Η Βρετανία βλέπει τεράστια πτώση στην παραγωγή αυτοκινήτων – SMMT: Πρέπει να στραφούμε στα ηλεκτροκίνητα

Κοινοποίηση:
hawes

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 32,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022 λόγω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών και άλλων εξαρτημάτων, σύμφωνα με έκθεση του κλάδου την Πέμπτη.

Με σχεδόν 100.000 λιγότερες μονάδες από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, κατασκευάστηκαν μόνο 207.347 νέα αυτοκίνητα κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, σύμφωνα με την έκθεση της Εταιρείας Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT).

Τον Μάρτιο, η παραγωγή μειώθηκε κατά 33,4% σε ετήσια βάση στις 76.900 μονάδες, λόγω της μείωσης της παραγωγής για τις αγορές του εξωτερικού, καθιστώντας τον τον πιο αδύναμο Μάρτιο από το 2009, αναφέρει η έκθεση.

Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν επίσης «τη μεγαλύτερη μείωση» τον Μάρτιο (63,8% από έτος σε έτος) κυρίως επειδή ένα μεγάλο εργοστάσιο στο Swindon της Αγγλίας, στο οποίο κατασκευάζονταν αυτοκίνητα για την αγορά των ΗΠΑ, έκλεισε τον Ιούλιο του 2021, πρόσθεσε η έκθεση.

«Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, η παραγωγή αυτοκινήτων εξακολουθεί να υποφέρει», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της SMMT, Μάικ Χάους. «Η ανάκαμψη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και, με φόντο ένα ολοένα και πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, απαιτείται επείγουσα δράση για την προστασία της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο Χάους ζήτησε από τη Βρετανία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μετάβασης στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, «όχι μόνο ως αγορά αλλά ως κατασκευαστής».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: