Εξετάζεται η αποφυλάκιση του Πιστόριους

Κοινοποίηση:
ΠΙΣΤΟΡΙΟΥΣ

Πριν από δέκα χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα συγκλονίστηκε από το έγκλημα που διέπραξε ο Παραολυμπιονίκης του στίβου, Όσκαρ Πιστόριους. Ο Νοτιοαφρικανός δρομέας, ο οποίος είχε «αγγίξει» άπαντες με τα κατορθώματα του μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, όντας ακρωτηριασμένος και στα δύο πόδια και διέπρεπε σε κορυφαίο επίπεδο, κρίθηκε ένοχος για την δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, τον Φεβρουάριο του 2013.

Σήμερα και σε ηλικία 36 ετών, ο Πιστόριους, έχει εκτίσει το ήμισυ της ποινής του και μεθαύριο Παρασκευή (31/3), η αρμόδια επιτροπή που θα συνεδριάσει στην Πρετόρια, θ’ αποφασίσει εάν θα αποφυλακισθεί με περιοριστικούς όρους, όπως ανακοινώθηκε από την Νοτιοαφρικανική Δικαιοσύνη και την Σωφρονιστική Υπηρεσία.

Η απόφαση της επιτροπής, που αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των σωφρονιστικών υπηρεσιών, της αστυνομίας και απλούς πολίτες, θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και μετά από σχετικές διαβουλεύσεις. Η νοτιοαφρικανική νομοθεσία προβλέπει ότι ένας καταδικασμένος, μπορεί, μόλις παρέλθει το ήμισυ της ποινής του, να επωφεληθεί από προσαρμογή της ποινής του.

Ο Πιστόριους, ο οποίος καταδικάσθηκε μετά από έφεση σε φυλάκιση 13 ετών και 5 μηνών τον Νοέμβριο του 2017, δικαιούται από τον Ιούλιο του 2021, να αποφυλακισθεί υπό όρους και αφού ελεγχθούν εξονυχιστικά από τους αρμόδιους φορείς, η συμπεριφορά του κατά την κράτηση, η σωματική και ψυχική του κατάσταση, καθώς και ο κίνδυνος υποτροπής.

«Η επιτροπή πρέπει να καθορίσει εάν ο σκοπός της φυλάκισης έχει επιτευχθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος της σωφρονιστικής υπηρεσίας, Σινγκαμπάχο Νχουμάλο.

Η μακρά διαδικασία, που άρχισε πριν από περίπου έναν χρόνο, περιελάμβανε μια συνάντηση πέρυσι με τους γονείς του θύματος, οι οποίοι δήλωσαν σοκαρισμένοι από την ιδέα της απελευθέρωσης του δολοφόνου της κόρης τους.

Υπενθυμίζεται, ότι το βράδυ της 13ης προς 14η Φεβρουαρίου 2013, ο Νοτιοαφρικανός πρωταθλητής, βρισκόταν στην εξαιρετικά ασφαλή κατοικία του στην Πρετόρια με την σύντροφό του. Πεπεισμένος ότι ένας διαρρήκτης κατάφερε να διαρρήξει το σπίτι, πυροβολεί από την πόρτα του μπάνιου, όπου είχε κρυφτεί η 29χρονη Στέενκαμπ, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο από τέσσερις σφαίρες τουφεκιού.

Ο έξι φορές Παραολυμπιονίκης, ήταν πλούσιος, διάσημος και στο απόγειο της φήμης εκείνη την εποχή. Έναν χρόνο νωρίτερα, απέκτησε… διαστάσεις «θρύλου», όταν αντιμετώπισε αρτιμελείς δρομείς στα 400 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά.

Ο «Blade Runner», όπως ήταν το προσωνύμιο του (σ.σ. ο δρομέας με προθέσεις λεπίδας άνθρακα), συνελήφθη τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου, επικαλούμενος παρεξήγηση. Κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, καταδικάσθηκε το 2014 πρωτοδίκως σε πενταετή φυλάκιση. Όμως, η εισαγγελία ζήτησε επαναπροσδιορισμό για τον φόνο και τις ενδεχόμενες εφέσεις. Ευρισκόμενος ενώπιον των δικαστών, στην συνέχεια, ο Πιστόριους εμφανίσθηκε «σπασμένος», σύμφωνα με την υπεράσπιση.

Τελικά, το 2017, το Ανώτατο Εφετείο καταδίκασε τον Πιστόριους σε 13 χρόνια και 5 μήνες φυλάκιση, ενώ οι γονείς της Στέενκαμπ, είπαν στον Τύπο, ότι η κόρη τους «μπορεί επιτέλους να αναπαυθεί εν ειρήνη».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μητέρα του θύματος, Τζούν Στέενκαμπ, θα είναι παρούσα στην ακρόαση την Παρασκευή, ενώ ο σύζυγος της, Μπάρι, δεν θα «δώσει το παρών» για λόγους υγείας.

Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος για αποφυλάκιση υπό όρους, ο κρατούμενος μπορεί να ζητήσει την επανεξέταση του αιτήματός του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: