Η Αφρικανική Ένωση δεν θα αγοράσει άλλα εμβόλια – 15% οι πλήρως εμβολιασμένοι σε όλη την ήπειρο – Αδιάφοροι και απρόθυμοι οι υπόλοιποι πολίτες

Κοινοποίηση:
moderna-africa

Οι μετοχές της Moderna πέσαν την Τρίτη, αφού δύο από τους πιο κρίσιμους υπερεθνικούς φορείς του κόσμου που εκπροσωπούν χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αποφάσισαν να μην αγοράσουν εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της εταιρείας ως αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης.

Η Αφρικανική Ένωση και η Covax, η ομάδα που υποστηρίζεται από τον Bill Gates και τον ΠΟΥ, αποφάσισαν να μην αγοράσουν επιπλέον δόσεις καθώς στα αναπτυσσόμενα κράτη της Αφρικής, οι πολίτες δηλώνουν απρόθυμοι να εμβολιαστούν.

Όμως, δεν είναι μόνο η ζήτηση που διατηρεί τους αριθμούς εμβολιασμών σε χαμηλά επίπεδα: Σύμφωνα με το Bloomberg, στις χώρες αυτές (που έμειναν πίσω στα ποσοστά εμβολιασμών) παρατηρείται τώρα έλλειψη κεφαλαίων, διστακτικότητα, εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα και άλλοι παράγοντες που εμποδίζουν τη διανομή.

Οι Αφρικανοί έχουν επίσης αγανακτήσει, καθώς όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι, αν έχουν φτάσει μέχρι εδώ χωρίς τα εμβόλια, τότε σίγουρα δεν τα χρειάζονται τώρα.

Ενώ η Αφρικανική Ένωση συμφώνησε να αγοράσει 50 εκατομμύρια δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο, ο οργανισμός επέλεξε να μην αγοράσει τις άλλες 60 εκατομμύρια προβλεπόμενες δόσεις το δεύτερο τρίμηνο.

Η Covax, εν τω μεταξύ, επέλεξε να μην αγοράσει 166 εκατομμύρια δόσεις το τρίτο τρίμηνο, απορρίπτοντας και το ενδεχόμενο να τις προμηθευτεί το τέταρτο τρίμηνο.

Η Αφρική έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών στον κόσμο, με μόνο το 15% του πληθυσμού της ηπείρου να υπολογίζεται ως πλήρως εμβολιασμένο. Υπενθυμίζεται πως ο παγκόσμιος μέσος όρος έφτασε στο 57% σύμφωνα με ανάρτηση του ΠΟΥ τον περασμένο μήνα. Μόνο 400 εκατομμύρια από τις 700 εκατομμύρια δόσεις που έχει λάβει η Αφρική έχουν χορηγηθεί, ενώ οι υπόλοιπες 300 εκατομμύρια σαπίζουν στα ράφια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: