Εμβληματικά έργα στα… αζήτητα, εκατομμύρια που «μοιράστηκαν» και χάθηκαν στο.. δρόμο!

Κοινοποίηση:
ipeiros

Έργα που είχαν χαρακτηριστεί εμβληματικά… Εξαγγελίες που έγιναν με πανηγυρικούς τόνους… Και μετά ήρθε το ναυάγιο… Δυστυχώς για την Ήπειρο το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα των υποδομών. Μπορεί αυτές να έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον λόγω της πολυετούς στασιμότητας είτε για τις οδικές συνδέσεις της Πρέβεζας, είτε για τον άξονα από το λιμάνι Ηγουμενίτσας ως το Μαυρομάτι, είτε για τον δρόμο Ιωαννίνων- Κακαβιάς, όμως η αναξιοπιστία και η αφερεγγυότητα του κεντρικού κράτους διαπερνά όλο το φάσμα.

Με τις τοπικές αρχές βέβαια να έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, άλλοτε μεγάλο όπως στο Πάρκο Υψηλής Έρευνας και το Κλειστό της ξιφασκίας και άλλοτε μικρό..

Το Πάρκο Υψηλής Έρευνας ανακοινώθηκε τρεις φορές από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και όχι ως… αντιπαροχή αλλά ως μία επένδυση με κρατική συμμετοχή και με ρόλο της Περιφέρειας.

Το σχέδιο ναυάγησε χωρίς κανένας να έχει αναλάβει την παραμικρή ευθύνη. Πρακτικά, 25 εκατομμύρια, όσο ήταν το ποσό με το οποίο είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης χάθηκαν οριστικά. Το μέλλον άγνωστο..

-Το μεγάλο έργο ύδρευσης από τις Πηγές του Αγίου Γεωργίου, των 140 εκατομμυρίων για την επίλυση των προβλημάτων στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Λευκάδα, απεντάχθηκε αν και με ανάδοχο. Χρηματοδοτική πηγή δεν έχει εξευρεθεί και είναι άγνωστο αν τελικά θα υλοποιηθεί και πότε. Δύο νομοί της Ηπείρου είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να ζουν με τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης νερού, που ειδικά το καλοκαίρι γίνονται ακόμη μεγαλύτερα.

-Λίγο πριν την λήξη του 2021 υπογράφεται προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΠΕΑΚΙ για την μεταφορά, τη συναρμολόγηση και την λειτουργία του Κλειστού της ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Ιωάννινα.

Το υφυπουργείο Αθλητισμού αναλαμβάνει διά της προγραμματικής σύμβασης την παροχή υποστήριξης και κάθε αναγκαίας βοήθειας για την υλοποίησή της, καθώς και τη δέσμευση για οικονομική συμβολή ώστε η εγκατάσταση να καταστεί εκ νέου λειτουργική.

Η προγραμματική είχε διάρκεια ενός έτους με δυνατότητα παράτασης έξι μηνών. Πρακτικά έληξε από τα μέσα του 2023 χωρίς βέβαια το νέο και πολυδιαφημισμένο αθλητικό- εκθεσιακό κέντρο να συναρμολογηθεί και να λειτουργήσει. Ο δε ορίζοντας λειτουργίας είναι άγνωστος.

-Τον Νοέμβριο του 2021 παρόντος του Πρωθυπουργού στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ένα εμβληματικό έργο. Πρόκειται για τον περιμετρικό παραλίμνιο πεζόδρομο ποδηλατόδρομο. Μαζί με το έργο ανακοινώνεται και χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων για την κατασκευή του μέσω του προγράμματος «Τρίτσης». Λίγους μήνες αργότερα αποδεικνύεται ότι οι προμελέτες της Περιφέρειας Ηπείρου δεν επαρκούν, ανατίθεται η επικαιροποίησή τους και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Παράλληλα ανοίγει ζήτημα για την οριοθέτηση της λίμνης, γίνονται νέες εξαγγελίες για άμεση ολοκλήρωση και ουδέποτε προχώρησε το παραμικρό.

-Τον Ιούλιο του 2022 ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανακοινώνει δύο μεγάλα και ζωτικής σημασίας έργα για την Πρέβεζα. Πρόκειται για την ανέγερση νέου Μουσικού Σχολείου και την ανάπλαση του Κάστρου στο Παντοκράτορα. Το ύψος της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα έφτανε τα 13 εκατομμύρια.

Τα έργα τελικά δεν εντάχθηκαν ποτέ και η πόλη της Πρέβεζας απλά περιμένει..

-Η δημιουργία και λειτουργία Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Εναλλακτικών Μορφών Αθλητισμού στην Κόνιτσα, στην Αναγνωστοπούλειο Γεωργική Σχολή ήταν μία ακόμη βαρυσήμαντη εξαγγελία από το μακρινό 2021 που τρία χρόνια μετά οδηγήθηκε σε οριστικό ναυάγιο καθώς διαπιστώθηκαν προβλήματα με το ιδιοκτησιακό της Σχολής!

Είναι μόνο μερικές από τις… εμβληματικές εξαγγελίες που έμειναν στα χαρτιά ή κατέληξαν στα αζήτητα.. Γιατί υπάρχουν και πολλές άλλες μικρότερης εμβέλειας και χαμηλότερου προϋπολογισμού.

Πηγή: epiruspost.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: