«Είμαστε στις ταράτσες, είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι, άνθρωποι κινδυνεύουν» – Σε κατάσταση σοκ κάτοικοι της Εύβοιας

Κοινοποίηση:
artataki1

Δραματικές είναι οι περιγραφές κατοίκων για την κατάσταση στην Εύβοια, η οποία χτυπήθηκε με σφοδρότητα από την κακοκαιρία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Τραγική κατάσταση. Πνίγεται η αδελφή μου και ο γαμπρός μου είναι σε ισόγειο, ίσα ίσα που αναπνέουν από τη μύτη, εγώ πρόλαβα και ανέβηκα στην ταράτσα και σωθήκαμε. Υπήρξε ολιγωρία ξέρανε εδώ και μια εβδομάδα για να ειδοποιήσουν τον κόσμο να φύγουν, τεράστια καταστροφή. Στο ισόγειο η στάθμη είναι δυο μέτρα» τόνισε κάτοικος της περιοχής που επλήγη από τις πλημμύρες.

«Είμαστε στις ταράτσες, το νερό στο σπίτι φτάνει πάνω από τα γόνατα. Είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι, έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα. Το θετικό είναι ότι έχει σταματήσει η βροχή» δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό άλλος κάτοικος κοντά στο Λήλαντα ποταμό.

Για βιβλική καταστροφή μίλησε ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων. «Η κατάσταση είναι στην κορύφωσή της είναι τραγική, βιβλική καταστροφή ο κεντρικός ποταμός των Ψαχνών έχει υπερχειλίσει, το ύψος του νερού είναι στο 1 μέτρο καθ’ όλο το μεγαλύτερο μήκος της πόλης, έχουν πλημμυρίσει τα περισσότερα ισόγεια σπίτια. Στην αρχή το φαινόμενο χτύπησε την κοινότητα των Πολιτικών όπου είναι κοινότητα 1.500 κάτοικων με τους παραθεριστές γύρω στις 2.500».

Όπως έχει γίνει γνωστό δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ενώ τα αιτήματα για απεγκλωβισμούς ξεπερνούν τα 150.

Ελικόπτερο και λέμβοι

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (09/08), στην κεντρική Εύβοια, δέχθηκε κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων και του Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί 72 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα, καθώς και τρεις διασωστικές λέμβοι από την 1η, την 7η και την 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, προληπτικά έχουν κινητοποιηθεί εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ με 1 ελικόπτερο.

Στην ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας ενημερώνει πως βρίσκεται «σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κι έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: