Η Αυστραλία θα μποϊκοτάρει και αυτή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου

Κοινοποίηση:
Αυστραλία

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε την Τετάρτη ότι η Αυστραλία θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, προβαίνοντας σε διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Φεβρουαρίου στο Πεκίνο, λόγω ανησυχιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κινεζικό κράτος.

Όπως συνέβη και στην περίπτωση των ΗΠΑ, έτσι και στην περίπτωση της Αυστραλίας η αντίδραση από μεριάς Κίνας ήταν σφοδρή, με αξιωματούχο να δηλώνει ότι «κανένας Αυστραλός αξιωματούχος δεν έχει προσκληθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κανείς δεν νοιάζεται για το αν θα έρθουν ή όχι». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin κατήγγειλε την ανακοίνωση του Μόρισον, αλλά δεν απείλησε άμεσα την Αυστραλία με τα «αποφασιστικά αντίμετρα» που δεσμεύτηκε να λάβει το Πεκίνο κατά των ΗΠΑ.

Ο Μόρισον είπε ότι δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Αυστραλοί αξιωματούχοι θα μποϊκοτάρουν την εκδήλωση, μετά τη διακοπή της σχέσης της χώρας με την Κίνα τα τελευταία χρόνια.

«Το κάνω γιατί είναι προς το εθνικό συμφέρον της Αυστραλίας», είπε ο Μόρισον. «Είναι σωστό και πρέπει να κάνουμε».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε ότι οι αθλητές της χώρας του θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στους Αγώνες, όπως θα συμβεί και με τους αθλητές των ΗΠΑ.

Εκτός από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , ο Μόρισον είπε ότι η Κίνα ήταν επικριτική ως προς τις προσπάθειες της Αυστραλίας να έχει μια ισχυρή αμυντική δύναμη στην περιοχή, «ιδιαίτερα σε σχέση με την πρόσφατη απόφασή μας να αποκτήσουμε πυρηνικά υποβρύχια».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με την Κίνα για τις διαφορές τους. «Από την πλευρά μας, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει να συμβεί αυτό. Η κινεζική κυβέρνηση είναι αυτή που συνεχώς απορρίπτει τις ευκαιρίες να συναντηθούμε», υπογράμμισε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.