Ηχηρό καμπανάκι στη Γερμανία – Στα όρια της ύφεσης η γερμανική οικονομία

Κοινοποίηση:
berlin-germany

Συγκεκριμένα, τα κορυφαία γερμανικά ινστιτούτα προβλέπουν εξαιρετικά χαμηλή ανάπτυξη μόλις στο 0,1%. Αναθεωρούν έτσι δραστικά προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του φθινοπώρου του 2023 που ανέμεναν ανάπτυξη γύρω στο 1,3%.

Για τους Γερμανούς οικονομoλόγους η γερμανική οικονομία φαίνεται ότι δεν έχει συνέλθει ακόμη από το σοκ της πανδημίας και σημειώνουν μάλιστα στη νέα έκθεση ότι ουσιαστικά η παραγωγικότητα της χώρας δεν έχει ανακάμψει έκτοτε.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα είναι πως «η γερμανική οικονομία ασθενεί». Αυτό είναι, κι αυτό σε ένα πλαίσιο «αντίξοων ανέμων» που φυσούν τόσο στην εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά.

Οι επιβαρυντικοί παράγοντες
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsce Welle, η συρρίκνωση της ανάπτυξης οφείλεται σύμφωνα με την έκθεση, σε σειρά ήδη γνωστών διαρθρωτικών παραγόντων, όπως η μεταφορά μεγάλου μέρους της παραγωγής στο εξωτερικό, η μείωση των εξαγωγών, τα δομικά προβλήματα στον κρίσιμο κατασκευαστικό κλάδο αλλά και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον που δεν ευνοεί τη Γερμανία.

Ως προς τον πληθωρισμό οι προβλέψεις των οικονομικών ινστιτούτων κάνουν λόγο για μείωση στο 2,3% μέσα στο τρέχον έτος και 1,8% το 2025.

Η έκθεση που παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης συντάχθηκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών του Βερολίνου, το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Λάιμπνιτς στο Χάλε, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Λάιμπνιτς στο Έσσεν και το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: