Εως και 130 χλμ/ώρα έφτασε η ταχύτητα των ανέμων – Βαρομετρικό χαμηλό «γίγας» άρχισε να κάνει την εμφάνισή του (ΦΩΤΟ – ΧΑΡΤΕΣ)

Κοινοποίηση:
xioni

Θυελλώδεις ανέμους προκαλεί το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που έχει φέρει το νέο κύμα κακοκαιρίας, ενώ σε πολλές περιοχές οι ριπές ξεπέρασαν τα 100 χλμ. την ώρα! Στη Φινοκαλιά Λασιθίου, ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε το πρωί της Τρίτης (08:40) μέση ταχύτητα ανέμου 91,7 χλμ./ ώρα, δηλαδή 10 μποφόρ.

Οι ριπές του ανέμου έφτασαν τα 130 χλμ. την ώρα στην ίδια περιοχή, που αποτελεί τη μέγιστη ταχύτητα που καταγράφηκε το πρωί της Τρίτης από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ. Στην Πεντέλη καταγράφηκαν ριπές 108 χλμ./ ώρα, στην Παξιμάδα Καρύστου 106 χλμ./ ώρα και στα Ανω Λιόσια 103 χλμ./ ώρα.

Οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Πάντως, εξαιρετικό ενδιαφέρον αποκτά η εξέλιξη του καιρού πανευρωπαϊκά, για το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη, καθώς βαρομετρικό χαμηλό «γίγας», άρχισε να κάνει την εμφάνισή του στα προγνωστικά μοντέλα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση βαρομετρικό χαμηλό που έχει εμφανιστεί φέτος και που αν τελικά επιμείνουν τα προγνωστικά μοντέλα και τελικά πάρει τροχιά προς την Ευρώπη, θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου.

Ηδη, δύο προγνωστικά μοντέλα ταυτίζονται ως προς τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται αυτό το βαρομετρικό χαμηλό, εμφανίζοντάς το κατά τις 24 Ιανουαρίου να μπαίνει στην Ευρώπη. Το πώς θα κινηθεί και τι έντασης φαινόμενα θα προκαλέσει είναι -φυσικά- πολύ νωρίς για να καθοριστεί, είναι όμως αρκετά πιθανό να σαρώσει ολόκληρη την Ευρώπη, προκαλώντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με μηδενικά υψόμετρα.

Δείτε τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται το χαμηλό «γίγας» πάνω από την Ευρώπη:

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Αττικής – «Λυσσομανά» ο αέρας στο Αιγαίο

Σε ισχύ είναι από τις 5:30 το απόγευμα απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατα τόπους τα 9 μποφόρ.

Κλειστή παραμένει η γραμμή Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξοδέψουν καλό είναι πριν την αναχωρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές οι ακυρώσεις δρομολογίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: