Εγκεφαλικό: Κινδυνεύουν περισσότερο οι κάτω των 50 με διαταραχές ύπνου

Κοινοποίηση:
ΥΠΝΟΣ

Η αϋπνία φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα “πρόβλεψης” του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Όσοι έχουν αϋπνία, όπως δυσκολία να αποκοιμηθούν, να παραμείνουν κοιμισμένοι και αν συνηθίζουν να ξυπνούν πολύ νωρίς, είναι πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό δείχνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν πολύ υψηλότερος σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Η μελέτη ΔΕΝ αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα αϋπνίας προκαλούν εγκεφαλικό επεισόδιο, απλά υποδεικνύει μια συσχέτιση ανάμεσα στα δύο.

“Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους. Επομένως ο προσδιορισμός των προβλημάτων ύπνου που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, δρ. Wendemi Sawadogo, του πανεπιστημίου Virginia Commonwealth και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Πώς έγινε η έρευνα

Στην μελέτη συμμετείχαν 31.126 άτομα με μέση ηλικία τα 61 έτη. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού στην αρχή της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε τέσσερις ερωτήσεις σχετικά με:

  • το πόσο συχνά είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν
  • πρόβλημα με το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • πρόβλημα με το να ξυπνήσουν πολύ νωρίς και να μην μπορούν να ξανακοιμηθούν και
  • πόσο συχνά ένιωθαν ξεκούραστοι το πρωί

Οι απαντήσεις είχαν τις εξής επιλογές:

  1. «τις περισσότερες φορές»
  2. «μερικές φορές»
  3. «σπάνια ή ποτέ»

Οι βαθμολογίες κυμαίνονταν από μηδέν έως οκτώ, με υψηλότερο αριθμό να σημαίνει πιο σοβαρά συμπτώματα.

Στη συνέχεια, παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν 2.101 περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τι έδειξε η έρευνα

Αφότου ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως η χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • τα άτομα με 1-4 συμπτώματα είχαν 16% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με άτομα χωρίς συμπτώματα
  • από τα 19.149 άτομα με 1-4 συμπτώματα, τα 1.300 έπαθαν εγκεφαλικό
  • από τα 6.282 άτομα χωρίς συμπτώματα, τα 365 έπαθαν εγκεφαλικό
  • τα άτομα με 5-8 συμπτώματα αϋπνίας είχαν 51% αυξημένο κίνδυνο
  • από τα 5.695 άτομα με 5-8 συμπτώματα, τα 436 έπαθαν εγκεφαλικό

Η συσχέτιση μεταξύ αϋπνίας και εγκεφαλικού ήταν ισχυρότερη σε συμμετέχοντες κάτω των 50 ετών, με εκείνους που εμφάνισαν 5-8 συμπτώματα να έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με άτομα χωρίς συμπτώματα:

  • από τα 458 άτομα κάτω των 50 ετών με 5-8 συμπτώματα, τα 27 έπαθαν εγκεφαλικό
  • άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω με τον ίδιο αριθμό συμπτωμάτων είχαν 38% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με άτομα χωρίς συμπτώματα
  • από τα 654 άτομα 50 ετών και άνω με 5-8 συμπτώματα, τα 33 έπαθαν εγκεφαλικό

“Αυτή η διαφορά κινδύνου μεταξύ αυτών των δύο ηλικιακών ομάδων μπορεί να εξηγηθεί από την μεγαλύτερη εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου σε μεγαλύτερη ηλικία”, είπε ο δρ. Sawadogo. «Ο κατάλογος των παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, μπορεί να μεγαλώνει όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, καθιστώντας τα συμπτώματα αϋπνίας έναν από τους πολλούς πιθανούς παράγοντες. Αυτή η εντυπωσιακή διαφορά υποδηλώνει ότι η διαχείριση των συμπτωμάτων αϋπνίας σε μικρότερη ηλικία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη του εγκεφαλικού. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει περαιτέρω την μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού μέσω της διαχείρισης των προβλημάτων ύπνου”.

Αυτή η συσχέτιση αυξήθηκε ακόμα παραπάνω για άτομα με διαβήτη, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τα όποια συμπτώματα αϋπνίας, επομένως οι πληροφορίες μπορεί να μην ήταν ακριβείς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: