Η Γάζα καταρρέει, άγριες μάχες στην Khan Yunis

Κοινοποίηση:
ΓΑΖΑ

Με τον ισραηλινό στρατό να δίνει άγριες μάχες με την Hamas στην Khan Yunis, αναζητώντας τον ηγέτη της Yehya Sinwar στα υπόγεια τούνελ, το Ισραήλ έχει ανοίξει… πόλεμο και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ο οποίος ενεργοποίησε – για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του – το άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο εφιστά την προσοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κάποιο ζήτημα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.
Η κίνηση αυτή του Guterres, ο οποίος υποστηρίζει πως η Γάζα τελεί υπό κατάρρευση και από πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, προκάλεσε την οργή και την αντίδραση του Ισραήλ, με τον υπουργό Εξωτερικών, Eli Cohen να χαρακτηρίζει «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη τη θητεία του Guterres».
Και ενώ αυξάνονται τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως ο ηγέτης της Hamas δεν είναι στο έδαφος αλλά κρύβεται στα υπόγεια κρησφύγετα της οργάνωσης.

Άγριες μάχες στην Khan Yunis

Ο IDF υποστηρίζει πως για πρώτη φορά κατάφερε να φτάσει στην «καρδιά» της Khan Yunis, με την Hamas να κάνει λόγο για άγριες μάχες.
Κάτοικοι κάνουν λόγο για εντατικούς βομβαρδισμούς που σκοτώνουν, τραυματίζουν και ισοπεδώνουν ολόκληρες περιοχές, τη στιγμή που τανκ επιτίθενται στα βόρεια και ανατολικά της πόλης.
Κατά τους Ισραηλινούς, στις στοχευμένες επιθέσεις τους στο κέντρο της Khan Yunis, κατάφεραν να εξουδετερώσουν τρομοκράτες και να καταστρέψουν υποδομές και οπλισμό τους, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υποστήριξε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το σπίτι του ηγέτη της Hamas, Yahya al – Sinwar και είναι θέμα χρόνου να τον εντοπίσουν.

Αναζητούν στα υπόγεια τον ηγέτη της Hamas

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari υποστήριξε πως ο Sinwar δεν είναι στο έδαφος, αλλά κάτω από αυτό, στα υπόγεια τούνελ της οργάνωσης.
Αν και δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, ο Hagari ανέφερε πως «η αποστολή μας είναι να τον βρούμε και να τον σκοτώσουμε».
Τα ισραηλινά μαχητικά καταστρέφουν τις υποδομές των τούνελ, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός προωθείται στην Khan Yunis, όπου εκτιμά ότι βρίσκονται και τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Guterres (ΟΗΕ): Σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres προειδοποίησε για τον σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης της Γάζας και για αυτό το λόγο ενεργοποίησε το άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να πιέσει για κατάπαυση πυρός.
Σε δηλώσεις του ο Guterres εξέφρασε την ανησυχία του πως πλέον γίνεται «αδύνατη η διανομή ακόμη και της περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας», υπογραμμίζοντας τους «συνεχείς βομβαρδισμούς» των Ισραηλινών και την «απουσία καταφυγίου» και των «στοιχειωδέστερων» αγαθών για την «επιβίωση» των Παλαιστινίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: