ΗΠΑ: Άνοιξαν για πρώτη φορά εδώ και μήνες τα εμπορικά κέντρα στο Λος Άντζελές

Κοινοποίηση:
fe4c65c8abbb4b29a70494cd8619cb33

Τα εμπορικά κέντρα στο Λος Άντζελές άνοιξαν χθες Τετάρτη για πρώτη φορά εδώ και μήνες, όμως οι κινηματογράφοι και η Ντίσνεϊλαντ παραμένουν κλειστά καθώς οι αρχές της πολιτείας προσπαθούν να ανοίξουν την οικονομία χωρίς να προκαλέσουν νέα άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η κίνηση να επιτραπεί το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων στην κομητεία του Λος Άντζελες, αν και μόνο στο 25% της χωρητικότητάς τους, ελήφθη αφού ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλειών από covid-19 παραμένουν σε σταθερά επίπεδα στη νότια Καλιφόρνια, σε αντίθεση με την τάση στη Νέα Υόρκη και άλλες μεσοδυτικές πολιτείες.

Τα κλειστά εμπορικά κέντρα ήταν από τα τελευταία καταστήματα που έλαβαν άδεια να επαναλειτουργήσουν στην κομητεία του Λος Άντζελες καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομία και να μειώσουν την ανεργία.

Η Walt Disney, η οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα απολύσει 28.000 εργαζόμενους, και οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων, που καταγγέλλουν ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν οριστικά, ζητούν από τις αρχές της Καλοφόρνιας να τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν και πάλι.

Όμως ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ εξήγησε ότι, παρά την απώλεια των θέσεων εργασίας, δεν σκοπεύει να επιτρέψει στη Ντίσνεϊλαντ να επαναλειτουργήσει ακόμη.

Την ώρα που η Καλιφόρνια αναζητά τρόπους να επανεκκινήσει την οικονομία της, στο Ουισκόνσιν ο κυβερνήτης Τόνι Έβερς δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα νοσοκομείο εκστρατείας κοντά στο Μιλγουόκι καθώς τα νοσοκομεία της πολιτείας δεν είναι πλέον σε θέση να διαχειριστούν τον μεγάλο αριθμό ασθενών με covid-19.

«Στα πρόθυρα κατάρρευσης»
«Χθες ενημερώθηκα ότι το σύστημα υγείας μας παραπαίει και ότι βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης», δήλωσε ο Έβερς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ελπίζαμε ότι δεν θα έρθει αυτή η ημέρα, όμως το Ουισκόνσιν είναι ένα πολύ διαφορετικό, σκοτεινό μέρος σήμερα».

Το Ουισκόνσιν είναι μία από τις επτά πολιτείες των ΗΠΑ –ανάμεσά τους η Μοντάνα και η Βόρεια και Νότια Ντακότα– όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ρεκόρ νοσηλειών λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, στο Ουισκόνσιν καταγράφονται περίπου 15 νοσηλευόμενοι ασθενείς ανά 100.000 κατοίκους, ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με τον Ιούνιο.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι τα μπαρ στην πολιτεία μπορούν να λειτουργήσουν στο 50% της χωρητικότητάς τους στις περιοχές όπου οι ασθενείς με covid-19 αποτελούν λιγότερο από το 15% των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.

Στη Νέα Υόρκη, όπου το ποσοστό των θετικών τεστ για κορονοϊό έχει αυξηθεί σε κάποιες γειτονιές σε πάνω από το 3% επί επτά συνεχείς ημέρες, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο και ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο ακολουθούν αντικρουόμενες προσεγγίσεις στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και τον περιορισμό των μετακινήσεων των κατοίκων.

Το σχέδιο του δημάρχου, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τους υπέρορθόδοξους Εβραίους καθώς αφορά και τη συνοικία όπου μένουν, προβλέπει πιο αυστηρούς ελέγχους ανά συνοικία.

Ο Κουόμο, που έχει και τον τελικό λόγο στην επιβολή μέτρων, έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη με χρώματα, ο οποίος προκάλεσε σύγχυση καθώς δεν καθιστά ξεκάθαρο ποιες μη απαραίτητες επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν και σε ποιους δρόμους.

πηγή: ΑΠΕ

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now
Πρόστιμο σε οδηγό λεωφορείου γιατί …δε φορούσε μάσκα

Posted: 08 Oct 2020 01:31 AM PDT
Πέντε πρόστιμα βεβαιώθηκαν την Τετάρτη 7/10 από την ΕΛΑΣ στην Κρήτη, στο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν 3 πρόστιμα στο Ηράκλειο σε υπαλλήλους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας, ενώ αντίστοιχο πρόστιμο επιβλήθηκε και σε εργαζόμενο στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, ένα ακόμα πρόστιμο βεβαιώθηκε και σε οδηγό λεωφορείου στο Λασίθι, πάλι για μη χρήση μάσκας.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now
Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για Χρυσή Αυγή: Ζητά κατεπείγουσα τροπολογία για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Posted: 08 Oct 2020 01:27 AM PDT
Η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητά από την κυβέρνηση κατεπείγουσα τροπολογία για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων της Χρυσής Αυγής.
Με βάση τον παλαιότερο ποινικό κώδικα η Χρυσή Αυγή και τα ηγετικά της στελέχη τα οποία επρόκειτο να καταδικαστούν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και για τη διεύθυνση αυτής, επρόκειτο να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα μόνο μετά από αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή μόνο μετά το τριτοβάθμιο επίπεδο δικανικής κρίσης.

Δεν θα μπορούσε η Χρυσή Αυγή και τα στελέχη της να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα με βάση τη χθεσινή απόφαση όπως αυτή τελικά θα εξειδικευτεί σήμερα με την απόδοση των ποινών.

Με βάση το νέο ποινικό κώδικα η Νομοπαρασκευαστική Επιστημονική Επιτροπή που το συνέταξε έχει διατυπώσει την άποψη ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων άπτεται της εκλογική νομοθεσίας, δηλαδή είναι κατεξοχήν ζήτημα του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως τόνιζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης «Επειδή οι περιστάσεις είναι εξαιρετικές, σπουδαίες και σημαντικές διατυπώνω εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και όλης της ΚΟ μας προς τον Υπουργό Εσωτερικών την πρόταση μέχρι το μεσημέρι να καταθέσει τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Και ενημερώνω και τον κύριο Υπουργό και το Σώμα και ορισμένους φίλους παλαιότερα μελών και απόψεων της Χρυσής Αυγής που φωνασκούν τώρα, ότι αν δεν το κάνει μέχρι το μεσημέρι τότε θα καταθέσουμε εμείς δική μας βουλευτική τροπολογία και θα ζητήσουμε να γίνει αποδεκτή».

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now
Προνοιακά επιδόματα: Εγκρίθηκε η δαπάνη από τον ΟΠΕΚΑ, οι ημερομηνίες πληρωμής

Posted: 08 Oct 2020 01:26 AM PDT
ΟΠΕΚΑ: Εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 72.000.000 ευρω προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε Άτομα με Αναπηρία σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Ειδικότερα στις 30 Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα.

Ο ΟΠΕΚΑ καταβάλλει εννέα παροχές και προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία:

α) Επίδομα κίνησης
β) Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.
γ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία
δ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση
ε) Πρόγραμμα-οικονομικής- ενίσχυσης-παραπληγικών- τετραπληγικών-και- ακρωτηριασμένων-ανασφάλιστων- και-ασφαλισμένων-του-Δημοσίου
στ) Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)
ζ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων
η) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης
θ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση
ι) Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.
Γενικά, για την χορήγηση των αναπηρικών επιδομάτων θα πρέπει να πληρούνται, ανάλογα με το επίδομα, τόσο διοικητικής όσο και ιατρικής φύσης προϋποθέσεις, π.χ για την χορήγηση επιδόματος βαριάς αναπηρίας, ο αιτών δεν πρέπει να λαμβάνει σύνταξη από άμεσο δικαίωμα, από φορέα κοινωνικής ασφάλισης( ημεδαπό ή αλλοδαπό) και συγχρόνως να κριθεί ότι πάσχει από ορισμένη πάθηση η οποία τον καθιστά ανάπηρο με ποσοστό αναπηρίας πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό ( περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://opeka.gr/atoma-me- anapiria/atoma-me-anapiria- paroches/).
Για την επεξεργασία των αιτήσεων πραγματοποιούνται ηλεκτρονικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι.

Επίσης τα δικαιολογητικά που εμπίπτουν στις διατάξεις περί αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αναζητούνται υπηρεσιακά και δεν χρειάζεται δική σας ενέργεια, εκτός αν τα έχετε ήδη στην κατοχή σας και τα προσκομίσετε οικειοθελώς.

Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν, ανάλογα με την παροχή, κάποια δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσετε, αποκλειστικά, εσείς ή ο νόμιμος εκπρόσωπός σας, είτε κατά την υποβολή της αίτησης, είτε μεταγενέστερα ( περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα, ανά παροχή, δικαιολογητικά θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://opeka.gr/atoma-me- anapiria/atoma-me-anapiria- paroches/)

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now
Κορονοϊός: Με Πατούλη και αθλητές το νέο σποτ του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής (vid)

Posted: 08 Oct 2020 01:26 AM PDT
Νέο βίντεο από την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών με σκοπό την ενημέρωση για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊου.
Στο βίντεο στέλνουν το μήνυμα της πρόληψης, μαζί με τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη, η Κέλλυ Λουφάκη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ξιφασκίας με Αμαξίδιο, ο Κώστας Φιλιππίδης Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κλειστού Στίβου Ανδρών Άλμα Επί Κοντώ και ο Ανδρέας Γερουλάνος Εθνική Ομάδα Εφήβων Χάντμπολ. Τα γυρίσματα του σποτ έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Δείτε το βίντεο.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now
Χρυσή Αυγή: Ελαφρυντικά επειδή είναι φιλόζωος και χριστιανός ζητά ο Γ. Λαγός

Posted: 08 Oct 2020 01:18 AM PDT
Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής»
Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για την υπόθεση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Η υπεράσπισή του ζήτησε να αναγνωριστούν στον ευρωβουλευτή τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα φιλοζωικά αισθήματα του Γιάννη Λαγού και την πίστη του στην ορθόδοξη θρησκεία, προκειμένου να πείσει το δικαστήριο.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι Ηλίας Κασιδιάρης, Ελένη Ζαρούλια και πολλοί άλλοι πρώην βουλευτές ζητούν διάφορα ελαφρυντικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now
Παναθηναϊκός: Θα φύγει σαν Πογιάτος και όχι σαν υφιστάμενος του Ρόκα

Posted: 08 Oct 2020 01:12 AM PDT
Ο Παναθηναϊκός, αυτή τη στιγμή, έχει προπονητή και τεχνικό διευθυντή. Μπορεί, με την επανέναρξη του Πρωταθλήματος, και μία ακόμη γκέλα στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ να ξεχειλίσει το ποτήρι. Ωστόσο η τελευταία απόπειρα διατήρησης του νέου πλάνου της διοίκησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στηρίζεται σε συγκεκριμένους άξονες.
Ο Τσάβι Ρόκα όχι μόνο δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος, όπως μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, αλλά είναι σε μεγαλύτερη δυσμένεια από τον Ντάνι Πογιάτος. Η λογική λέει πώς όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για αλλαγές, αργά ή γρήγορα, προπονητής και τεχνικός διευθυντής θα μπουν στο ίδιο αεροπλάνο για Ισπανία.

Ο Ρόκα έχει χάσει το έρεισμα στη διοίκηση, με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ να μην βρίσκεται πλέον σε άμεση επικοινωνία μαζί του. Για αυτό και η σκέψη για νέο στέλεχος, είτε στη θέση του Γενικού Αρχηγού είτε ως Διευθυντής Ποδοσφαίρου. Τον «ενδιάμεσο» αυτή τη στιγμή τον κάνει υπάρχον στέλεχος της ΠΑΕ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο overfm.gr

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now
Πόση ώρα «ζει» ο κορονοϊός στο δέρμα, στα χέρια και πόσο ο ιός της γρίπης

Posted: 08 Oct 2020 12:59 AM PDT
Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μπορεί να επιβιώσει στο ανθρώπινο δέρμα για εννέα ώρες τουλάχιστον, πολύ περισσότερο χρόνο από τον ιό της γρίπης.
Αυτό δείχνει μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Ευτυχώς επιβεβαιώνεται ότι και οι δύο ιοί αδρανοποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά με το πλύσιμο και την απολύμανση των χεριών.

Ερευνα για κορωνοϊό σε δέρμα νεκρων

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Κιότο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση, για την επιβίωση του κορωνοϊού στο δέρμα, στο ιατρικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases, χρησιμοποίησαν -για λόγους βιοηθικής- δείγματα δέρματος που έλαβαν από νεκροψίες ανθρώπων που είχαν πεθάνει το πολύ πριν μια μέρα. Ακόμη και 24 ώρες μετά το θάνατο, σύμφωνα με τους Ιάπωνες επιστήμονες, το ανθρώπινο δέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργιών του.

Η μελέτη βρήκε ότι ο νέος κορονοϊός είναι πολύ πιο ανθεκτικός, καθώς επιβίωσε στο δέρμα για εννέα ώρες, έναντι μόνο 1,8 ωρών του ιού Α της γρίπης. Όταν οι δύο ιοί αναμίχθηκαν με βλέννα, ώστε να γίνει καλύτερη απομίμηση των συνθηκών όπου βρίσκονται τα ιικά σωματίδια κατά το βήχα ή το φτάρνισμα, τότε ο ιός SARS-CoV-2 επιβίωσε ακόμη περισσότερο, περίπου 11 ώρες, έναντι μόνο 1,7 ωρών του ιού της γρίπης.

«Η επιβίωση επί εννέα ώρες του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο δέρμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης μέσω επαφής, σε σύγκριση με τον ιό Α της γρίπης, πράγμα που επιταχύνει την πανδημία», τόνισαν οι ερευνητές. Πάντως τόσο ο κορωνοϊός όσο και ο ιός της γρίπης στο δέρμα αδρανοποιήθηκαν τελείως μέσα σε 15 δευτερόλεπτα με τη χρήση απολυμαντικού διαλύματος με περιεκτικότητα αιθανόλης 80%. «Η κατάλληλη υγιεινή των χεριών οδηγεί στην ταχεία αδρανοποίηση του SARS-CoV-2 και μπορεί να μειώσει τον υψηλό κίνδυνο από τις λοιμώξεις λόγω επαφών», ανέφεραν οι ερευνητές.

Προηγούμενη αμερικανική μελέτη είχε βρει ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει στις χάλκινες επιφάνειες μόνο για τέσσερις ώρες (χάρη στις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού), στο χαρτόνι (π.χ. των συσκευασιών) έως 24 ώρες, ενώ στις επιφάνειες από πλαστικό ή ανοξείδωτο χάλυβα έως 72 ώρες. Υπό διερεύνηση, όπως αναφέρει και η νέα μελέτη, συνεχίζει να παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα: ποια είναι η ποσότητα των σωματιδίων του κορωνοϊού (η λοιμογόνος δόση) που είναι αρκετή για να μεταδοθεί ο ιός σε άλλον άνθρωπο μετά από επαφή του ανθρώπινου δέρματος.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now
«Πυρά» από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στον Τσίπρα με αφορμή τις δηλώσεις Κοντονή: «Απύθμενη υποκρισία»

Posted: 08 Oct 2020 12:58 AM PDT
Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψαν οι δηλώσεις που έκανε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για τον νεο Ποινικό Κώδικα. Οργισμένες ανακοινώσεις από Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ.
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή αναφορικά με τον Νέο Ποινικό Κώδικα και τη Χρυσή Αυγή, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα. Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να “πέσουν στα μαλακά”. Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του».

ΚΙΝΑΛ: Μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα
Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται «οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μην στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι».

Τι δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής
Ο Σταύρος Κοντονής ανέφερε πως είχε διαφωνήσει και με τον νέο Ποινικό Κώδικα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση»

Είπε όμως πως, υπήρχαν διατάξεις για τις οποίες είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του και είχε πει ότι αν δεν αλλάξουν ορισμένα σημεία δεν θα το εισάγει στη Βουλή για συζήτηση. Πρόσθεσε ότι το είχε πει δημόσια τότε ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ). Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι είχε κατηγορηθεί τότε η κυβέρνηση ότι κάποιες αλλαγές μπορεί να επηρέαζαν και εν εξελίξει σοβαρά θέματα, και ερωτηθείς αν είχε σκεφτεί και την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κοντονής είπε ότι το είχε σκεφτεί και πως είχαν αρθρογραφήσει και δημοσιογράφοι. Είπε ότι εκείνος είχε εντοπίσει «ορισμένα σοβαρά προβλήματα, διατάξεις με τις οποίες διαφωνούσα» και πρόσθεσε πως σήμερα μπορεί να πει πως «ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή και με τις παρεπόμενες ποινές που το δικαστήριο δεν θα επιβάλει διότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα».

«Πρώτον η ποινική η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρούσα προβληματικό. Το δεύτερο που θεωρώ πολύ πιο σοβαρό και το είχα θέσει είναι ότι με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων», είπε.

«Εγώ δεν πιστεύω ότι οι αλλαγές έγιναν για να πέσουν στα χαμηλά», τόνισε ο κ. Κοντονής. Επισήμανε δε ότι τους ποινικές κώδικες δεν τους έφτιαξε η κυβέρνηση αλλά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, «αλλά την πολιτική ευθύνη για εισαγωγή προς συζήτηση των κωδίκων την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση», πρόσθεσε. Εγώ λέω ότι επειδή είχα διαπιστώσει προβλήματα είχα πει ότι αν δεν γίνουν αλλαγές από την επιτροπή δεν είναι δυνατόν να το εισάγει η κυβέρνηση στη βουλή για συζήτηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απαντήσει στις δηλώσεις Κοντονή, ενώ πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι ο Ποινικός Κώδικας εγκρίθηκε από επιστημονική επιτροπή, η οποία τον επεξεργαζόταν 10 χρόνια. Σημειώνουν δε ότι ο Ποινικός Κώδικας πέρασαν από τη Βουλή, όπως κατατέθηκε από την αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now
Μετ’ εμποδίων οι πτήσεις σήμερα λόγω στάσης εργασίας εργαζομένων

Posted: 08 Oct 2020 12:57 AM PDT
Τροποποιήσεις και ακυρώσεις σε πτήσεις σήμερα λόγω στάσης εργασίας εργαζομένων.
Τροποποιήσεις αναμένονται σημερα στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς στάση εργασίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι έχουν προγραμματίσει οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, 11 το πρωί με 3 το μεσημέρι η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και 12 με 4 το απόγευμα οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοι Ασφαλείας.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now
Βατόπουλος: Η κατάσταση είναι ρευστή, το πρόβλημα είναι ότι δεν πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων

Posted: 08 Oct 2020 12:53 AM PDT
Ρευστή χαρακτήρισε την κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«H κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή. Σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας μπορεί να ξεκινήσει μια αύξηση λόγω υπερμετάδοσης. Χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από τους πάντες. Η κατάσταση μας ανησυχεί μονίμως. Απλώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει, γιατί εξαρτάται από τη συμπεριφορά του καθενός αλλά και από την πολιτεία» σημείωσε.

«Έχουμε δύο Ελλάδες. Την πρωινή, που ο κόσμος φοράει τις μάσκες, τηρεί τις αποστάσεις και πάει στην δουλειά του και έχουμε και τη βραδινή Ελλάδα που οι άνθρωποι χαλαρώνουμε. Κι εκεί πρέπει να παρέμβουμε» ανέφερε.

Η μεγάλη συγκέντρωση στο Εφετείο για τη Χρυσή Αυγή
Σχετικά με τον συνωστισμό που έγινε χθες έξω από το Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής είπε: «Ο κόσμος φορούσε μάσκες πάντως. Ήταν πολιτική συγκέντρωση για ειδικό λόγο, ας το ξεπεράσουμε. Σε 10-15 μέρες θα ξέρουμε αν υπήρξε διασπορά. Θεωρητικά τέτοιου είδους συγκεντρώσεις μπορεί να είναι η έναρξη μιας υπερμετάδοσης. Αλλά ας μη το γρουσουζεύουμε».

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, λίγο πριν την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο πάνω από 15.000 κόσμου.

«Τις πανδημίες θα τις έχουμε στο μέλλον»
Για τα κρούσματα ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «θα έχουμε ελεγχόμενη κατάσταση, στην οποία δεν θα αυξηθούν τα κρούσματα. Γενικά δεν έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων. Ο κόσμος τηρεί τα μέτρα, άρα πρέπει να υπάρχει μια αισιοδοξία ότι ο κόσμος τηρεί τα μέτρα αλλά θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση».

Σύμφωνα με τον καθηγητή η χρήση μάσκας προστατεύει και επισήμανε ότι οι επιδημίες κρατάνε 1-2 χρόνια.

«Όσο περισσότερο προσπαθήσουμε, τόσο γρηγορότερα θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια» είπε για την τήρηση των μέτρων, επισημαίνοντας πως οι επιδημίες κρατάνε 1-2 χρόνια. «Και η γρίπη του 1918, τόσο κράτησε. Τις πανδημίες θα τις έχουμε στο μέλλον. Μετά από δέκα χρόνια μπορεί να έχουμε καινούργια πανδημία» σημείωσε..

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now
Συντάξεις χηρείας: Επιβεβαίωση DNews, και επίσημα πληρώνονται σήμερα μαζί και τα αναδρομικά

Posted: 08 Oct 2020 12:51 AM PDT
Σήμερα και αύριο θα πληρωθούν οι χιλιάδες συντάξεις χηρείας για τις οποίες εκκρεμούσε η αύξησή τους στο 70% ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης όπως σας αποκάλυψε το Dikaiologitika News. Την επόμενη εβδομάδα η υπουργική απόφαση που δρομολογεί την καταβολή 1.100.000 αναδρομικών σε συνταξιούχους ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Όπως είπε θα δοθούν 17 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις χηρείας αυτές και τα αναδρομικά τους «και λήγει οριστικά το θέμα».

Παράλληλα είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που εκκρεμεί μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης που δρομολογεί την καταβολή 1.100.000 αναδρομικών σε συνταξιούχους ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Επανέλαβε, δε, ότι «η καταβολή θα γίνει σε ταυτόχρονη διαδικασία κύριων και επικουρικών συντάξεων στο τέλος του μήνα» για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. «Έτσι κλείνουμε οριστικά τη δεύτερη εκκρεμότητα ενώ μετά την καταβολή του Δεκεμβρίου κλείνει οριστικά το κεφάλαιο αμφισβήτηση του ασφαλιστικού νόμου και προχωράμε με την νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση». «Όπου έγιναν περικοπές θα επιστραφούν τα χρήματα του 11μηνου. Η επιστροφή αφορά 750.000 ιδιωτικού και 350.000 του δημόσιου τομέα» συμπλήρωσε ο κ Βρούτσης λέγοντας ξανά ότι «η πρόβλεψη μας και θα περιγράφεται στη υπουργική απόφαση, είναι οι δικαιούχοι χήρες-χήροι και κληρονόμοι θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνταν συνταξιούχοι που έχουν αποβιώσει».

Ειδικότερα οι περίπου 350.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν πίσω τα ποσά του 11μηνου που αντιστοιχούν σε 2 μειώσεις και ειδικότερα τη μείωση 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ (νόμος 4051/2012), καθώς και τη μείωση της κύριας σύνταξης με κλίμακα 5%, 10%, 15%, 20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500, 2.000 και 3.000 στο άθροισμα κύριων και επικουρικών αντίστοιχα.

Το μέσο ποσό για όλους είναι 1.300 – 1.500 ευρώ και συγκεκριμένα όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων :
1.000 – 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 550 ευρώ
1.100 – 1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ
1.500 – 2.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 2.600 ευρώ
2.000 – 3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ κύριες και επικουρικές συντάξεις δεν θα λάβουν τώρα αναδρομικά, καθώς δεν επιστρέφονται οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των Δώρων. Πρόκειται για τους συνταξιούχους του πρ. ΟΓΑ και χαμηλοσυνταξιούχους του πρ. ΙΚΑ.

Παράλληλα σε ότι αφορά τους συνταξιούχους του δημοσίου θα είναι μειωμένο σχεδόν κατά 30% το 11μηνο των αναδρομικών τους. Αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στους συνταξιούχους του Δημοσίου επιστρέφονται τα ποσά από την μείωση του νόμου 4093/2012, που επέβαλλε κλιμακωτό «ψαλίδι» 5% – 20% σε συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ, όχι όμως και η περικοπή του νόμου 4051 του 2012, η οποία επιστρέφεται μόνο στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και αφορά συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ. Έτσι οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα λάβουν πίσω τα ποσά του 11μηνου που αντιστοιχούν σε μια μείωση και ειδικότερα το «ψαλίδι» 5%, 10%, 15%, 20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500, 000 και 3.000 στο άθροισμα κύριων και επικουρικών αντίστοιχα.

Άλλωστε, με την απόφαση 1277/2018 της Ολομέλειας Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του ν.4093/2012, που αφορούσε στις περικοπές των συντάξεων Δημοσίου πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Η ίδια φόρμουλα που εφαρμόζεται στο Δημόσιο – με τη μονή επιστροφή για τις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ – θα ισχύσει και για τους συνταξιούχους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και των άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, είτε οι συντάξεις τους βαρύνουν το Δημόσιο είτε άλλα πρώην Ταμεία, καθώς και για το προσωπικό του ΟΣΕ και των υπαλλήλων των ασφαλιστικών Ταμείων του προσωπικού Σιδηροδρομικών Δικτύων.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

[Περικομμένο μήνυμα]  Προβολή ολόκληρου του μηνύματος

ΑπάντησηΠροώθηση

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: