ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ!!! Οργή της Τουρκίας κατά Ελλάδας και Κύπρου: Προειδοποιεί με «μέτρα» στην Αν. Μεσόγειο λόγω ερευνών

Κοινοποίηση:
ΩΔΩΔΩ

Σε νέο γύρο όξυνσης οδηγούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς, με αφορμή έρευνες που πραγματοποιούν (και θα πραγματοποιήσουν) ελληνικά και κυπριακά σκάφη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα προειδοποιεί με «μέτρα».
Σε νέα ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι λόγος για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια είναι οι «μαξιμαλιστικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και «οι μονομερείς ενέργειες που απειλούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα» της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται και πάλι στο ερευνητικό σκάφος Nautical Geo που δραστηριοποιείται 10 μίλια ανατολικά της Κρήτης, κάνοντας λόγο για «πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας».

Αυτή τη φορά, η Τουρκία τα βάζει με την Κύπρο, η οποία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες με το ίδιο σκάφος στις 3 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι έρευνες αυτές «θα παραβιάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους των Τουρκοκυπρίων και την τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Επίσης, αναφέρεται ότι η Κύπρος η Κύπρος έχει προγραμματίσει γεώτρηση νοτίως του νησιού, πράγμα που – όπως αναφέρει – «θα αυξήσει την ένταση και θα απειλήσει την σταθερότητα στην περιοχή.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει με τη δυσοίωνη προειδοποίηση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα «στο πεδίο», καλώντας μάλιστα τις τρίτες χώρες να μην γίνουν όργανα της Ελλάδας και της Κύπρου».

Η νέα αυτή προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας έρχεται λίγες μέρες πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είχε προηγηθεί οργισμένος σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο οποίος έκανε πάλι λόγο για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις» αναφερόμενος αυτή τη φορά στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση ο ίδιος υποστήριξε: «Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας και εναέριου χώρου αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι κενό όνειρο ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχθούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται από τη διεθνή κοινότητα, με διμερείς αμυντικές συμφωνίες κατά της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αυτές οι άκαρπες προσπάθειες θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας για την προστασία των δικαιωμάτων μας και αυτών των Τουρκοκυπρίων στο Αιγαίοκαι στη Μεσόγειο. Αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθεια της να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία, είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την Ε.Ε., της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Από τη μεριά του, ο Νίκος Δένδιας είχε απαντήσει με νόημα πως: «αν η Άγκυρα ενοχλείται από τις συμφωνίες, λειτουργεί ως εν δυνάμει επιτιθέμενη». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης χθες πως οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απαράδεκτες.

Αντίστοιχα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από το Διεθνές Δίκαιο, προσθέτοντας με νόημα «άλλος έχει αναθεωρητικές βλέψεις εδώ στη γειτονιά».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: