Εμφύλιος στην Τουρκία: ”Βγήκαν” τα μαχαίρια ανάμεσα σε Κεμαλιστές & Ερντογανικούς

Κοινοποίηση:
1

Η Τουρκία ανέπτυξε εκατοντάδες αστυνομικούς, κανόνια νερού και γερανούς για να καταστρέψει αφίσες κρεμασμένες από το κόμμα της αντιπολίτευσης που κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει πώς ξόδεψε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα ξένου νομίσματος της κεντρικής τράπεζας.

Η αστυνομία ανέβηκε στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της κύριας αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη νωρίς την Τετάρτη για να αφαιρέσει τις αφίσες, οι οποίες ρωτούσαν «Πού είναι τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια; Εμφανίστηκαν βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το CHP κατηγορείται ότι προσβάλλει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρεμώντας τα συνθήματα, ανέφερε ο ιστότοπος ειδήσεων dokuz8Haber.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξόδεψε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά ξένου νομίσματος πέρυσι, καθώς η λίρα έπεσε στα διαδοχικά χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου. Στις αρχές Νοεμβρίου, ο γαμπρός του Ερντογάν Berat Albayrak παραιτήθηκε ως υπουργός Οικονομικών και εξαφανίστηκε από τη δημόσια ζωή, κάνοντας το CHP και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να καλέσουν αυτόν και τον Ερντογάν να λογοδοτήσουν για τις απώλειες.

Ο Canan Kaftancıoğlu, επικεφαλής του παραρτήματος της CHP στην Κωνσταντινούπολη, δεσμεύτηκε να αναδιαμορφώσει τις αφίσες, λέγοντας ότι το κοινό είχε το δικαίωμα να γνωρίζει πού δαπανήθηκαν τα χρήματα.

«Εντάξει, καταλάβαμε τον γερανό, αλλά γιατί η αστυνομία  και τα κανόνια νερού; Μην φοβάστε, είμαστε οι άνθρωποι, είμαστε το λαϊκό κόμμα και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά σας όταν υποφέρετε από αδικία », είπε στο Twitter. «Μην φοβάσαι το CHP, αλλά μπορεί να φοβάσαι τα παράνομα πράγματα που κάνεις και τα εγκλήματα που διαπράττεις».

Η Goldman Sachs δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η  Τουρκικά κεντρική τράπεζα ξόδεψε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματά της κατά τους πρώτους 10 μήνες του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε ανταλλαγές μεταξύ νομισμάτων με κρατικές τράπεζες. Η κεντρική τράπεζα δεν δημοσιεύει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τον τρόπο δαπανών των αποθεματικών.

Τούρκοι αρθρογράφοι, συμπεριλαμβανομένου του οικονομολόγου Kerem Alkın, ο οποίος γράφει για την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, δήλωσαν ότι ορισμένα από τα αποθεματικά χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν τα οικονομικά των εταιρειών που έχουν παγιδευτεί σε μετρητά αυξάνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ξένο νόμισμα.

Ο Ερντογάν συγκλόνισε τους ξένους επενδυτές απολύοντας τον Naci Ağbal, τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας, στα μέσα Μαρτίου μετά από τετραμηνιαία θητεία. Η απόφαση του Ağbal να επανεξετάσει τις πωλήσεις ξένου νομίσματος της τράπεζας τα τελευταία δύο χρόνια συνέβαλε στην απόλυση του, ανέφερε το Reuters στα τέλη του προηγούμενου μήνα επικαλούμενο άγνωστες πηγές.

Η κυβέρνηση αρνείται ότι τα αποθεματικά ξένου νομίσματος της κεντρικής τράπεζας έχουν διαβρωθεί, δείχνοντας στοιχεία για τα ακαθάριστα αποθεματικά, τα οποία ανέρχονται σε 95,3 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων χρυσού και τραπεζών. Τα δεδομένα δεν λαμβάνουν υπόψη τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών νομισμάτων. Τα αποθεματικά της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων αυτών των υποχρεώσεων, παραμένουν στο βαθύ κόκκινο, λένε οι οικονομολόγοι.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να καταστείλει για μια ακόμη φορά τις φωνές της αντιπολίτευσης. Το θέμα των 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων ακουμπάει τον ίδιο τον Ερντογάν, αφού ο γαμπρός του ήταν ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας και είναι αδύνατο να θεωρηθεί ότι αυτός δεν ενεργούσε σύμφωνα με τις εντολές του Τούρκου Προέδρου.

Επίσης σε εξέλιξη είναι και το θέμα της Halkbank στις ΗΠΑ, όπου και αυτό ως θέμα ακουμπάει  πάλι  τον  γαμπρό του και τέως ΥΠΟΙΚ Αλμπαϊράκ αλλά και τον ίδιο τον Ερντογάν.

Το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερα θέματα αναφύονται κατά του Ερντογάν, τόσο περισσότερο ο Τούρκος Πρόεδρος θα προσπαθεί να μείνει γαντζωμένος με την εξουσία. Η διάδοχη κατάσταση στην Τουρκία θα είναι  πολύ δύσκολη και ενδεχομένως πάρα πολύ βίαιη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: