Είχαν κάνει “επιχείρηση” τον τεμαχισμό πτωμάτων – Στη φυλακή μάνα και κόρη με γραφείο κηδειών

Κοινοποίηση:
kideion

Μία πρώην ιδιοκτήτρια γραφείου κηδειών και η μητέρα της καταδικάστηκαν σε φυλάκιση στο Κολοράντο των ΗΠΑ επειδή τεμάχισαν εκατοντάδες πτώματα και πούλησαν τα μέλη τους.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι η Μέγκαν Χες, 46 ετών, και η Σίρλεϊ Κοχ, 69, ετών, τεμάχισαν γύρω στα 560 πτώματα και πούλησαν τα μέλη τους χωρίς σχετική άδεια μεταξύ του 2010 και του 2018. Και οι δύο είχαν δηλώσει ένοχες για απάτη νωρίτερα. Η Χες καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλακή και η Κοχ σε 15.

Σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο Κολοράντο, η μητέρα και η κόρη συγκέντρωναν ανθρώπινα μέλη, και σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρα ανθρώπινα σώματα, για πώληση. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η Χες, που είχε το Sunset Mesa Funeral Home στο Μοντρόουζ, χρέωνε οικογένειες μέχρι και 1.000 δολάρια για αποτεφρώσεις οι οποίες δεν γίνονταν.

Η Χες δήλωσε ένοχη τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το Reuters, πέρα από το Sunset Mesa, είχε στο ίδιο κτίριο και τη Donor Services. Όσον αφορά στη μητέρα της, που δήλωσε επίσης ένοχη, ο ρόλος της ήταν να τεμαχίζει τα πτώματα.

«Η Χες και η Κοχ χρησιμοποιούσαν το γραφείο κηδειών τους πρακτικά για να κλέβουν σώματα και μέλη χρησιμοποιώντας απατηλές και πλαστογραφημένες φόρμες δωρεάς» αναφέρεται σε δικαστικά έγγραφα του εισαγγελέα Τιμ Νεφ. «Η συμπεριφορά τους προκάλεσε βαθιά συναισθηματική οδύνη για τις οικογένειες και τους συγγενείς».

Οι ομοσπονδιακές αρχές ανέλαβαν την υπόθεση μετά από έρευνα του Reuters το 2016-2018 σχετικά με την πώληση μελών στις ΗΠΑ- μια βιομηχανία που πρακτικά δεν διέπεται από κανόνες. Πρώην εργαζόμενοι είπαν στο Reuters ότι η Χες και η Κοχ πραγματοποιούσαν χωρίς άδεια τεμαχισμούς και μερικές εβδομάδες μετά τη δημοσίευση ρεπορτάζ το 2018 το FBI έκανε έφοδο στην επιχείρηση.

Στα έγγραφά τους οι εισαγγελείς υπογραμμίζουν τη «μακάβρια φύση» της απάτης της Χες και τη χαρακτηρίζουν ως μια από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που έχουν να κάνουν με ανθρώπινα μέλη στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ.

Ο δικηγόρος της Χες είπε ότι η κατηγορούμενη έχει άδικα δυσφημιστεί ως «μάγισσα», «τέρας» κ.α., ενώ είναι ένα «πληγωμένο ανθρώπινο πλάσμα» η συμπεριφορά της οποίας μπορεί να αποδοθεί σε έναν τραυματισμό στον εγκέφαλο σε ηλικία 18 ετών. Παρόλα αυτά, την Τρίτη στο δικαστήριο η Χες αρνήθηκε να μιλήσει στη δικαστή. Η Κοχ είπε ότι μετανιώνει και ανέλαβε την ευθύνη για τις πράξεις της.

Στα 26 ανέρχονται τα θύματα που περιέγραψαν τον τρόμο τους όταν έμαθαν τι συνέβη στα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Η γλυκιά μας μητέρα- τη διαμέλισαν» είπε η Έριν Σμιθ: Οι ώμοι, τα γόνατα και τα πόδια της μητέρας της πωλήθηκαν.

Στις ΗΠΑ είναι παράνομη η πώληση οργάνων όπως καρδιές, νεφρά, τένοντες κ.α. για μεταμόσχευση: Πρέπει να δωρίζονται. Ωστόσο η πώληση μελών όπως κεφάλια, χέρια και σπονδυλικές στήλες (που είναι και αυτό που έκανε η Χες) για έρευνες ή για εκπαιδευτικούς σκοπούς δεν υπόκειται σε κάποιο πλαίσιο ρυθμίσεων. Οι εταιρείες εκπαίδευσης χειρουργών και άλλες επιχειρήσεις που αγόρασαν τα χέρια, πόδια, κεφάλια και κορμούς από την Χες δεν ήξεραν ότι είχαν αποκτηεί παράνομα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Όπως προαναφέρθηκε, η Χες χρέωνε οικογένειες μέχρι και 1.000 δολάρια για αποτεφρώσεις που δεν έγιναν ποτέ, ενώ παρείχε σε άλλους δωρεάν αποτεφρώσεις με αντάλλαγμα δωρεά του σώματος. Κατά τους εισαγγελείς εξαπάτησε πάνω από 200 οικογένειες, που έλαβαν στάχτες οι οποίες προέρχονταν από διαφορετικές σορούς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: