Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Κάρλος Γκοσν της Renault-Nissan – Η κινηματογραφική απόδραση απ’ την Ιαπωνία…

Κοινοποίηση:
ghosn

Η Γαλλία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Κάρλος Γκοσν, τον μεγιστάνα της αυτοκινητοβιομηχανίας που έγινε άφαντος στην Ιαπωνία, καταφεύγοντας κρυφά στον Λίβανο, είπαν οι εισαγγελείς στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή.

Το ένταλμα εκδόθηκε για ύποπτες πληρωμές αξίας πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ της συμμαχίας Renault-Nissan της οποίας ήταν κάποτε επικεφαλής ο Γκοσν και μιας ομανικής εταιρείας, Suhail Bahwan Automobiles (SBA), δήλωσαν εισαγγελείς στο προάστιο του Παρισιού, Nanterre.

Ο Γκοσν, τότε επικεφαλής της Nissan και επικεφαλής μιας συμμαχίας μεταξύ της Renault, της Nissan και της Mitsubishi Motors, συνελήφθη στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο του 2018 ως ύποπτος για παράνομη οικονομική συμπεριφορά μαζί με τον βοηθό του, Γκρεγκ Κέλι. Και οι δύο αρνήθηκαν την ενοχή τους.

Τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς εκκρεμούσε η δίκη, ο Γκοσν οργάνωσε μια κινηματογραφική απόδραση, ταξιδεύοντας κρυφά από την Ιαπωνία στον Λίβανο, κλεισμένος μέσα σε μια θήκη μουσικού εξοπλισμού στον χώρο αποσκευών ενός ιδιωτικού τζετ.

Ο Γκοσν, ο οποίος έχει γαλλικό, λιβανέζικο και βραζιλιάνικο διαβατήριο, προσγειώθηκε στη Βηρυτό, η οποία δεν έχει «συνθήκη έκδοσης» με την Ιαπωνία.

Είπε ότι τράπηκε σε φυγή διότι δεν πίστευε ότι θα είχε δίκαιη αντιμετώπιση στην Ιαπωνία, όπου οι εισαγγελείς έχουν σχεδόν 99% ποσοστό καταδίκης σε υποθέσεις που οδηγούνται σε δίκη.

Είπε επίσης ότι η Nissan συνεννοήθηκε με τους εισαγγελείς για τη σύλληψή του επειδή ήθελε να εμβαθύνει τη συμμαχία της ιαπωνικής εταιρείας με τη Renault.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: