Εγκυμοσύνη: Η περιπατητικότητα της γειτονιάς συνδέεται με τον κίνδυνο διαβήτη κύησης

Κοινοποίηση:
ΕΓΚΥΟΣ

Εγκυμοσύνη: Μια νέα μελέτη επιστημόνων της ερευνητικής ομάδας “Δομημένο περιβάλλον και υγεία” της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια διαπιστώνει ότι η υψηλότερη περιπατητικότητα της γειτονιάς συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη κύησης (GD). Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Παιδιατρική και Περιγεννητική Επιδημιολογία (Paediatric and Perinatal Epidemiology). Ο διαβήτης κύησης GD αυξάνει τον κίνδυνο των βρεφών να είναι μεγάλα για την ηλικία κύησης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανθυγιεινής αύξησης βάρους κατά την παιδική ηλικία και αυξάνει τον κίνδυνο του εγκύου ατόμου για μελλοντικό διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές, σε συνεργασία με το Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν τις σχέσεις μεταξύ της περιπατητικότητας της γειτονιάς για τις έγκυες Νεοϋορκέζες. Ο Δείκτης Περιπατητικότητας Γειτονιάς που χρησιμοποίησαν για τη μέτρηση της περιπατητικότητας περιλαμβάνει δεδομένα σχετικά με την οικιστική πυκνότητα, το μείγμα χρήσεων γης, τη συνδεσιμότητα των δρόμων και την πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ανέλυσαν δεδομένα της πόλης από περισσότερες από 109.000 γεννήσεις το 2015.

Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος διαβήτη κύησης μειώθηκε με την αύξηση της βαθμολογίας του δείκτη περιπατητικότητας της γειτονιάς κατά 20% μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στο υψηλότερο και στο χαμηλότερο τεταρτημόριο περιπατητικότητας. Ομοίως, όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν την πυκνότητα των περιπατητικών προορισμών, ένα άλλο μέτρο της περιπατητικότητας της γειτονιάς, οι έγκυες στο υψηλότερο τεταρτημόριο περιπατητικών προορισμών είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη κύησης σε σύγκριση με εκείνες που ζούσαν στο χαμηλότερο τεταρτημόριο. Οι αναλύσεις προσαρμόστηκαν για την ηλικία, τη φυλή και την εθνικότητα του εγκύου ατόμου, την ισοτιμία, την εκπαίδευση, τον τόπο γέννησης και την οικογενειακή κατάσταση, μαζί με το ποσοστό φτώχειας της γειτονιάς. Μια προηγούμενη μελέτη της ερευνητικής ομάδας διαπίστωσε ότι η περιπατητικότητα της γειτονιάς σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο υπερβολικής αύξησης του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- σχεδόν το 50% των εγκύων ατόμων παίρνουν περισσότερο βάρος από αυτό που συνιστάται για υγιείς εγκυμοσύνες. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η περιπατητικότητα της γειτονιάς σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα περπατήματος και σωματικής δραστηριότητας στα έγκυα άτομα, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη κύησης και υπερβολικής αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα έγκυα άτομα είναι γνωστό ότι προτιμούν μορφές άσκησης χαμηλότερης έντασης, όπως το περπάτημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και στη Νέα Υόρκη η περιπατητικότητα της γειτονιάς συνδέεται θετικά με περισσότερο περπάτημα και συνολική σωματική δραστηριότητα.

“Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του αστικού σχεδιασμού, ιδίως της περιπατητικότητας της γειτονιάς, για την προώθηση της υγείας”, λέει ο συν-πρώτος συγγραφέας της μελέτης Andrew Rundle, DrPH, καθηγητής επιδημιολογίας στο Columbia Mailman. “Η δημιουργία ευκαιριών για τα έγκυα άτομα να ανταποκρίνονται στις συστάσεις για υγιή σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναμένεται να έχει μακροχρόνια θετικά οφέλη τόσο για τον γονέα όσο και για το παιδί”. Προχωρώντας προς τα εμπρός, ο Rundle λέει: “Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την έρευνά μας σχετικά με το πώς ο αστικός σχεδιασμός μπορεί να υποστηρίξει την υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι ώστε αυτά τα οφέλη να συμπεριληφθούν στις αναλύσεις κόστους-οφέλους και στη λήψη αποφάσεων για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε νέες γειτονιές και επανασχεδιάζουμε τις υπάρχουσες γειτονιές”. Στους συν-συγγραφείς περιλαμβάνονται ο James Quinn από τη Σχολή Mailman του Κολούμπια και η Kathryn Neckerman από το Columbia Population Research Center του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η Eliza Kinsey από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, η Elizabeth Widen από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, η Mary Huynh από το Lehman College, η Gina Lovasi από το Πανεπιστήμιο Drexel και η Gretchen Van Wye από το Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: