Εκρηξη στη Συγγρού: Πώς με το πάτημα ενός διακόπτη για το φως τινάχτηκε στον αέρα μια ολόκληρη γειτονιά

Κοινοποίηση:
δγφγη

Σόκαρε τους κατοίκους στο κέντρο της Αθήνας χθες η τρομακτική έκρηξη που σημειώθηκε σε κτίριο της Λεωφόρου Συγγρού, που άφησε πίσω της συντρίμμια και έναν σοβαρά τραυματία.

Μάλιστα, ο ωστικό κύμα της πρωτοφανούς αυτής έκρηξης ήταν τόσο μεγάλο που έφτασε σε απόσταση 200 μέτρων, προκαλώντας ζημιές σε τζάμια κτιρίων και αυτοκίνητα.

Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για το τι προκάλεσε την έκρηξη, έχοντας ωστόσο αποκλείσει σε πρώτη φάση το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, εξετάζοντας την πιθανότητα να συνέβη από φιάλη αερίου.

Παράλληλα, η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη σχεδόν όλη τη μέρα χθες και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου, ωστόσο λίγο πριν τις 21:00 ο δρόμος άνοιξε και πάλι.
Κλειστή για 13 ώρες η Συγγρού

Συγκεκριμένα, η κεντρική αρτηρία της Αθήνας δόθηκε στην κυκλοφορία 13 ώρες μετά την έκρηξη η οποία σημειώθηκε σε εξαώροφο κτίριο της Λεωφόρου Συγγρού 3, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, βρέθηκαν στο σημείο της έκρηξης για αυτοψία, αλλά και να δοθούν οι οδηγίες για επίσπευση των εργασιών από τα συνεργεία καθαρισμού ώστε να δοθεί άμεσα σε κυκλοφορία ο δρόμος, πριν την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την κακοκαιρία.

Τι προκάλεσε την έκρηξη στη Λεωφόρο Συγγρού

Η έκρηξη σημειώθηκε στον ημιώροφο του κτιρίου, που είναι χώρος κατοικίας, ενώ το υπόλοιπο κτίριο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κατοικείται, καθώς ετοιμάζονται διαμερίσματα για μίσθωση.

Ακολούθησε μικρής έκτασης πυρκαγιά, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική από 18 πυροσβέστες που έφτασαν εκεί με 6 υδροφόρα οχήματα και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα.

Τρομακτικό το ωστικό κύμα

Ωστόσο, από το ωστικό κύμα της σφοδρής έκρηξης υπέστη σοβαρές ζημιές όλο το κτίριο, στο ισόγειο του οποίου υπάρχει κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, ενώ ακόμη και στο απέναντι κτίριο καταστράφηκαν τζάμια και τοίχοι.

Μάλιστα, ο ισχύς του ωστικού κύματος ήταν τέτοια, ώστε έφτασε σε απόσταση 200 μέτρων, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια (σ.σ. σπασμένα τζάμια, κλπ.), αλλά και σε δύο αυτοκίνητα.
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, δεν έχει εντοπιστεί κάτι που να θεωρείται ύποπτο και ως εκ τούτου έχει απομακρυνθεί το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, όπως αναφέρουν πηγές της Πυροσβεστικής, δεν προκύπτει να υπήρξε διαρροή φυσικού αερίου. Στο κτίριο υπάρχει μεν παροχή, αλλά σε άλλους ορόφους. Δεν αποκλείουν να έχει γίνει έκρηξη φιάλης υγραερίου, η οποία να λειτούργησε ως ντόμινο με την παροχή φυσικού αερίου και αντίστροφα.

Το μέγεθος των ζημιών και το εύρος του ωστικού κύματος έκανε έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να σχολιάζουν ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς σήμερα ήταν αργία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και η κυκλοφορία ήταν ελάχιστη.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της έκρηξης αλλά και του ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε είναι και το γεγονός ότι εν κινήσει ταξί που περνούσε από το σημείο την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη, διαλύθηκε! Οι φωτογραφίες είναι πράγματι σοκαριστικές.

Μάλιστα, αναφέρεται πως ο οδηγός του ταξί σώθηκε επειδή είχε κλειστά τα τζάμια, αλλιώς μπορεί και να είχε σκοτωθεί ή να είχε τραυματιστεί σοβαρά.

Σημειώνεται πως οι έρευνες παραμένουν σε εξέλιξη τόσο από το Ειδικό Κλιμάκιο Αερίου όσο και από την Αστυνομία.

Τι κατέθεσε ο τραυματίας στις Αρχές

Ο 78χρονος τραυματίας, σύμφωνα με πληροφορίες, στα πρώτα λόγια που πρόλαβε να πει στους αστυνομικούς ήταν ότι σηκώθηκε το πρωί από μια έντονη μυρωδιά αερίου, πάτησε τον διακόπτη για να ανοίξει το φως και έγινε η έκρηξη.

Ο τραυματίας αναμένεται να δώσει νέα κατάθεση, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: