“Η Βενεζουέλα απελευθερώνεται από το αμερικανικό δολάριο”

Κοινοποίηση:
maduro

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι η χώρα του απελευθερώθηκε από το αμερικανικό δολάριο, αν και οι αρχές της χώρας ελευθέρωσαν μόλις πρόσφατα την αγορά συναλλάγματος.

Την Τρίτη, ένα έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας αποκάλυψε ότι ο Καράκας επέμεινε στην πολιτική της απελευθέρωσης της νομισματικής αγοράς, δεδομένου ότι είχε εισαγάγει απολύτως ελεύθερη πώληση και αγορά ξένων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου, σε εμπορικές τράπεζες.

«Ελευθερωνόμαστε από τα δεσμά, τον εκβιασμό και το δολάριο ως χρηματοοικονομικό μηχανισμό.

Ο πρόεδρος χαρακτήρισε τις συνεχιζόμενες αλλαγές μια διαδικασία απελευθέρωσης από τον αποκλεισμό των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει καθιερώσει τον έλεγχο όλων των κινήσεων συναλλάγματος στη χώρα από το 2003. Ως αποτέλεσμα, μια παράνομη αγορά ξένου νομίσματος έχει διαμορφωθεί στη χώρα, με τη συναλλαγματική της ισοτιμία να υπερβαίνει την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία κατά δεκάδες φορές. Η Βενεζουέλα απελευθέρωσε τις κινήσεις του δολαρίου τον Αύγουστο του 2018. Ωστόσο, το επίσημο σύστημα ανταλλαγής DICOM παρέμεινε σε ισχύ. Το ποσοστό του έχει μόλις πρόσφατα γίνει ίσο με το λεγόμενο μαύρο επιτόκιο της αγοράς και το έχει υπερβεί.

Εν τω μεταξύ, οι νέοι κανονισμοί δίνουν στις εμπορικές τράπεζες το δικαίωμα να πωλούν και να αγοράζουν ξένα νομίσματα με δικές τους ισοτιμίες. Ωστόσο, το έγγραφο που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα δεν ανέφερε το σύστημα DICOM.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: