Επιδότηση πράσινων δανείων – Δείτε τις προϋποθέσεις….

Κοινοποίηση:
epidoma_enoikiou

Τις  προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα γίνει η επιδότηση και των «πράσινων» στεγαστικών δανείων παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, ο υπουργός των Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά πως «για πρώτη φορά το κράτος έρχεται και στέκεται δίπλα στους πολίτες ακόμα και σε όσους είναι συνεπείς, αλλά πλήττονται από τον κορωνοϊό».  

«Ανακοινώνω σήμερα ένα πρόγραμμα που για πρώτη φορά υλοποιεί η Ελληνική κυβέρνηση» τόνισε. «Σήμερα έχουμε το πρόγραμμα Γέφυρα που επιδοτούμε για πρώτη φορά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια με υποθήκη στην 1η κατοικία. Εντάσσονται φυσικά πρόσωπα, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα μείωση σημαντική στον μηνιαίο μισθό, μείωση του ΦΠΑ άνω του 20%, εργαζόμενοι στο Συν-εργασία, ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο».

Από τέλος Αυγούστου οι αιτήσεις στην πλατφόρμα Προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που έχουν δάνειο με υποθήκη πρώτη κατοικία θα μπορούν να κάνουν αίτηση από τέλος Αυγούστου έως τέλος Σεπτεμβρίου με την χρήση κωδικών taxis. Εν συνεχεία, το πρόγραμμα προβλέπει πως οι δανειολήπτες θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: α) δανειολήπτες με δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά (ως τέτοια θεωρούνται τα δάνεια που δεν έχουν καθυστέρηση 90 ημερών και άνω), β) δανειολήπτες με δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, τα οποία θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα και γ) δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

Για καθεμία κατηγορία θα υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια ως προς την επιλεξιμότητα σε ότι αφορά την αξία της πρώτης κατοικίας, το εισόδημα, το ανεξόφλητο δανείου, ενώ διαφορετικό θα είναι και το ύψος της επιδότησης. Η κρατική επιδότηση θα ισχύει για εννέα μήνες ενώ θα ισχύσουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα κλπ), που θα αντλούνται αυτομάτως για να κριθεί το αν ο εκάστοτε δανειολήπτης θα μπορεί να μπει στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Τα ποσοστά επιδότησης θα φτάνουν στο 90% για τους συνεπείς «πράσινους» δανειολήπτες. Θα διατηρούνται για 3 μήνες, αλλά τον 4ο και τον 7ο μήνα θα μειώνονται σε 80% και 70% αντίστοιχα. Αισθητά χαμηλότερα ποσοστά επιδότησης (80% – 60% – 50% ενδεχομένως) θα ισχύσουν για όσους έχουν δάνειο σε καθυστέρηση ή στον Τειρεσία. Η επιδότηση της δόσης θα καταβάλλεται απευθείας στις τράπεζες και η διαδικασία θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι έως 30 Σεπτεμβρίου ισχύουν αναστολές πληρωμών για όσους επλήγησαν από τον κορωνοϊό- ενώ θα διαρκούν έως τον Ιούνιο 2021.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: