ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! Όρκες κυνηγούν και κατασπαράζουν λευκoύς καρχαρίες

Κοινοποίηση:
hqdefault

Η Ένωση οικολόγων “Ecological Society of America” έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο – ντοκουμέντο στην ιστορία που καταγράφει Όρκες να σκοτώνουν μεγάλους λευκούς καρχαρίες, στη Νότια Αφρική. Τα πλάνα καταγράφηκαν από πιλότο ελικοπτέρου και drone, και παρουσιάστηκαν στο site της ESA αλλά και σε επιστημονικό paper, προκαλώντας δέος.

Στο παρακάτω βίντεο καταγράφεται η δολοφονία ενός καρχαρία, εντούτοις σύμφωνα με τους ερευνητές, στο ίδιο “κυνήγι” σκοτώθηκαν συνολικά τρεις καρχαρίες, από τις φάλαινες – δολοφόνους. Η καταγραφή έγινε τον Ιούνιο, ωστόσο τώρα ήρθαν στη δημοσιότητα τα αναλυτικά επιστημονικά δεδομένα. Όπως αναφέρεται, μετά το συμβάν, οι λευκοί καρχαρίες έφυγαν από τον κόλπο Mossel της Νότιας Αφρικής για αρκετές εβδομάδες.

Στο παρελθόν οι όρκες έχουν καταγραφεί να σκοτώνουν άλλα είδη καρχαριών, ωστόσο για πρώτη φορά τεκμηριώνεται το ότι σκοτώνουν και λευκούς καρχαρίες.

“Αυτή η συμπεριφορά δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ, ειδικά με τόσες λεπτομέρειες ως τώρα, και ειδικά από αέρος παρατήρηση”, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Alison Towner, που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των καρχαριών.

Μόνο δύο φάλαινες δολοφόνοι στη Νότια Αφρική είχαν “συνδεθεί” στο παρελθόν με το κυνήγι λευκών καρχαριών, αλλά ποτέ δεν υπήρχαν επίσημες αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Μόνο μία από αυτές τις φάλαινες παρατηρήθηκε στο νέο βίντεο, μαζί με άλλες τέσσερις φάλαινες δολοφόνους. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η εμπλοκή αυτών των τεσσάρων νέων φαλαινών υποδηλώνει ότι η πρακτική αυτή εξαπλώνεται.

Η έρευνα αναφέρει ακόμη πως οι όρκες κατάφεραν να επικρατήσουν έναντι των “θηραμάτων” τους λόγω της συνεργασίας τους, μιας και είναι κοινωνικά όντα.

“Οι φάλαινες δολοφόνοι είναι πολύ έξυπνα και κοινωνικά ζώα. Οι μέθοδοι ομαδικού κυνηγιού τους, τα καθιστούν απίστευτα αποτελεσματικά αρπακτικά” δήλωσε ο ειδικός σε θαλάσσια θηλαστικά και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Dr. Simon Elwen του Stellenbosch University της Νοτίου Αφρικής.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι μια διαβόητη φάλαινα δολοφόνος, που έχει ταυτοποιηθεί στη περιοχή με το όνομα “Starboard”, συμμετείχε στο κυνήγι και κατασπάραξε τα κομμάτια του καρχαρία. “Πρώτη φορά είδαμε την όρκα Starboard το 2015, όταν σκότωσε επτά μικρότερους “gill sharks”, στο False Bay. Την είδαμε ακόμη να σκοτώνει ένα βραχύουρος καρχαρία το 2019, αλλά αυτό το βίντεο είναι εξωπραγματικό”, ανέφερε David Hurwitz, που ασχολείται με τη καταγραφή και την παρακολούθηση φαλαινών.

Η έρευνα κατέγραψε ακόμη τη συμπεριφορά των λευκών καρχαριών, πριν και μετά το συμβάν. Ενώ πριν το “μακελειό” παρατηρούνταν πολλοί καρχαρίες κάθε μέρα επί μια εβδομάδα, μετά την επίθεση και επί 45 ημέρες, στον κόλπο δεν υπήρχε κανένας λευκός καρχαρίας.

“Στα αντίστοιχα περιστατικά που αφορούσαν μικρότερους καρχαρίες, το 2015 και το 2017, είδαμε μια ανάλογη συμπεριφορά, δηλαδή πληθυσμούς να φεύγουν”, δήλωσε η Dr. Alison Kock που συνεργάζεται με τα Εθνικά Πάρκα της Νοτίου Αφρικής.

Προηγούμενες μελέτες έχουν τεκμηριώσει πως διαδίδονται νέες συμπεριφορές μεταξύ των φαλαινών – δολοφόνων με την πάροδο του χρόνου. Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι εάν περισσότερες φάλαινες δολοφόνοι υιοθετήσουν την πρακτική του κυνηγιού λευκών καρχαριών, τότε η συμπεριφορά θα έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις στους πληθυσμούς των καρχαριών αυτών.

Σημειώνεται πως οι όρκες ως είδος ανήκουν στην οικογένεια κητών “δελφινίδες”, με άλλα λόγια είναι γνήσια δελφίνια – για την ακρίβεια τα μεγαλύτερα του είδους τους – καθώς εμφανίζουν περισσότερες ομοιότητες με αυτά, παρά με τα λοιπά μέλη της οικογένειας των οδοντοκητών. Οι πολύπλοκες κυνηγετικές τεχνικές και οι φωνητικές συμπεριφορές τους, οι οποίες είναι συχνά διαφορετικές σε ξεχωριστές ομάδες και κληροδοτούνται στις επόμενες γενιές, έχουν χαρακτηριστεί ως εκδηλώσεις πολιτισμού. Οι πολύπλοκες και σταθερές διάλεκτοι και οι συμπεριφορές μικρότερων ομάδων φαλαινών-δολοφόνων που ζουν στις ίδιες περιοχές, είναι στοιχεία που δεν εμφανίζονται σε κανένα άλλο είδος, με εξαίρεση τους ανθρώπους

Ακόμη, μιμούνται η μία την άλλη, και φαίνεται πως διδάσκουν εκούσια διάφορες τεχνικές σε άλλους συγγενείς τους, πρακτική που συνηθίζεται στην εκπαίδευση των μικρών τους, στο κυνήγι της φώκιας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: