    Τούτο, διότι με βάση το άρθρο 44 του Συντάγματος
    1. Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

    Το δίπλωμα οδήγησης σαν αποδεικτικό ταυτότητας, δεν αποτελεί… περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, και έτσι δεν θίχτηκε το ζήτημα αυτό από την Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ούτε μπορούσε να θιχτεί , βέβαια.
    Τι συνέβη ; Ο Υπουργός που εξέδωσε την αντίστοιχη απόφαση, ξέχασε ότι η ΝΔ με το νόμο 3731/2008 , άρθρο 25 , συμπεριέλαβε και το δίπλωμα οδήγησης σαν στοιχείο αποδεικτικό της ταυτότητας, και έτσι ξέχασε να αναφέρει στην υπουργική απόφαση για το lockdown, ότι οι πολίτες μπορούσαν να αποδείξουν την ταυτότητά τους με το δίπλωμα οδήγησης.
    Ο νόμος όμως 3731/2008 , άρθρο 25, εξακολουθούσε και εξακολουθεί να ισχύει, και έτσι κακώς οι αστυνομικοί έκοβαν πρόστιμα στους πολίτες. Μία από τις απλές γενικές αρχές δικαίου, που πρέπει να γνωρίζει κάθε πολίτης, και κάθε αστυνομικός, και ο ειδικός φρουρός είναι ότι ο νόμος είναι ισχυρότερος από μία υπουργική απόφαση. Όπως αν δώσει σε ένα αστυνομικό εντολή ο προϊστάμενός του αστυνόμος Α΄, ο αστυνομικός δεν πρέπει να την εκτελέσει, αν ο πιο υψηλόβαθμος Αστυνομικός Διευθυντής τον διατάξει να μην εκτελέσει την εντολή του Αστυνόμου Α΄. Το ίδιο είναι με το νόμο, που υπερισχύει από την υπουργική απόφαση. Ο αστυνομικός έχει δώσει όρκο να εκτελεί το Σύνταγμα και τους νόμους. Αφού ο νόμος ορίζει ότι το δίπλωμα οδήγησης είναι αποδεικτικό στοιχείο της ταυτότητας, ο αστυνομικός οφείλει να εφαρμόσει το νόμο, και όχι την υπουργική απόφαση, που άλλωστε ΔΕΝ αναφέρει « μη λαμβάνετε υπόψη σας το δίπλωμα» . αλλά απλώς ο Υπουργός ξέχασε να το αναφέρει στην απόφαση σαν αποδεικτικό στοιχείο.
    Το ότι ξέχασε να αναφέρει ο υπουργός το δίπλωμα οδήγησης , αυτό δεν μπορεί να καταργήσει το άρθρο 25 του ν. 3731/2008, με το οποίο και το δίπλωμα οδήγησης αρκεί για την απόδειξη των στοιχείων ταυτότητας του πολίτη. Μάλιστα αυτό εφαρμόζεται και στα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και γι’ αυτό άλλωστε θεσπίστηκε από τη ΝΔ.
    Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ΔΕΝ όριζε να μην λαμβάνουν υπόψη τους το δίπλωμα οδήγησης οι αστυνομικοί, και έτσι εξακολουθούσε να ισχύει το άρθρο 25 του νόμου 3731/2008.

    Με βάση το άρθρο 43 του Συντάγματος , παράγραφος 2 , δεύτερο εδάφιο ορίζεται ότι
    2.( …) Eξουσιοδότηση για έκδοση κανονιστικών πράξεων από άλλα όργανα της διοίκησης επιτρέπεται προκειμένου να ρυθμιστούν ειδικότερα θέματα ή θέματα με τοπικό ενδιαφέρον ή με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό.
    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει κρίνει πάγια ότι απαιτείται, να περιέχει το νομοθετικό κείμενο ( στην προκειμένη περίπτωση η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου) όχι απλώς τον καθ’ ύλην προσδιορισμό του αντικειμένου της εξουσιοδοτήσεως, αλλά, επί πλέον και την ουσιαστική ρύθμιση του, έστω και σε γενικό, ορισμένο, όμως, πλαίσιο σύμφωνα προς το οποίο θα ενεργήσει η Διοίκηση προκειμένου να ρυθμίσει τα μερικότερα θέματα (βλ. ενδ. ΣτΕ Ολ. 1749/2016, 2150, 2148, 2090, 520, 148-150/2015, 3299, 3013/2014, 2186/2013, 235/2012, 1297-1300, 738/2011, 3427, 1210/2010, Ολ 2815/2004, Ολ 1101/2002, κ.ά., καθώς επίσης και ΣτΕ Ολ. 2113/2014, 3220/2010, 3489/2008, 1776/2007).
    Βλ. στο σάϊτ της καθηγήτριας κας Πρεβεδούρου

    https://www.prevedourou.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7/
    Η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου , ΤΙΠΟΤΑ δεν όριζε για το δίπλωμα οδήγησης .Έτσι , δεν είχε δικαίωμα, με βάση τα ανωτέρω, ο Υπουργός να καταργήσει το δίπλωμα οδήγησης σαν αποδεικτικό στοιχείο της ταυτότητας. Ούτε , εξάλλου, όριζε η Υπουργική απόφαση, να μην λαμβάνουν υπόψη το δίπλωμα οδήγησης οι αστυνομικοί.
    Συνεπώς, μία από τις απλές γενικές αρχές δικαίου, που πρέπει να γνωρίζει κάθε πολίτης, και κάθε αστυνομικός, και ο ειδικός φρουρός είναι ότι : Ο νόμος , υπερισχύει από την υπουργική απόφαση. Το γεγονός ότι ο Υπουργός ξέχασε το δίπλωμα οδήγησης , σαν στοιχείο απόδειξης της ταυτότητας , δεν καταργεί το νόμο, που υπερισχύει και ορίζει ότι και το δίπλωμα οδήγησης αρκεί για την απόδειξη της ταυτότητας .
    Συνεπώς, οι αστυνομικοί ΠΑΡΑΝΟΜΑ έκοψαν πρόστιμο σε όσους έκαναν έλεγχο στο lockdown και είχαν μόνο το δίπλωμα οδήγησης και όχι την αστυνομική ταυτότητα μαζί τους.
    Για να δούμε τώρα !
    Θα εφαρμόσει το υπουργείο της ΝΔ, τους νόμους της ΝΔ ;
    Ο νόμος 3731/2008 είναι της ΝΔ !

    1. Αφού οι νόμοι είναι πάνω από τις ΚΥΑ, τότε τίποτα δεν ισχύει από τον παράνομο ΕΓΚΛΗΣΜΟ μας και τις ΑΠΑΓΟΡΕΎΣΕΙΣ τους….
      .
      Ας μας πει κάποιος ΕΙΔΙΚΌΣ.

      .

  5. ρε ενα παστουρμα θελω μονο. Ανοιξτε!!

  6. αρα μπορουν να κανουν πισω εαν κατι δε ειναι σωστο τι λενε τοτε εκτελουμε εντολες ???

  7. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής, πρωτού εφαρμοστεί η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Ολα μπορεί να τα προσπεράσει ο λαός, την αναφορά όμως για το που θέλει να πάει, την εισβολή στα σπίτια και μέσα σε εκκλησίες δεν θα τα ανεχτεί.

  8. Θα υπακούσουν, θα διερευνήσουν καταγγελίες, αλλιώς, η παράβαση καθήκοντος και ο “κύριος με το κουδουνάκι” περιμένει όλους τους “επαναστάτες”, κύριοι συνδικαλιστές του κwλου. Όποιος διαφωνεί, ας κοιτάξει μέσα του και να θυμηθεί τι ακριβώς έκανε στις τελευταίες εκλογές.

  9. Η Ε.Λ.Α.Σ. αποτελεί ένα σύνολλο ατόμων που μόνο και μόνο για 700 – 1000 Ευρώ μηνιαίως κάνουν ότι τος αναθέσουν, χωρίς να δικαιούνται να κρίνουν την ορθότητα ή όχι των όσων κάνουν. Συνεπώς θα κάνουν ότι τους διατάξουν. Η μόνη εναλλακτική επιλογή που έχουν είναι να παραιτηθούν, αλλά κανένας δεν θα το κάνει, διότι δεν έχει εναλλακτική οικονομική διέξοδο. Ας αφήσει λοιπόν ο αξιότιμος κ. Παλάσκας τις μαγκιές για αργότερα και ας εξακολουθήσουν όλοι μαζί να συνεχίσουν το ψάξιμο μήπως και εντοπίσουν το οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής.
    Κατά τα υπόλοιπα θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι επί 21ης Απριλίου το κράτος έψαχνε για χωροφύλακες και νοσοκόμους και δεν εύρισκε ενδιαφερόμενους. Ο μέσος Έλληνας δεν ήθελε να γίνει “μπασκίνας” ούτε “να κουβαλάει πάπιες σε αρώστους”. Το ότι έφθασε η κατάσταση στο σημερινό χάλι, κάποιοι ευθύνονται και αυτοί δεν βρίσκονται πολύ μακριά. Ας απαντήσει ο καθένας μας στο ερώτημα ποιός μας φόρτωσε επί τέσσερα χρόνια τον προηγούμενο μπούλη “για να σκίσει τα μνημόνια με έναν νόμο” και στην συνέχεια τον τωρινό μπούλη για να “διορθώσει την συμφωνία των πρεσπών” με όπλο την ενταξιακή διαδικασία των σκοπιανών στην ΕΕ…..

    ΥΓ: Ο “εθνάρχης” έλεγε παλιότερα. Την Κυριακή θα με ψηφίσετε, από την Δευτέρα θα αρχίσετε να με βρίζετε μέχρι τις επόμενες εκλογές,στις οποίες όμως θα με ξαναψηφίσετε……..

  10. Δεν γιορτάζω χριστούγεννα. Ανοιξες και τα μαγαζιά να πάρω λαμπάκια. Να τα χώσεις στον πάτο σου Καρακούλη.

  11. Αφηστε τα σαπια μπατσακια,φοβαστε τις ομαδικες φαπες και τις καραμπινες,ιδιως στις γειτονιες των γυφτων.

  12. Σε τολμήσουν η λογική από την τρέλα απεχη λίγο τα επί τας καθάρματα

  13. φοβουντε τα αντίποινα γιατι ο κοσμος εξαγριώνετε πλεον

Comments are closed.