ΕΚΤΑΚΤΟ – Επίσημη διαρροή από τη Μοσάντ: Ο Ερντογάν στέλνει μισθοφόρους στη Λιβύη – Τουρκική δράση κατά του φιλορώσου Χ.Χαφτάρ

Κοινοποίηση:
netanyahu-erdogan

Μεγάλο τεράστιο θα λέγαμε τουρκικό παιχνίδι στην Λιβύη από την Άγκυρα, με την στρατιωτική υποστήριξη των Τζιχαντιστών που πολεμούν τον φιλορώσο στρατηγό Χαφτάρ με σκοπό οι ισλαμιστές αντάρτες κάποια στιγμή να επικρατήσουν αφού μετονομαστούν σε «μετριοπαθείς» όπως οι δολοφόνοι του FSA στην Συρία.

Κατάρ και Τουρκία είναι στενοί περιφερειακοί σύμμαχοι και υποστηρίζουν σθεναρά τόσο το σουδανικό καθεστώς όσο και την κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης στην Τρίπολη, αναφέρουν ισραηλινές πηγές ασφαλείας μέσω της Jerusalem Post.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι δύο χώρες συμμετάσχουν σε ακραίες θρησκευτικές ομάδες τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων που επηρεάζονται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η Τουρκία είχε μεγάλες ελπίδες για τη συμμαχία Σουδάν, στέλνοντας υψηλού επιπέδου στρατιωτικές αντιπροσωπείες, ενοικιάζοντας το νησί Suakin και υποσχόμενη γεωργικά και άλλα έργα. Ήταν μέρος της επιθυμίας της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της στο Κέρας της Αφρικής.

Στη Λιβύη, η στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ προς την κυβέρνηση της Τρίπολης στην ανατολική πλευρά της χώρας εξελίχθηκε μετά την αραβική άνοιξη και την εμφύλια σύγκρουση στη Λιβύη. Τελικά η σύγκρουση αυτή ενέπλεξε τον Χ.Χάφταρ, γενικό διοικητή στην ανατολική Λιβύη, να κινηθεί κατά της κυβέρνησης της δυτικής Λιβύης.

Τον Χαφτάρ υποστηρίζει η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. Από την πλευρά της Αιγύπτου και των ΗΑΕ, η κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης εκπαιδεύει εξτρεμιστές και ο Χάφταρ υπόσχεται στρατιωτική κυριαρχία και σταθερότητα. Ο Λίβυος στρατηγός ξεκίνησε μια σαρωτική επίθεση στις αρχές Απριλίου για να καταλάβει την Τρίπολη, με σκοπό να ενώσει την χώρα μετά από οκτώ χρόνια πολέμου.

Αμέσως Τουρκία και Κατάρ απαίτησαν εμπάργκο όπλων στον στρατηγό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent, ο Χαφτάρ ξεκίνησε την αιφνιδιαστική επίθεσή του αφού εντοπίστηκε «ύποπτη εναέρια κυκλοφορία με αεροσκάφη γεμάτα με όπλα και συμβούλους από την Τουρκία στη δυτική Λιβύη».

Μιλάμε για πτήσεις από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στην δυτική Λιβύη.

«Ως στρατιωτικός ο Χαφτάρ κατανόησε το τι γίνεται και θέλησε να επωφεληθεί από μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε ένας ειδικός στην χώρα.

Πληροφορίες φέρουν Τούρκους στρατιωτικούς συμβούλους της περιβόητης μισθοφορικής εταιρείας SADAT, να βρίσκονται ήδη στην περιοχή εμπλεκόμενοι στην εμφύλια διαμάχη, ενώ από την απέναντι πλευρά με τον Χαφτάρ δραστηριοποιούνται δύο ρωσικές μισθοφορικές εταιρείες, φέρνοντας στην επιφάνεια επικίνδυνα σενάρια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: