Επίδομα μητρότητας: Ανοίγει η πλατφόρμα

Κοινοποίηση:
poli simantiko

Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας σε γυναίκες μη μισθωτές (ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες), όπως αποκάλυψε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου από τους Δελφούς. Παράλληλα, με διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα σε περίπου 70.000 μικροοφειλέτες του ΕΦΚΑ, με χρέη έως 100 ευρώ.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό για εννέα μήνες, κατόπιν ελέγχου της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Προβλέπεται και αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και, ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το επίδομα ανέρχεται σε 780 ευρώ μηνιαίως έως την 31η Μαρτίου 2024 και 830 ευρώ από την 1η Απριλίου και έπειτα, καθώς ισούται με το ύψος του «καθαρού» κατώτατου μισθού.

Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η μητέρα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των οκτώ ετών. Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων μικροοφειλετών επιχειρεί διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή, για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για χρέη έως 100 ευρώ. Το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκε το απαράδεκτο φαινόμενο ασφαλισμένοι να μένουν… ξεκρέμαστοι ακόμη και για οφειλές λεπτών του ευρώ.

«Αναγνωρίζουμε», ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μιλώντας στο Κοινοβούλιο, «ότι αρκετοί από τους 70.000 μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 100 ευρώ δεν το γνωρίζουν καν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι αρκετοί από τους μικροοφειλέτες χρωστούν ποσά που δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ».

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα και κατ’ επέκταση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν συνταγογράφηση και σε δομές του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ είτε να έχουν εξοφλήσει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές τους είτε να έχουν ρυθμίσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και να καταβάλλουν ανελλιπώς τις δόσεις που προβλέπει η εκάστοτε ρύθμιση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response