ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΗΓΕΤΗΣ! Τσίπρας: “Την Ελλάδα δεν την απειλεί κανείς. Δεν τόλμησαν να στείλουν το Γιαβούζ στο Καστελόριζο”

Κοινοποίηση:
tora

Εκτενή συνέντευξη έδωσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό Star σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού

Αυτή τη στιγμή εσείς πιστεύετε ότι σε μια κίνηση Ερντογάν η Ελλάδα θα είναι μόνη της; Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ορθώς ο κ. Αποστολάκης είπε ότι εάν υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, το οποίο εμείς δουλεύουμε για να αποφευχθεί -και δεν αισθάνομαι αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα μπροστά μας, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και καθησυχαστικός απέναντι στον ελληνικό λαό και θα εξηγήσω αν θέλετε και το γιατί- αλλά είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δουλεύουν και έτσι θα έπρεπε να κάνουν, έχοντας μπροστά τους το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ότι θα είμαστε εμείς αυτοί που θα κληθούμε -εννοώ οι Ένοπλες Δυνάμεις μας- να αποτρέψουμε την παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο δουλεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, πάνω σε αυτά τα σενάρια έχουμε κι εμείς ως πολιτική ηγεσία ενημερωθεί και έχουμε δώσει έγκριση σχεδιασμών και πάνω σε αυτό το «δυσμενές» σενάριο, δηλαδή που δεν θα είναι δίπλα μας οι δυνάμεις των συμμάχων μας, έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι είμαστε ισχυροί να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας.

Από εκεί και πέρα το κατά πόσο το ’96 βοήθησαν ή δεν βοήθησαν οι Αμερικανοί και είχε κανένα νόημα κατόπιν εορτής να τους λέμε και «ευχαριστώ», είναι μια άλλη συζήτηση την οποία δεν θέλω να την ανοίξω τώρα.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τουρκικά μαχητικά να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας»

Αυτό το οποίο εγώ θέλω να πω σήμερα, είναι ότι η Ελλάδα εξ αιτίας της στρατηγικής της, εξ αιτίας του ρόλου που ανεδείχθη ως ηγετικός και στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Μεσόγειο, με πολυμερείς συνεργασίες, με τα δείγματα γραφής που έδειξε και στο Κυπριακό στις συνομιλίες, που έβαλε επί τάπητος το διεθνές Δίκαιο και απέδειξε ότι ήθελε λύση, αλλά κυρίως μετά την ιστορική συμφωνία επίλυσης του ονοματολογικού με τους βόρειους γείτονές μας, που ούτε λίγο ούτε πολύ τότε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προκειμένου να ψηφοθηρήσουν μας έλεγαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είμαστε «προδότες» και σήμερα αποδεικνύεται ότι αυτή η προδοτική συμφωνία, αν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι το μόνο που θα κάνει είναι να επιτηρεί την πιστή της εφαρμογή -τόσο προδοτική είναι που το μόνο που θα κάνει είναι να επιτηρεί πιστά την εφαρμογή της!- αυτή η συμφωνία έδωσε κύρος στη χώρα στο διεθνές πλαίσιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και σήμερα έχουμε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζει τις θέσεις μας απέναντι στην προκλητικότητας της Τουρκίας, έχουμε όλο το διεθνή παράγοντα να μας υποστηρίζει. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τουρκικά μαχητικά να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και να έχουμε το μυαλό μας και στα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και στα τουρκικά μαχητικά στα βόρεια σύνορά μας, αλλά τα ελληνικά τα πολεμικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι στα Σκόπια, άρα όλα αυτά που κάναμε όλο αυτό το διάστημα έχουν δώσει τη δυνατότητα σήμερα η Ελλάδα να είναι αυτοδύναμη, η Ελλάδα να είναι ισχυρή.

Και την Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί κανείς να την απειλεί. Τελεία και παύλα. Και είδατε, ήρθε το Γιαβούζ και κατευθύνθηκε προς τα κάτω. Ούτε σκέφτηκαν να σταματήσουν στο Καστελόριζο, ούτε τους πέρασε από το μυαλό.

Πάνε όμως τώρα προς Κερύνεια. Άρα είναι σα να λέει ότι το ψευδοκράτος έχει ΑΟΖ. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν μια κοινή αντίδραση σε αυτό το ζήτημα;

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κοινή αντίδραση, αλλά θέλω λίγο… γιατί τα εθνικά θέματα είναι κρίσιμα θέματα και σε αυτά τα θέματα θα έπρεπε να κάναμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, είναι κρίμα πραγματικά που οι πολιτικοί μου αντίπαλοί αρνούνται τον διάλογο.

Κοιτάξτε, η Τουρκία σήμερα κάνει σπασμωδικές κινήσεις και αυτές οι κινήσεις που κάνει η Τουρκία δεν είναι ένδειξη ισχύος. Είναι ένδειξη της αδυναμίας της. Ο Ερντογάν μετά από πάρα πολλά χρόνια αδιαφιλονίκητης, αδιαμφισβήτητης ηγετικής παρουσίας στην Τουρκία απειλείται εσωτερικά.

Η ήττα του στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ήταν η πρώτη του μεγάλη ήττα μετά από 15 χρόνια, ήταν το πρώτο πολιτικό πλήγμα. Ταυτόχρονα βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα. Σε ένα μεγάλο δίλημμα για το αν θα πάρει τους S-400 και άρα θα δώσει το σήμα ότι απομακρύνεται από τη δύση και πηγαίνει προς τον Άξονα με τη Ρωσία και το Ιράν, ή θα κάνει πίσω, είναι ένα πολύ μεγάλο δίλημμα για τον Ερντογάν αυτό.

Και ταυτόχρονα όλα όσα κάναμε στην ανατολική Μεσόγειο, που έχουμε τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας – Κύπρος – Ισραήλ (δεν το είχαμε πριν) Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος (δεν το είχαμε πριν), EastMed προχωράμε ένα μεγάλο project ενεργειακό, το οποίο θα αλλάξει τη γεωγραφία της περιοχής.

Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου με τις υπογραφές τις δικές μου, του Αναστασιάδη του Προέδρου της Κύπρου, του Ισραηλινού Πρωθυπουργού αλλά και την παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών προχωράμε ένα σχέδιο ώστε αυτές οι πηγές να πάνε στην Κρήτη και από την Κρήτη στην κεντρική Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία. Δηλαδή με τον αγωγό EastMed οι ενεργειακοί πόροι να μεταφερθούν στην Ευρώπη, όχι στην Τουρκία.

Όλα αυτά έχουν αλλάξει ισορροπίες στην περιοχή αυτή και ταυτόχρονα βεβαίως έχουμε και τις εξελίξεις στην οικονομία της Τουρκίας που είναι δυσμενής και τις εξελίξεις στη Συρία και με την αναζωπύρωση του κουρδικού, άρα αν δείτε τις τελευταίες μέρες τα πρωτοσέλιδα στη γείτονα χώρα, θα δείτε ότι το θέμα του Γιαβούζ και της Κύπρου, είναι τέταρτο – πέμπτο, δεν είναι πρώτο θέμα στην επικαιρότητα.

Έχουν πολλά άλλα ζητήματα να επιλύσουν πρώτα μέχρι να φτάσουν εκεί. Οι σπασμωδικές αυτές κινήσεις με την παρουσία πλοίων εξόρυξης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σε σημεία που μάλλον δεν έχουν κανένα επιστημονικό ενδιαφέρον, έρχονται να γνωρίζει ο ελληνικός λαός σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης δικής μας παρουσίας, της σχεδιασμένης κυπριακής στρατηγικής, όπου όχι μόνο έχουν οριοθετηθεί τα τεμάχια, αλλά ήδη έχει γίνει διαγωνισμός και μεγάλες πολυεθνικές, η ExxonMobil, η TOTAL, η ΕΝΙ ιταλικών, γαλλικών και αμερικανικών συμφερόντων, όχι μόνο έχουν κάνει ήδη έρευνες, αλλά έχουν ξεκινήσει τις εξορύξεις.

Και εμείς -αύριο, αν δεν κάνω λάθος- υπογράφουμε με την ExxonMobil για δυο οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης γιατί κι εμείς προχωράμε σε αυτό τον σχεδιασμό: την αξιοποίηση δηλαδή των πλουτοπαραγωγικών ενεργειακών μας πηγών.

Άρα να καταλάβουν οι Έλληνες τηλεθεατές μας και κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας ότι αυτά που κάνει η Τουρκία είναι σπασμωδικές κινήσεις και τα κάνει σε ένδειξη αδυναμίας, ότι εμείς έχουμε σχέδιο, είμαστε ισχυρότεροι από ποτέ, είμαστε ασφαλέστεροι από ποτέ και ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα με αυτοπεποίθηση στην υπεράσπιση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, αλλά και στην αξιοποίηση των ενεργειακών τους πόρων.

Να κλείσουμε με το να μας πείτε αν είναι αλήθεια αυτό που διαβάσαμε ότι σας είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν «Αλέξη αν χρειαστείς πέντε φρεγάτες πέστο μου κι εγώ θα σου τις στείλω»;

Δεν μου είπε αριθμό. Αλλά είναι αλήθεια ότι είπε είναι διαθέσιμος να στηρίξει με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο την Ελλάδα και την Κύπρο, αν χρειαστεί. Αυτή δεν είναι μια συζήτηση που έγινε στο πόδι στο Συμβούλιο Κορυφής, είναι μια διαρκής συζήτηση που έχουμε.

Να στηρίξει με πολεμικά πλοία, εννοείτε που θα περιπολούν στην περιοχή της Μεσογείου.

Κακά τα ψέματα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να έχει μια στήριξη σε στρατιωτικό επίπεδο. Η Γερμανία όπως γνωρίζετε είναι η δύναμη εκείνη η οποία επιβάλλεται δια της οικονομίας, η Γαλλία είναι μια δύναμη η οποία έχει πάρα πολύ ισχυρή αμυντική, έχει εν πάση περιπτώσει τη δυνατότητα να μπορεί να στηρίξει σε δύσκολες στιγμές.

Η Γαλλία έχει διατυπώσει πολλαπλώς τη στήριξή της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, δεν θέλω να κρύψω ότι πέρα του ηθικού υπάρχουν και τα συμφέροντα. Στη γεωπολιτική, κακά τα ψέματα, παίζουν μεγάλο ρόλο.

Όταν η TOTAL εκεί κάνει εξορύξεις έχουν άμεσο λόγο και άμεσα συμφέροντα να θέλουν να έχουν παρουσία. Αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν ζητήσαμε ποτέ κάτι τέτοιο, πρώτον διότι αισθανόμαστε ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιου είδους πιθανότητα κλιμάκωσης.

Δεύτερον διότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις -όσο κι αν φαίνεται αυτό, δεν είναι ένα κλισέ- είναι εξαιρετικά ισχυρές, από τις ισχυρότερες δυνάμεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και άρα πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε κανένας λόγος ανησυχίας, ούτε κανένας λόγος εν πάση περιπτώσει να συζητάμε τέτοιου είδους σενάρια κλιμάκωσης.

Αυτό που πρέπει να ξέρουμε όλοι είναι ότι η Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ, με ισχυρότερα ερείσματα και συμμαχίες από ποτέ και ότι κανείς, μα κανείς δεν θα μπορέσει -και δεν θα επιχειρήσει, λέω εγώ- να παραβιάσει κυριαρχικά μας δικαιώματα γιατί ξέρει πλέον ότι αυτό την επόμενη μέρα θα έχει οδυνηρές συνέπειες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. ΗΓΕΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ , ΜΟΝΟΝ ΙΚΕΤΗΣ ΗΤΑΝΕ ΜΕΧΡΙ & ΤΩΡΑ , & ΤΩΡΑ ΑΣ ΡΟΥΦΙΞΗ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ.

  2. μεγάλε Αλέξη…… έλα τώρα να σου δώσω γλιφυτζουρι

Comments are closed.