Η Γερμανία υπέγραψε ενεργειακή συμφωνία με το Κατάρ για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία

Κοινοποίηση:
alhabi-habek

Η Γερμανία και το Κατάρ υπέγραψαν μακροπρόθεσμη ενεργειακή συμφωνία, δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος την Κυριακή, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στη Γερμανία και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει ξεκινήσει αρκετές πρωτοβουλίες για να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάνταλ-Θάνι δέχθηκε τον Χάμπεκ την Κυριακή και οι δυο τους συζήτησαν για τους τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, ανέφερε ο Εμίρι σε δήλωση την Κυριακή.

Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία είχε κλείσει.

«Οι εκπρόσωποι εταιρειών που έχουν έρθει μαζί με τον Χάμπεκ θα ξεκινήσουν τώρα διαπραγματεύσεις για συμβόλαια με το Κατάρ», είπε ο εκπρόσωπος.

Σε ανακοίνωσή του, το Κατάρ είπε ότι για χρόνια προσπαθούσε να προμηθεύσει τη Γερμανία, αλλά οι συζητήσεις δεν οδήγησαν ποτέ σε κάποια συμφωνία.

Η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδια για την κατασκευή δύο τερματικών σταθμών LNG.

Το Κατάρ είπε ότι συμφώνησε με τη Γερμανία ότι «αντίστοιχες συζητήσεις θα επαναληφθούν με σκοπό την σύναψη μακροπρόθεσμων συμφωνιών για προμήθειες LNG».

Ο Χάμπεκ συνάντησε επίσης τον Υπουργό Ενέργειας του Κατάρ, Σαάν Σερίντα αλ Χάμπι, στη Ντόχα, όπου συζήτησαν τις ενεργειακές σχέσεις και τη συνεργασία του Κατάρ, ενός από τους κορυφαίους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, με την Γερμανία καθώς και τους τρόπους βελτίωσής τους, δήλωσε ο αλ Χάμπι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: