ΗΠΑ: Δικαστήριο δικαιώνει ανεμβολίαστους αθλητές που αντιτίθενται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Κοινοποίηση:
κκ

Έναν ακόμη γύρο στη νομική τους διαμάχη κέρδισαν δεκαέξι ανεμβολίαστοι αθλητές για να μπορούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται, παρά την εντολή του Πανεπιστημίου του Δυτικού Μίσιγκαν, που απαιτεί από όλους τους διασυλλογικούς αθλητές του να κάνουν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Σε ομόφωνη δημοσιευμένη απόφαση που εκδόθηκε στις 7 Οκτωβρίου, το Εφετείο της 6ης Περιφέρειας στο Σινσινάτι του Οχάιο, έκρινε ότι το πανεπιστήμιο παραβίασε τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας των αθλητών.

Και οι 16 αθλητές είχαν υποβάλει αίτηση για θρησκευτική εξαίρεση, την οποία, σύμφωνα με το δικαστήριο, το πανεπιστήμιο «αγνόησε ή αρνήθηκε».

Το δικαστήριο δήλωσε: «Το πανεπιστήμιο έβαλε τους ενάγοντες να επιλέξουν: Να εμβολιαστούν ή να σταματήσουν να συμμετέχουν πλήρως σε διασυλλογικά αθλήματα. Βάζοντας ως όρο την προθυμία των εναγόντων να εγκαταλείψουν τις ειλικρινείς θρησκευτικές τους πεποιθήσεις για το προνόμιο της άθλησης, το πανεπιστήμιο εμπόδισε το δικαίωμα της ελεύθερης άσκησης».

Η ομάδα των τριών δικαστών αρνήθηκε το αίτημα του πανεπιστημίου να παραμείνει η προσωρινή διαταγή του κατώτερου δικαστηρίου, εμποδίζοντάς το να επιβάλει την εντολή εμβολιασμού.

Η εντολή θα είχε απαγορεύσει στους αθλητές να συμμετέχουν σε παιχνίδια ή ακόμη και να εξασκούνται με τις ομάδες τους, εκτός εάν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) γνωστός και ως COVID-19.

Ο δικηγόρος Ντέιβιντ Κάλμαν, ανώτερος σύμβουλος στο Great Lakes Justice Center, που εκπροσωπεί τους αθλητές, δήλωσε στην Epoch Times: «Είναι μια μεγάλη νίκη για τους πελάτες μας και για τη θρησκευτική ελευθερία».

Σύμφωνα με τον Κάλμαν, η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί πλέον «δεσμευτικό προηγούμενο» στο Μίσιγκαν, το Οχάιο, το Κεντάκι και το Τενεσί.

Σε ένα δελτίο τύπου, ο Κάλμαν έγραψε: «Το Δικαστήριο της 6ης Περιφέρειας δικαίωσε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους (των πελατών του) και ότι μπορούν να συνεχίσουν να είναι μέρος των ομάδων τους.

«Πιστεύουμε ότι όλα τα μέρη μπορούν να προχωρήσουν με πνεύμα συνεργασίας για να υποστηρίξουν τα σημαντικά συνταγματικά ζητήματα που διακυβεύονται, καθώς και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων στο WMU».

Η διαταγή επιβεβαιώνει: «Η Πρώτη Τροπολογία, όπως ενσωματώθηκε στην 14η Τροπολογία, εμποδίζει μια πολιτεία από το να «απαγορεύει την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων».

Η 14η τροπολογία εγγυάται επίσης ίση προστασία βάσει του νόμου.

Το Πανεπιστήμιο Western Michigan δεν απαιτεί υποχρεωτικό εμβολιασμό για το φοιτητικό σώμα στο σύνολό του.

Ωστόσο, οι αθλητές του εξακολουθούν να υποχρεούνται να φορούν μάσκες στην προπόνηση και να ελέγχονται τακτικά για τον ιό. Αυτές οι πολιτικές δεν αντιμετωπίστηκαν στην καταγγελία των αθλητών.

Οι αξιωματούχοι του πανεπιστημίου δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: