Η Βραζιλία αποχωρεί από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Κοινοποίηση:
1

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, τήρησε τελικά την υπόσχεσή που είχε δώσει πριν από την έναρξη της θητείας του πως η χώρα θα εγκαταλείψει το σύμφωνο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας διένειμε ένα τηλεγράφημα μεταξύ των διπλωματών του ζητώντας τους να ενημερώσουν τον ΟΗΕ για την αποχώρηση της χώρας από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την μετανάστευση, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ την Τρίτη.

Σύμφωνα με το BBC News Brazil, το τηλεγράφημα δηλώνει ότι η Βραζιλία δεν προτίθεται να συμμετάσχει περαιτέρω σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες στο πλαίσιο της συμφωνίας. Ταυτόχρονα, δεν έγιναν ακόμη γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόσυρση από το σύμφωνο.

Στις 10 Δεκεμβρίου, 164 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, υιοθέτησαν το Παγκόσμιο σύμφωνο για την μετανάστευση. Το Σύμφωνο αντιπροσωπεύει την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να καθιερώσει μια κοινή παγκόσμια προσέγγιση σε όλες τις πτυχές της διεθνούς μετανάστευσης. Περιλαμβάνει 23 στόχους για καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, η όξυνση του μεταναστευτικού προβλήματος παγκοσμίως, προκάλεσε προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων κρατών, αναγκάζοντας ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και των ΗΠΑ, να αποσυρθούν από το έγγραφο λόγω ανησυχιών ότι θα θέσει περιορισμούς στις εθνικές μεταναστευτικές τους πολιτικές.

Ο Μπολσονάρο επικράτησε στις εκλογές για την προεδρία τον Οκτώβριο, αντιπροσωπεύοντας το δεξιό κοινωνικό-φιλελεύθερο κόμμα στη Βραζιλία. Τον Δεκέμβριο, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα αποσύρει τη χώρα από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ, εισάγοντας πιο «σκληρούς» κανόνες για τη μετανάστευση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: