Εμβόλιο-δερματικό επίθεμα δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια – Εξουδετερώνει τον Covid-19

Κοινοποίηση:
koronoios_ereuna

Ελπιδοφόρα είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ενός υποψήφιου εμβολίου κατά της νόσου COVID-19, που ανακοίνωσαν την Πέμπτη ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επιστήμονες σε σχετικό άρθρο στην επιστημονική επιθεώρση EBioMedicine, το εμβόλιο, σε μορφή δερματικού επιθέματος, δοκιμάστηκε σε ποντίκια και παρήγαγε σε δύο μόλις εβδομάδες στοχευμένα αντισώματα κατά του ιού SARS-CoV-2, σε ποσότητες μάλιστα που θεωρούνται επαρκείς για να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό.

Οι δοκιμές στα πειραματόζωα κρίνονται ως θετικές, αν και δεν έχει συμπληρωθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολούθησής τους.

«Αξιοποιήσαμε την προηγούμενη εμπειρία που είχαν από τον κορωνοϊό που προκάλεσε το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο το 2002-03 και εκείνον που προκάλεσε το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής το 2009. Οι δύο αυτοί κορωνοϊοί, που μοιάζουν με τον νέο SARS-CoV-2, μας δίδαξαν ότι η πρωτεΐνη-ακίδα είναι σημαντική για την ανοσία έναντι του ιού. Γνωρίζουμε ακριβώς πως να επιθετούμε λοιπόν στο νέο κορωνοϊό» εξηγεί ο Andrea Gambotto, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Ενώ ο Louis Falo, καθηγητής Δερματολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, συμπληρώνει ότι, «η ικανότητα μας να αναπτύξουμε τόσο γρήγορα ένα τέτοιο εμβόλιο, είναι αποτέλεσμα της εξειδίκευσης μας σε πολλά και ετερόκλητα μεταξύ τους επιστημονικά πεδία»

Η υπεροχή του εμβολίου

Το PittCoVacc, όπως ονομάζεται το νέο αυτό εμβόλιο, συγκριτικά με τα κλασικά πειραματικά εμβόλια mRNA, χρησιμοποιεί ένα κομμάτι ιικής πρωτεΐνης που έχει παραχθεί εργαστηριακά, ως βάση για να δημιουργεί ανοσία. Μοιάζει πολύ λοιπόν με τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης.

Αλλά, ταυτόχρονα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία καινοτόμο μέθοδο χορήγησης του εμβολίου, τη συστοιχία μικροβελόνων. Η μεθοδολογία αυτή σε πρακτικό επίπεδο έχει τη μορφή ενός δερματικού επιθέματος που φέρει 400 μικροσκοπικές βελόνες, οι οποίες διοχετεύσουν υποδόρροια τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας, ώστε η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος να είναι ισχυρότερη.

Το επίθεμα τοποθετείται στο δέρμα, όπως ένα επίθεμα επούλωσης για μικρο-τραυματισμούς και οι μικροβελόνες που είναι φτιαγμένες από σάκχαρα και πρωτεΐνικά τμήματα, απλώς εισέρχονται στο δέρμα και διαλύονται.

«Πρόκειται για ένα υψηλής τεχνολογίας επίθεμα μεγάλης αποτελεσματικότητας, ανώδυνο και όμοιας δράσης από άτομο σε άτομο» σύμφωνα με τον Δρ. Falo.

Τα πρωτεΐνικά μέρη παράγονται από ένα «κυτταρικό εργοστάσιο» -επιστρώσεις καλλιεργημένων κυττάρων να εκφράζουν την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2- που μπορούν να στοιβάζονται περαιτέρω, για να πολλαπλασιάσουν την απόδοση.

Το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία δωματίου, εν αντιθέσει με άλλα εμβόλια, που χρειάζονται ειδικές συνθήκες συντήρησης και αποθήκευσης.

Επίσης, φαίνεται να διατηρεί την δραστικότητά του ακόμα και μετά την αποστείρωση του με ακτίνες γάμμα, απαραίτητη διαδικασία για την παραγωγή ιατροτεχνολογικών προϊόντων κατάλληλων για ανθρώπινη χρήση.

Οι ερευνητές έχουν υποβάλει αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ώστε να μπορέσουν τους επόμενους μήνες να κάνουν κλινική δοκιμή φάσης 1 σε ανθρώπους.

«Η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο, ίσως και περισσότερο. Κι επειδή η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει το σκέλος της κλινικής ανάπτυξης του εμβολίου» ξεκαθαρίζει ο Δρ. Falo.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: