Επί 20 χρόνια το ναυάγιο του Σάμινα “δηλητηριάζει” την Πάρο: Ορατή με γυμνό μάτι η ρύπανση στα νερά

Κοινοποίηση:
paros

Μεταφέροντας την απαίτηση των κατοίκων της Πάρου να δοθεί επιτέλους τέρμα στη ζημιά που προκαλεί στο νησί το ναυαγισμένο από το Σεπτέμβριο του 2000 «Εξπρές Σάμινα» έρχεται σήμερα στην Αθήνα ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος. Στη συνάντησή του με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, θα παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση του ναυαγίου και την ανάγκη ανάληψη άμεσης και αποτελεσματικής δράσης.

Οι Παριανοί είναι αγανακτισμένοι και η υπομονή τους έχει εξαντληθεί, ιδιαίτερα δε βλέποντας να στήνεται μια, μάλλον θεατρική, προσχηματική επιχείρηση περιορισμού της ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της Παροικιάς. Η άποψή τους είναι ότι πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία, η αναβλητικότητα και το θέατρο των δήθεν επιχειρήσεων περιορισμού της ρύπανσης. Η μόνη λύση για την απαλλαγή της Πάρου από το υπόλειμμα του «Εξπρές Σάμινα» που κακοφορμίζει στον πάτο της θάλασσας, είναι να γίνει άμεσα η ανέλκυσή του.

Πλέον φαίνεται ξεκάθαρα η μόλυνση του περιβάλλοντος εξαιτίας διαρροών καυσίμων από το ναυάγιο. Πετρελαιοκηλίδες στο νερό και πίσσα στα βράχια της παραλίας αποτελούν απόδειξη ότι, ακόμη και σήμερα, 20 χρόνια μετά το πολύνεκρο ναυτικό ατύχημα, το «Εξπρές Σάμινα» δηλητηριάζει ακόμη την Πάρο.

Στις δεξαμενές του πλοίου υπάρχουν κάποιες δεκάδες κυβικά μέτρα μαζούτ. Καύσιμα όμως βρίσκονται μέσα στα ντεπόζιτα των οχημάτων που μετέφερε το Σάμινα. Μετά από 20 χρόνια στο βυθό της θάλασσας, η φθορά των μετάλλων μπορεί να τα απελευθερώσει ανά πάσα στιγμή στο περιβάλλον.

Ο δήμαρχος Πάρου, πάντως, πηγαίνει στον υπουργό Ναυτιλίας με ένα ήδη έτοιμο σχέδιο ανέλκυσης του «Εξπρές Σάμινα», συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: