Εργασιακός Μεσαίωνας στο Δαφνί από την εταιρεία καθαρισμού! Τι καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων

Κοινοποίηση:
δαφνι

Επιστολή καταγγελία προς το Υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους φορείς έστειλε ο Σύλλογος εργαζομένων στο Δαφνί, λόγω των καταγγελιών που δέχεται από εργαζόμενες στο ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού που έχει αναλάβει τους χώρους του ψυχιατρείου.

Αναλυτικά:

Ο Σύλλογος εργαζομένων ΨΝΑ γίνεται  αποδέκτης συχνών καταγγελιών από εργαζόμενες του ιδιωτικού συνεργείου κατά της εργολαβικής εταιρίας καθαρισμού, για συστηματική παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειάς τους, καθώς και αναφορές εκφοβισμού και τρομοκράτησης, υπό την απειλή απόλυσής τους.

Ενώ το Νοσοκομείο πληρώνει αδρά για τις εργασίες καθαρισμού (στις οποίες περιλαμβάνονται οι πλήρεις αποδοχές και οι εισφορές των εργαζομένων για βαρέα και ανθυγιεινή εργασία), η εργολαβική εταιρία ανενόχλητη συνεχίζει να παρανομεί μη καταβάλλοντας τις νόμιμες αποδοχές και εισφορές. Για εξάωρη/εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση καταβάλλει στις καθαρίστριες μηνιαία 330,00€ – 350,00€, υποχρεώνοντας τις εργαζόμενες να υπογράφουν μηνιαίες εξοφλητικές αποδείξεις, με σημαντικά υψηλότερα ποσά από αυτά που πραγματικά τους καταβάλλονται. Ο εργολάβος δεν αποδίδει εισφορές για βαριά και ανθυγιεινή εργασία, δεν λαμβάνει υπ’ όψη του προϋπηρεσίες, δεν καταβάλλει οικογενειακά επιδόματα, δεν αποζημιώνει για εργασία Κυριακών και Αργιών, δεν χορηγεί στο σύνολό της την προβλεπόμενη κανονική άδεια κ.ο.κ. Απαιτεί οι εργαζόμενες κάθε μήνα να προσέρχονται στην έδρα της εταιρείας, να υπογράφουν σε λευκά χαρτιά ή σε χαρτιά που τους αποκρύπτουν το περιεχόμενό τους, τα οποία δεν τους επιτρέπουν ούτε να τα βλέπουν, ούτε να λαμβάνουν αντίγραφα. Οι ενέργειες αυτές επιφέρουν βλαπτικές μεταβολές των συμβάσεων εργασίας και γίνονται σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Επισημαίνουμε ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών τους μέσω τραπέζης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποκλειστικά σε λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων μισθωτών.

Παρ’ ότι έχουν γίνει καταγγελίες κατ’ επανάληψη για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας, η Επιθεώρηση Εργασίας, ο ΕΦΚΑ (πρώην Ι.Κ.Α.), η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΣΔΟΕ), αλλά πρωτίστως το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, δεν προβαίνουν στις ενέργειες που οφείλουν να κάνουν για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  1. ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠ. ΑΡΙΘ. 48.10 ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ.
  2. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΔΙΩΞΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ.
  3. ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  4. ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ”

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: