Ερντογάν: Βάρβαρος ο τρόπος της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι – Διήρκεσε πολλά λεπτά, υπήρχε δόλος – Δεν ξέρουμε που είναι το πτώμα

Κοινοποίηση:
1

Καταιγιστικός ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι – Δυο ομάδες έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη από τη Σαουδική Αραβία – Εκτός από τους 15 πράκτορες, παρόντες και τρεις υπάλληλοι του προξενείου – Θέλω οι 18 αυτοί να δικαστούν στην Κωνσταντινούπολη – Μίλησε για προμελετημένο έγκλημα που σχεδιάστηκε μέρες πριν γίνει
«Μας κάνει να ανατριχιάζουμε όταν αντιλαμβανόμαστε πώς αυτός ο άνθρωπος έχασε τη ζωή του». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον «βάρβαρο», όπως τον αποκάλεσε, τρόπο με τον οποίο δολοφονήθηκε ο Τζαμάλ Κασόγκι, στις 2 Οκτωβρίου, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Λίγο έως πολύ, κατά την ομιλία του στους βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ερντογάν επιβεβαίωσε όσα έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες δυο εβδομάδες για τη δολοφονία του Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες. Παραδέχτηκε ότι η διπλωματική ασυλία περιπλέκει τα πράγματα, πως το προξενείο είναι μεν σαουδαραβικό έδαφος αλλά διεμήνυσε στο Ριάντ πως βρίσκεται εντός της τουρκικής κυριαρχίας και γι’ αυτό δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Ζήτησε μάλιστα να δικαστούν στην Τουρκία οι 18 τους οποίους κατηγόρησε πως ήταν παρόντες στο προξενείο την ημέρα της δολοφονίας.
Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι 15 Σαουδάραβες πράκτορες έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη την ημέρα της δολοφονίας Κασόγκι. Πρώτα μια ομάδα και στη συνέχεια μια δεύτερη αποτελούμενη από τέσσερα άτομα. Παρόντες στο προξενείο την ώρα της δολοφονίας αλλά όχι μέσα στο δωμάτιο όπου σκότωσαν τον Τζαμάλ Κασόγκι, ήταν και τρεις υπάλληλοι του προξενείου. Όλοι τους καλύπτονται από τη διπλωματική ασυλία και έχουν κάθε δικαίωμα να μην μιλήσουν, είπε ο Ερντογάν.

Κατά τον Τούρκο πρόεδρο, ο θάνατος του Κασόγκι δεν ήταν ατύχημα, όπως υποστήριξε η Σαουδική Αραβία όταν (17 μέρες μετά) παραδέχτηκε ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος άφησε την τελευταία του πνοή στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: