Εάν ο Ερντογάν κηρύξει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας θα καταρρεύσει η τουρκική οικονομία

Κοινοποίηση:
erdogan-4-630x384

Τις τελευταίες ημέρες οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις στα τζαμιά της Τουρκίας έχουν την ένταση σχεδόν στη διαπασών.

Άδεια από κόσμο και με την τέλεση των θρησκευτικών τελετών να έχει απαγορευθεί λόγο κορωνοϊού, η μόνη επαφή των Τούρκων ιμάμηδων με τους πιστούς είναι πλέον μόνο μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας.

Η προσευχή δείχνει να έχει μεγαλώσει σε διάρκεια, οι ψαλμωδίες του ιμάμη, πάντα σε βυζαντινό ήχο, μοιάζουν κάπως πιο δραματικές, αλλά κυρίως εκείνο που κάνει τη διαφορά είναι η στεντόρεια φωνή, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακούγεται από τα κρεμασμένα στους μιναρέδες μεγάφωνα, να καλεί τους Τούρκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Το συγκεκριμένο μήνυμα, συνήθως με ευθύνη της δημοτικής Αρχής, επαναλαμβάνεται συνεχώς και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, σε όλη σχεδόν την τουρκική επικράτεια.

Την ίδια δουλειά με τους μιναρέδες κάνουν όμως και οι κάμερες στους δρόμους.

Έχοντας ενσωματωμένο ηχείο, οι κάμερες στις γειτονιές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου, προειδοποιούν συνεχώς τους λιγοστούς πεζούς, αλλά και τους ενοίκους των γύρω πολυκατοικιών να μείνουν στα σπίτια τους.

Κάθε πολυκατοικία, όταν εντοπίζεται σε αυτή κρούσμα της πανδημίας, μπαίνει αυτόματα σε καραντίνα.

Με τους δρόμους σχεδόν άδειους και με το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων να είναι κλειστό, με εξαίρεση τους φούρνους, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, οι τουρκικές πόλεις προσομοιάζουν στην εικόνα που συναντά κανείς στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Μεγάλες είναι επίσης και οι ουρές των αυτοκινήτων στις εισόδους των μεγάλων πόλεων.

Ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, για να μπει κάποιος στον αστικό της ιστό, θα πρέπει να είναι οπλισμένος με μεγάλη υπομονή.

Ειδικά τις ώρες αιχμής ενδέχεται να περιμένει μέχρι και 6 ώρες μέσα στο αυτοκίνητό του.

Λίγο πιο ανεκτή είναι η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ των επαρχιών.

Ο λόγος αυτής της ταλαιπωρίας αφορά στη θερμομέτρηση όλων των επιβατών των αυτοκινήτων που μπαίνουν ή βγαίνουν στις τουρκικές μεγαλουπόλεις για τον εντοπισμό και απομόνωση τυχόν κρουσμάτων κορωνοϊου.

Επιπλέον, σε κεντρικούς φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα εμφανίζεται η ένδειξη «μείνε στο σπίτι», μιας και για την ώρα τουλάχιστον η απαγόρευση κυκλοφορίας στη γείτονα χώρα είναι εθελοντική.

Μέτρα σχετικά με τον κορωνοϊό εφαρμόζονται όμως και στους κατά τόπους σταθμούς λεωφορείων.

Αστυνομικές ομάδες ενημερώνουν τους υπεύθυνους των σταθμών και κρεμούν αντίστοιχες αφίσες, ενώ όσοι είναι αναγκαίο να ταξιδέψουν μεταξύ των επαρχιών πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Ταξιδιωτικής Άδειας και να ζητήσουν σχετικό ταξιδιωτικό έγγραφο.

Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα όμως να δημιουργούνται ουρές, χωρίς οι ταξιδιώτες να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα ή να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Παράλληλα, δεν είναι λίγα τα υποκαταστήματα Τραπεζών, όπως και οι δημόσιες υπηρεσίες, που έχουν χορηγήσει μάσκες και γάντια στους υπαλλήλους τους, ενώ έχουν αφαιρεθεί οι πάγκοι και τα καθίσματα από τους εσωτερικούς τους χώρους.

Ως επιπλέον μέτρο προστασίας έχουν οριστεί στο έδαφος αποστάσεις του 1 μέτρου με κόκκινες ταινίες, υποδεικνύοντας έτσι στους πολίτες που θα πρέπει να στέκονται. Επιπλέον οι πολίτες απαγορεύονται να ασκούν δραστηριότητες όπως πικ-νικ, ψάρεμα, αθλήματα και πεζοπορία σε παραλίες, πάρκα και άλλους υπαίθριους χώρους το Σαββατοκύριακο.

Για τους γνωρίζοντες ωστόσο και με βάση τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων, για την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πλέον ζήτημα χρόνου η κήρυξη μίας γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, αντίστοιχης έκτασης με αυτή που υπάρχει και στην Ελλάδα.

Μέχρι ώρας, η συγκεκριμένη εξέλιξη μπλοκάρεται προκειμένου να μην καταρρεύσει η τουρκική οικονομία, ακολουθώντας τα χνάρια της τουρκικής λίρας. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Μα δεν είναι πανίσχυρη η τουρκική οικονομία; Πώς θα καταρρεύσει; Μα αφού μας είπαν ότι είναι μέλος των G20….Άντε και καλό ΔΝΤ τους ευχόμαστε !

Comments are closed.