Η Αθήνα και άλλες πόλεις που αναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κοινοποίηση:
poleis-696x449

Πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, όπως το Λονδίνο, το Σαν Φρανσίσκο και το Τόκυο, ισοπεδώθηκαν είτε από φυσικές καταστροφές είτε από πολεμικές συνγκρούσεις και κατάφεραν να ξαναγεννηθούν σιγά σιγά από τις στάχτες τους. Ας δούμε τις εντυπωσιακές εικόνες.

Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

BBTwJjf.img

BBTwGEB.img
Ένας καταστροφικός σεισμός χτύπησε την πόλη της ‘Χρυσής Πύλης» στις 18 Απριλίου του 1906 ισοπεδώνοντάς την. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στη συνέχεια έκαιγαν ανεξέλεγκτες επί μέρες.

Η καταστροφή αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να χτιστεί η πόλη από την αρχή με φαρδύτερους δρόμους και εντυπωσιακούς σταθμούς. Μέχρι το 1915 είχαν ολοκληρωθεί τα έργα ανοικοδόμησης και σήμερα η πόλη κοσμείται από κτίρια βικτωριανής τεχνοτροπίας και εμβληματικά αξιοθέατα όπως είναι η γέφυρα της Χρυσής Πϋλης.

Βερολίνο, Γερμανία
Η πόλη καταστράφηκε μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους βομβαρδισμούς των Βρετανών και τις επιθέσεις των σοβιετικών χερσαίων δυνάμεων.

Παρά τη διχοτόμηση της πόλης μετά τον πόλεμο και την δεδομένη επανένωσή της, το Βερολίνο ξαναχτίστηκε με γνώμονα την ανακατασκευή και διάσωση της παλιάς αρχιτεκτονικής της πόλης. Σήμερα η πόλη αποτελεί ένα αρμονικό μείγμα ιστορικών και σύγχρονων κτιρίων.

Αθήνα

BBTAra2.img BBTAwlr.img
Το 1944 ,οι Γερμανοί βομβάρδισαν την Αθήνα μόλις τρεις ημέρες πριν από την απελευθέρωσή της με καταστροφικές συνέπειες. Η Αθήνα βρήκε με τον καιρό την παλιά αίγλη για να την ξαναχάσει αργότερα εξαιτίας της άναρχης δόμησης και της έλλειψης ρυμοτομίας. Σήμερα η πόλη δεν θυμίζει σχεδόν τίποτα από αυτό που υπήρξε κάποτε.

Λονδίνο, Αγγλία

BBTwQxi.img BBTzoKU.img
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα γερμανικά βομβαρδιστικά έριξαν σχεδόν 24.000 τόνους βομβών μέσα σε μια χρονική περίοδο οκτώ μηνών στην πόλη του Λονδίνου καταστρέφοντας τις υποδομές της πόλης και σκοτώνοντας 43.000 άμαχους πολίτες. Η βρετανική πρωτεύουσα χτίστηκε από την αρχή μετά το τέλος του πολέμου. Σήμερα είναι μία από τις πολυπληθέστερες μητροπόλεις του κόσμου.

Μόσταρ, Βοσνία Ερζεγοβίνη

BBTwKW1.img BBTwSaj.img
Κατά τη διάρκεια του πολέμου (1992-95), μια σκληρή πολιορκία κατέστρεψε τα περισσότερα ιστορικά κτίρια και γέφυρες του Μόσταρ. Η γέφυρα του 16ου αιώνα που εικονίζεται καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς Χάρη στη βοήθεια της UNESCO και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Μόσταρ χτίστηκε πάλι από την αρχή και απέκτησε πάλι την ομορφιά και την αίγλη που είχε στο παρελθόν. Η συνοικία επίσης του 16ου αιώνα ξαναχτίστηκε και τοποθετήθηκαν μαρμάρινες πλάκες στους τοίχους και στους δρόμους που αναγράφουν «Ποτέ μην ξεχνάς».

Χιροσίμα, Ιαπωνία

BBTwNTE.img BBTwQxf.img
Στις 6 Αυγούστου του 1945, οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα σκοτώνοντας 80.000 άτομα και ισοπεδώνοντας την πόλη. Μόλις ένα μήνα αργότερα, ένας τυφώνας έπληξε την πόλη αποτελειώνοντας ό,τι είχε αφήσιε όρθιο η βόμβα και σκοτώνοντας 3000 αμάχους επιπλέον. Πέρα από την σύγχρονη αρχιτεκτονική και τα λειτουργικότερα πολεοδομικά σχέδια, η νέα Χιροσίμα κράτησε ανέπαφο το κατεστραμμένο Εμπορικό Εκθεσιακό Κέντρο της ως είχε, για να θυμίζει σε όλους την αποφράδα εκείνη ημέρα.

Βηρυτός, Λίβανος

BBTwGEW.img BBTwNTv.img
Από το 1975 μέχρι το 1990, ο εμφύλιος πόλεμος του Λιβάνου άφησε πίσω του σχεδόν 100.000 νεκρούς και ισάριθμους τραυματίες, καθώς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Η Βηρυτός υπήρξε στο παρελθόν σημαντικό κέντρο πολιτισμού. Παρά την ασταθή πολιτική κατάσταση που εξακολουθούσε να υπάρχει στην περιοχή, η Βηρυτός κατάφερε να ανακτήσει τη χαμένη της δόξα με τόση επιτυχία ώστε οι New York Times την ανακήρυξαν τον καλύτερο προορισμό για το 2009.

Σαιν Πιερ, Μαρτινίκα
Στις 8 Μαίου του 1902, η έκρηξη του ηφαιστείου Πελέ κατέστρεψε ολοσχερώς την πόλη και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 30.000 άτομα. Την εποχή εκείνη το Σαιν Πιερ ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Μαρτινίκας και σημαντικό οικονομικό κέντρο. Λόγω της εγγύτητας της πόλης στο ηφαίστειο, το χτίσιμο της πόλης δεν ήταν εύκολο. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό με πληθυσμό 4.500 κατοίκων.

Λισαβόνα, Πορτογαλία
Την 1η Νοεμβρίου του 1755, η πόλη σχεδόν καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι και πυρκαγιές. Με ισχύ 8,7 της κλίμακας Ρίχτερ, η δόνηση στοίχισε τη ζωή στο ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης. Στα σχέδια ανάπλασης της πόλης περιλαμβάνονταν η καλύτερη ρυμοτομία με μεγαλύτερους δρόμους και λεωφόρους. Τα χαλάσματα του Μοναστηριού του Κάρμο παρέμειναν ως έχουν για να θυμίζουν σε όλους την επική καταστροφή που έπληξε την πόλη.

Aντίγκουα, Γουατεμάλα
Οι συνεχείς μετατοπίσεις πληθυσμών εξαιτίας των συγκρούσεων, των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων η χώρα αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα στην σημερινή πόλη της Γουατεμάλας. Παρά την βασιλική εντολή εκκένωσης της πόλης, μια ομάδα κατοίκων έμεινε πίσω και την ξαναέχτισε διατηρώντας ωστόσο τα ιστορικά μνημεία. Το 1979 η Αντίγκουα κηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο και αποτελεί πλέον έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου.

Τόκυο, Ιαπωνία

BBTwGEY.img BBTwQxk.img
Την 1η Σεπτεμβρίου του 1923, ένας σεισμός μεγέθους 7,9 Ρίχτερ έπληξε το Τόκυο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 42.000 άνθρωποι. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στη συνέχεια αποτέλειωσαν ό,τι είχε απομείνει όρθιο.

Η πόλη ξαναχτίστηκε με καλύτερο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο. Παρόλο που οι προσπάθειες πάγωσαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η πόλη υπέστη πάλι ζημιές από τους βομβαρδισμούς, το Τόκυο αναγεννήθηκε και σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του κόσμου.

serrespost.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: