Εμανουελ Μακρόν: Συμβιβασμός Σκοπίων και Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κοινοποίηση:
ΜΑΚΡΟΝ

Ο Εμανουέλ Μακρόν μετά το πέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον ίδιο παραμερίστηκαν οι διαφωνίες των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για το θέμα της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων (στην ΕΕ) συνεχίσαμε τις διαβουλεύσεις μας με τις αρχές των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, καθώς η δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα πρώτα κεφάλαια με τα Σκόπια και την Αλβανία. Στη βάση αυτών των διαβουλεύσεων είμαι πεπεισμένος ότι βρήκαμε μια συμβιβαστική λύση που ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες καθενός. Προς το συμφέρον της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, αποδεκτή από όλους», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «ο πρόεδρος της Βουλγαρίας και ο πρωθυπουργός ήδη επιβεβαίωσαν ότι αποδέχονται την πρόταση. Η αποδοχή θα απαιτήσει διαβουλεύσεις στα Σκόπια. Αυτή η λύση φέρει ασφάλεια, προβλεψιμότητα και βεβαιότητα για την υπέρβαση των διαφωνιών που έχουν κληροδοτηθεί από το παρελθόν».

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης χαιρέτισε τις προσπάθειες της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για μια συμφωνία μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας και έκανε λόγο για μια «λύση» που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τα Σκόπια.

«Η λύση αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ: τώρα είναι η ώρα να πούμε ναι», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ασε ρε πορκουα δεν χρειάζεται, θα αναλάβει ο Βλαντ και αυτούς και εσάς.

Comments are closed.