ΕΡΕΥΝΑ που ΣΟΚΑΡΕΙ για την ασπιρίνη – Μπορεί η καθημερινή λήψη της να μας σκοτώσει;

Κοινοποίηση:
ασπιρίνη

Τα άτομα άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις δεν πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης για να αποτρέψουν ένα πρώτο καρδιακό επεισόδιο, επειδή ο κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας υπερτερεί των οφελών του, συνέστησε μια ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων.

Η προτεινόμενη σύσταση βασίζεται σε ολοένα και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών υπερτερεί κατά πολύ του οφέλους από αυτό που κάποτε θεωρούνταν εξαιρετικά φθηνό όπλο στον αγώνα κατά των καρδιακών παθήσεων.

Το αμερικανικό πάνελ σχεδιάζει επίσης να αποσύρει τη σύστασή του για τη λήψη παιδικής ασπιρίνης για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, μια κατευθυντήρια γραμμή που ήταν πρωτοποριακή εκείνη την εποχή. Η επιτροπή υποστηρίζει τώρα ότι τα τελευταία δεδομένα θέτουν ερωτήματα σχετικά με τα οφέλη στην πρόληψη του καρκίνου και ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Η νέα σύσταση δεν περιλαμβάνει άτομα που είχαν προηγουμένως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και που λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη για να αποτρέψουν ένα επακόλουθο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Σύμφωνα με την ομάδα των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων, θα πρέπει να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, εκτός εάν ο γιατρός τους τούς πει το αντίθετο.

Η ασπιρίνη, που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τον πόνο και τον πυρετό, διανέμεται χωρίς ιατρική συνταγή και θεωρήθηκε μια βολική και φθηνή επιλογή για να βοηθήσει όσους κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρά καρδιακά προβλήματα.
«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι μεταξύ 40 και 59 ετών και χωρίς ιστορικό καρδιακών παθήσεων να συζητούν με τον γιατρό τους για να αποφασίσουν από κοινού εάν η έναρξη της ασπιρίνης είναι κατάλληλη για αυτούς», δήλωσε ο John Wong, ένα από τα μέλη της επιτροπής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: