ΕΚΤΑΚΤΟ! Αναζωπύρωση στη Γορτυνία: Οι φλόγες κινούνται προς το Νεοχώρι – Βίντεο με ανεφοδιασμό ελικοπτέρου

Κοινοποίηση:
γγγ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο της Γορτυνίας με συνεχείς αναζωπυρώσεις, κάποιες από τις οποίες είναι απειλητικές για οικισμούς.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μία μεγάλη αναζωπύρωση σημειώνεται κοντά στο χωριό Νεοχώρι Αρκαδίας με τις φλόγες να έχουν φτάσει κοντά στον οικισμό.
Η ατμόσφαιρα από τους καπνούς είναι ιδιαίτερα αποπνικτική με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει τις ρίψεις από αέρος. Τα επίγεια μέσα επιχειρούν από την κάτω πλευρά προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.Όπως μεταδίδει ο σταθμός, η φωτιά είναι περίπου 500 – 600 μέτρα μακριά από το χωριό και μεταφέρεται δεξιά και αριστερά σε όλα τα σημεία.

Η φωτιά καίει πυκνό δάσος ενώ οι δυνάμεις προσπαθούν να κόψουν τη φωτιά στην επαρχιακή οδό Μπέρτσας – Ραχών, σε έναν χωματόδρομο.
Η πρόσβαση ωστόσο δεν είναι εύκολη για να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Στο χωριό Καλλιάνι, στον δήμο Τροπαίων, οι κάτοικοι είναι σε επιφυλακή με αγροτικά αυτοκίνητα και υδροφόρες για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες αλλά να σημειωθεί ότι το χωριό, προς το παρόν, δεν απειλείται.
Σύμφωνα με το Star, υπάρχει μέτωπο αναζωπύρωσης προς την Τρανή Λάκκα και κινείται προς την εθνική Τρίπολης – Πύργου ενώ ένα άλλο κομμάτι κινείται προς το χωριό Δόξα με κατεύθυνση στα Τρόπαια. Επίσης, ένα τρίτο κομμάτι προς τους Καλλιάνους με κατεύθυνση τα χωριά της Αετοράχης και ένα ακόμα μέτωπο προς Λιβαδάκι, στα όρια του νομού Αρκαδίας με Ηλεία και που πηγαίνει στα χωριά που κάηκαν την Τρίτη (10/08)

Η στιγμή που το Erickson γεμίζει νερό από τον ποταμό

Ο ΣΚΑΪ μετέδωσε βίντεο από τη στιγμή που ελικόπτερο Erickson κατεβαίνει σε πολύ χαμηλό σημείο για να πάρει νερό από παραποτάμιο σημείο κοντά στον Λάδωνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελικόπτερο πρέπει να κάνει πολύ προσεκτικές κινήσεις καθώς σε τόσο χαμηλό σημείο υπάρχει κίνδυνος να «βρουν» οι έλικες στα δέντρα.
Το πλεονέκτημα αυτών των ελικοπτέρων είναι ότι μπορούν εύκολα να γεμίσουν νερό και να ξαναπάνε στο μέτωπο σε κοντινή απόσταση σε αντίθεση με τα αεροπλάνα που πρέπει να γεμίσουν στη θάλασσα.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο βίντεο από το 6:35′:

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: