Εστίαση: Τα νέα μέτρα φέρνουν μείωση μισθού 80 ευρώ! Θα πληρώνουν για να δουλέψουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Κοινοποίηση:
305bf1_

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν ένα self τεστ και ένα rapid τεστ την εβδομάδα. Μόνο που το rapid τεστ θα το πληρώνουν από την τσέπη τους!

Το συνολικό κόστος για τα δύο τεστ (self και rapid) είναι στα 100 ευρώ το μήνα. Από αυτά τα 20 ευρώ αναλαμβάνει το δημόσιο, ενώ το κόστος για τα rapid βαρύνει τον εργαζόμενο, ο οποίος επί της ουσίας θα έχει μείωση μισθού 80 ευρώ.

Το rapid τεστ κοστίζει 20 ευρώ. Οπότε ο εργαζόμενος θα πρέπει να το κάνει και να το δηλώσει στην ΕΡΓΑΝΗ. Το αποτέλεσμα θα ελέγχεται από τον εργοδότη.

Να αναφέρουμε πως σήμερα αυτό το μέτρο ισχύει για τους εργαζομένους σε εστίαση και τουρισμό, παρόλα αυτά στο μέλλον δεν είναι διόλου απίθανο να ισχύουν και για τους εργαζομένους και σε άλλους κλάδους.

Όπως ξεκαθαρίστηκε χθες σχετικά με την υποχρέωση των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό για δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δυο τεστ κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης.
Το 1ο τεστ είναι self test, διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας. Το 2ο τεστ είναι εργαστηριακό rapid test, πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζομένου, ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.
Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr
Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποχρέωση τεστ 14 ημέρες: α) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων ή β) την μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου.

Τα 2 νέα μέτρα που θα τους οδήγησουν στο «τσίμπημα»

Η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Μπορεί κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι να περίμεναν ότι το εφετινό καλοκαίρι θα ήταν πολύ καλύτερο από το περυσινό, όμως λογάριαζαν χωρίς τη μετάλλαξη Δέλτα.

Το νέο στέλεχος θερίζει και δημιουργεί νέα δεδομένα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η μόνη λύση ασφαλώς είναι το εμβόλιο, το οποίο προφυλάσσει από τη μετάλλαξη Δέλτα εφόσον βέβαια έχουν γίνει και οι δυο δόσεις.

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη νέων μέτρων που θα παρακινήσουν τους ανεμβολίαστους να πάρουν τη μεγάλη απόφαση.

Περίπτωση νέου γενικού lockdown δεν υπάρχει, θα γίνουν όμως τοπικά lockdown σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Σε αυτά θα υπάρχουν απαγορεύσεις εξόδου και περιορισμοί μόνο για τους ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι θα κυκλοφορούν κανονικά.

Το δεύτερο μέτρο, το οποίο εξετάζεται έχει να κάνει με τη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση της σε εξωτερικούς χώρους μόνο για όσους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα θα είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Οι εμβολιασμένοι θα παίρνουν πίσω τις ελευθερίες που είχαν χάσει λόγω πανδημίας, ενώ οι μη εμβολιασμένοι θα συνεχίσουν να έχουν τους γνωστούς περιορισμούς, εφόσον επιλέγουν να μη χρησιμοποιούν το όπλο που τους προσφέρουν δωρεάν η επιστήμη και το κράτος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: