Εθνική Ένωση Αγροτών Βρετανίας: Υπνοβατούμε σε μία κρίση επισιτιστικής ασφάλειας

Κοινοποίηση:
britain-farmers

Η Εθνική Ένωση Αγροτών έχει προειδοποιήσει πως το Ηνωμένο Βασίλειο υπνοβατεί σε μια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας. Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και λιπασμάτων έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση όπου τα περιθώρια κέρδους των καλλιεργητών έχουν καταρρεύσει, αναγκάζοντας πολλούς να σταματήσουν τις παραγωγικές δραστηριότητες.

Το Reuters αναφέρει πως οι αγρότες καλλιεργούν αγγούρια, φυτεύουν πιπεριές, μελιτζάνες και ντομάτες σε τεράστια θερμοκήπια. Τα θερμοκήπια χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση, αλλά μετά την περυσινή άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, οι καλλιέργειες έχουν γίνει ασύμφορες οικονομικά.

Ο εμπορικός οργανισμός British Growers είπε ότι το μέσο κόστος για την παραγωγή ενός αγγουριού στη Βρετανία πριν από την ενεργειακή κρίση ήταν περίπου 25 πένες. Τώρα υπερδιπλασιάστηκε και θα φτάσει τις 70 πένες όταν εδραιωθούν πλήρως οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας.

“Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τόσο υψηλές, είναι μια ανησυχητική στιγμή”, δήλωσε ο καλλιεργητής Tony Montalbano.

«Όλα τα χρόνια εργαζόμασταν σκληρά για να φτάσουμε εδώ που είμαστε, και σε έναν χρόνο θα μπορούσαν να τελειώσουν όλα», είπε ο Montalbano.

Σημείωσε ότι τα 30.000 τετραγωνικά μέτρα των θερμοκηπίων του στην επιχείρηση Green Acre Salads, η οποία προμηθεύει μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως η Tesco, η Sainsbury’s και η Morrisons, είναι κλειστά επειδή το κόστος ξεπερνά τις τιμές της αγοράς. Στην πραγματικότητα, ο αγρότης θα έχανε χρήματα αν επρόκειτο να αναπτυχθεί. 

Σε σύγκριση με αυτή την εποχή πέρυσι, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 500%.

Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν τριπλασιαστεί από πέρυσι, μαζί με τις αυξανόμενες τιμές για τις συσκευασίες, το ντίζελ, τα φορτία, την εργασία και οτιδήποτε σχετίζεται με τη λειτουργία μιας επιχείρησης ανάπτυξης.

Με πολλά θερμοκήπια σε αδράνεια, η παραγωγή προϊόντων για τα σούπερ μάρκετ θα μειωθεί και θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων σε ιστορικά επίπεδα.

Για να δώσουμε μια ιδέα για το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση, η Ένωση Καλλιεργητών Κοιλάδας, τα μέλη της οποίας παράγουν περίπου το 75% της βρετανικής παραγωγής αγγουριού και γλυκιάς πιπεριάς, είπε ότι το 90% των αγροτών δεν φύτεψε τον Ιανουάριο. Άλλοι είπαν ότι δεν θα αναπτυχθούν με αυξημένες τιμές φυσικού αερίου.

«Σίγουρα θα υπάρχει έλλειψη βρετανικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ», δήλωσε ο γραμματέας της ένωσης Λι Στάιλς. “Το αν υπάρχει έλλειψη προϊόντων συνολικά εξαρτάται από το πού και πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να τα προμηθευτούν οι έμποροι λιανικής. “

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αυξήσει τις εισαγωγές προϊόντων, αλλά αρκετές χώρες παγκοσμίως εφαρμόζουν μέτρα προστατευτισμού για να διατηρήσουν τα αγροτικά αγαθά στην εγχώρια αγορά για να μετριάσουν τις ελλείψεις λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία που διαταράσσει τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων .

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: