ΗΠΑ: Τα lockdown είναι η αιτία που το 22% των πολιτών δηλώνει «όχι πολύ χαρούμενος/η»

Κοινοποίηση:
depressed

Η μακροχρόνια Γενική Κοινωνική Έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 20 τοις εκατό των Αμερικανών μετά το lockdown περιγράφουν τον εαυτό τους ως «όχι πολύ χαρούμενο» για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνας το 1972.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν στο: «Πώς θα λέγατε ότι είναι τα πράγματα αυτές τις μέρες—θα λέγατε ότι είστε πολύ χαρούμενοι, αρκετά χαρούμενοι ή όχι πολύ χαρούμενοι;»

«Το ποσοστό των Αμερικανών που λένε «όχι πολύ χαρούμενοι» ήταν σταθερά κάτω από 20% από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά η ερώτηση το 1972», γράφει ο Νώα Καρλ

«Αλλά στην τελευταία έρευνα, συνέβη κάτι μάλλον ανησυχητικό: υπήρξε μια δραματική αύξηση στο ποσοστό που λέει «όχι πολύ χαρούμενος» – από λιγότερο από 15% το 2018 σε περισσότερο από 22% το 2021».

Επιπλέον, το 2018, το ποσοστό των Αμερικανών που αυτοχαρακτηριζόταν ως «πολύ χαρούμενοι» ήταν 30 τοις εκατό. Τέσσερα χρόνια αργότερα, μετά το lockdown, είναι κάτω από το 20%.

«Αλλαγές αυτού του μεγέθους στις κοινωνικές έρευνες είναι εξαιρετικά σπάνιες, ειδικά όταν πρόκειται για ερωτήσεις όπως αυτή για την ευτυχία», επισημαίνει ο Καρλ, υποδηλώνοντας ότι η δραματική πτώση της ευτυχίας θα μπορούσε να είχε προκληθεί από τα lockdown.

Επισημαίνει μια έρευνα της Gallup του 2021, η οποία διαπίστωσε ότι το 12 τοις εκατό των Αμερικανών δήλωσαν ότι ήταν «πολύ δυσαρεστημένοι» με την ποιότητα ζωής τους, από μόλις 4 τοις εκατό το προηγούμενο έτος.

«Τα μέτρα για την πανδημία – συμπεριλαμβανομένων των lockdowns, της διασποράς φόβου από τα μέσα ενημέρωσης – είναι μια πιο εύλογη εξήγηση για την πτώση της ευτυχίας από την ίδια την πανδημία» καταλήγει.

Τα lockdown για τον COVID-19 διαπιστώθηκε πως ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στον διπλασιασμό των αποπείρων αυτοκτονιών ατόμων ηλικίας 5-25 ετών στην Αυστραλία.

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα από το διάσημο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα lockdown παγκοσμίως είχαν πολύ πιο επιζήμια επίδραση στην κοινωνία από ό,τι τις είχαν ωφελήσει, με τους ερευνητές να καταγγέλλουν ότι «είναι αβάσιμα και θα πρέπει να απορριφθούν ως μέσο πολιτικής αντιμετώπισης για την πανδημία»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: