Εικόνες σοκ μετά την ανατίναξη του φράγματος της Χερσώνας – Αντιμέτωποι με λειψυδρία και ασθένειες οι κάτοικοι

Κοινοποίηση:
2023-06-07T175355Z_765716799_RC2UD1APJ44I_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-BLAST-DAM-EVACUATION

Δύο ημέρες μετά την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα, η στάθμη του νερού συνεχίζει να ανεβαίνει, με τα νερά να φτάνουν πάνω από το ύψος του κεφαλιού, πλημμυρίζοντας τα σπίτια των κατοίκων. Ήδη έχουν αναφερθεί τρεις θάνατοι. Από την άλλη, οι διασώστες καταβάλλουν τεράστια μάχη για να απομακρύνουν τους κατοίκους από τα λασπώδη νερά που πλέον φτάνουν ακόμα και στις στέγες των σπιτιών.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι 1.582 σπίτια πλημμύρισαν στη δεξιά όχθη του ποταμού, που ελέγχεται από τα ουκρανικά στρατεύματα, ενώ 1.457 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους στη διάρκεια της νύχτας. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι έθεσαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές που υπέστησαν καταστροφές στην ανατολική όχθη του ποταμού όπου, περίπου 2.700 σπίτια πλημμύρισαν και σχεδόν 1.300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν, ενώ γύρω στους 100 παρέμεναν εγκλωβισμένοι και επτά αγνοούνταν.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, o Erik Tollefsen, επικεφαλής της μονάδας μόλυνσης του Ερυθρού Σταυρού, προειδοποίησε ότι οι μετατοπισμένες νάρκες έχουν προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες όχι μόνο για τους κατοίκους της Χερσώνας, αλλά και για όσους έρχονται να βοηθήσουν. «Γνωρίζαμε πού βρίσκονταν οι κίνδυνοι», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Τώρα δεν ξέρουμε. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι βρίσκονται κάπου στα πιο βαθιά σημεία του ποταμού».

Η Nataliya Humeniuk, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση: «Πολλές νάρκες κατά του πεζικού [σε περιοχές που έχουν κατασχεθεί από τη Ρωσία] έχουν μετατοπιστεί, και έχουν γίνει πλωτές νάρκες. «Αποτελούν μεγάλο κίνδυνο», είπε, εξηγώντας ότι είναι πιθανό να εκραγούν αν συγκρουστούν ή χτυπήσουν σε συντρίμμια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: