ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΘΛΙΨΗ : Άδεια η Κνωσσός από επισκέπτες…

Κοινοποίηση:
KNOSOS6

Την Τετάρτη 1 Ιουλίου άνοιξε κι επίσημα η τουριστική σεζόν στην Κρήτη. Αυτό τουλάχιστον έχει καταγραφεί στα «χαρτιά» γιατί στην ουσία τουρίστας δεν υπάρχει ούτε… για δείγμα.

Κι αυτό φαίνεται και από όσα κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του cretapost.gr από την Κνωσό αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου.

knosos10

Εκεί που κάποτε, Ιούλιο μήνα, υπήρχαν ατέλειωτες ουρές και γκρίνια για τον χρόνο αναμονής των τουριστικών γκρουπ μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία πλέον τα πάντα είναι… άδεια.

Τέτοιες εικόνες είναι αποκαρδιωτικές και πρωτόγνωρες ενώ προκαλούν απογοήτευση για την τουριστική σεζόν που μόλις άρχισε.

Είναι χαρακτηριστική η σύγκριση που κάνει ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, Μανόλης Παπαδάκης στο cretapost για τον Ιούνιο του 2019 και τον Ιούνιο του 2020.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου έχουν γνωστοποιηθεί πέρυσι μόνο τον Ιούνιο η Κνωσός είχε 5.000 άτομα ενώ φέτος από τα μέσα Μαΐου που άνοιξε ξανά μέχρι και τα μέσα του Ιουνίου είχαν επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο 150 μόλις άτομα!», επεσήμανε σχετικά ο κ. Παπαδάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως η Κνωσός εδώ και χρόνια αποτελεί τον δεύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδος σε επισκεψιμότητα και μάλιστα πέρυσι την είχαν επισκεφτεί περίπου ένα εκατομμύριο άτομα.

Η Κνωσός αποτελεί τον πιο δημοφιλή αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης καθώς κάθε χρόνο ορδές τουριστών σπεύδουν για να δουν από κοντά τον πιο αρχαίο πολιτισμό της Ευρώπης.

Ωστόσο, σήμερα κινδυνεύει να παραμείνει άδεια καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί εμποδίζουν την προσέλευση των τουριστών.

knosos3

«Με τα, μέχρι στιγμής δεδομένα, στην Κνωσό επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία 80 ατόμων με 25 άτομα το κάθε γκρουπ. Το οποίο σημαίνει ότι αν έχουν έρθει – ας είμαστε αισιόδοξοι – τρία γκρουπ και είναι και πέντε μεμονωμένοι ουσιαστικά ο χώρος έχει κλείσει και δεν μπαίνει κανείς. Αυτό προκαλεί τεράστια προβλήματα. Σίγουρα ξεχνάμε την επισκεψιμότητα του παρελθόντος αλλά φαίνεται ότι και οι τουρίστες που θα έρθουν στο Ηράκλειο δεν θα επιλέξουν την Κνωσό ενώ παράλληλα με αυτό το καθεστώς κανένα γραφείο δεν πρόκειται να πουλήσει την Κνωσό», ανέφερε σχετικά ο κ. Παπαδάκης ο οποίος την ίδια ώρα επεσήμανε πως «στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό. Οι Δελφοί έχουν ταυτόχρονη παραμονή 300 άτομα και η Ολυμπία έχει 200 άτομα».

 

Σοβαρές συνέπειες θα έχει στην τοπική οικονομία αλλά και τα κρατικά έσοδα το να μην υπάρχουν τουρίστες στην Κνωσό.

«Τονίζω για μία ακόμα φορά πως με τα υπάρχοντα δεδομένα ο κόσμος δεν θα πηγαίνει στην Κνωσό. Αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες γιατί μία επίσκεψη σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο λειτουργεί θετικά στην κίνηση και της τοπικής οικονομίας. Για παράδειγμα στην εκδρομή για την Κνωσό το δρομολόγιο είναι Κνωσός – Μουσείο – κέντρο της πόλης. Αμέσως από την μη επιλογή αυτής της εκδρομής το κράτος χάνει χρήματα από τα εισιτήρια. Σκεφτείτε ότι πέρυσι η Κνωσός έκοψε ένα εκατομμύριο εισιτήρια. Στη συνέχεια, ο τουρίστας θα πιει ένα καφέ, θα πάρει κάτι να φάει κατά την παραμονή του στον αρχαιολογικό χώρο ενώ θα ψωνίσει και από τα καταστήματα εκτός του χώρου. Αμέσως μετά θα πάει Μουσείο και θα έχει χρόνο στο κέντρο της πόλης όπου κι εκεί θα κινηθεί. Όπως βλέπετε το θέμα των αρχαιολογικών χώρων είναι πιο σφαιρικό. Και πρέπει όλοι να καταλάβουν πως αν θέλουμε να κινηθεί ο τουρισμός φέτος και αν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι επισκέπτες που έρχονται φέτος θα έρχονται και του χρόνου θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να κάνουμε και τους αρχαιολογικούς χώρους προσβάσιμους όσο γίνεται. Αλλιώς το έχουμε χάσει το παιχνίδι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης.

Για άμεση αναπροσαρμογή έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ξεναγών Κρήτης Μανόλης Παπαδάκης τηρώντας τα μέτρα προστασίας και αποστάσεων.

«Αυτό που λέμε εμείς είναι πως πρέπει να υπάρξει μία αναπροσαρμογή. Το καθεστώς λειτουργίας τέθηκε στα μέσα του Μαΐου όταν άνοιξε ο αρχαιολογικός χώρος και έκανε λόγο για 80 άτομα ταυτόχρονη παραμονή μέσα στην Κνωσό. Είναι λογικό τα μέτρα τότε να ήταν αυστηρά γιατί ήμασταν στην αρχή. Τώρα όμως άνοιξε η τουριστική σεζόν και τα πράγματα πάνε καλά και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να πηγαίνουν. Κανένας από μας δεν λέει ότι πρέπει να μην υπάρχουν όρια και να μην τηρούνται τα μέτρα. Πάνω απ’ όλα η δημόσια υγεία.  Ωστόσο εμείς έχουμε ήδη καταθέσει από τα μέσα Μαΐου την πρότασή μας η μετά από μία αυτοψία που κάναμε.  Αυτό που είδαμε είναι ότι στον χώρο μπορούν να οριοθετηθούν συγκεκριμένες 7 στάσεις που μπορούν να σταματήσουν γκρουπ 30 περίπου ατόμων τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας αλλά και τις αποστάσεις. Αν αυτή η πρόταση γίνει δεκτή από τα 80 άτομα θα πάμε στα 250 περίπου άτομα. Είναι τεράστια η διαφορά. Μπορεί να μην είναι τα 3.000 άτομα. Έτσι κι αλλιώς τα προηγούμενα άτομα δεν θα τα έχουμε. Υπάρχει όμως μία δυνατότητα για περισσότερα άτομα στο χώρο με πέντε άτομα πιο πολλά στο εκάστοτε γκρουπ. Αυτός ο αριθμός είναι συμβατός και με τη χωρητικότητα των λεωφορείων. Με αυτόν τον τρόπο και τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και είναι πιο πρακτικό να πουληθούν οι εκδρομές και οι τουρίστες να έχουν πρόσβαση στην Κνωσό που είναι ο Νο 1 αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης.

moyseio4

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Μουσείο Ηρακλείου με τους τουρίστες να είναι.. άφαντοι.

«Αρχικά να υπενθυμίσω ότι το Μουσείο του Ηρακλείου ήταν πέρυσι το Νο2 στην Ελλάδα σε επισκεψιμότητα. Τώρα εκεί τα δεδομένα είναι διαφορετικά με αυτά της Κνωσού καθώς πρόκειται για κλειστό χώρο. Αρχικά ο σχεδιασμός ήταν για 15 άτομα ταυτόχρονη παραμονή σε κάθε αίθουσα ωστόσο πριν λίγο καιρό ήρθε από το υπουργείο μία διευκρίνιση που λέει για 8 άτομα ταυτόχρονη παραμονή.

Προφανώς και σεβόμαστε τα πρωτόκολλα και θέλουμε να είμαστε υγιείς όλοι αλλά όπως καταλαβαίνεται με 8 άτομα το Μουσείο τα γραφεία θα το ξεχάσουν», ανέφερε σχετικά ο κ. Παπαδάκης ενώ παράλληλα επεσήμανε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα μιλάμε για μία χαμένη χρονιά.

«Αν συνεχίσει έτσι θα μιλάμε για μία χαμένη χρονιά. Θα μειωθεί ακόμα περισσότερη η επισκεψιμότητα. Αν θέλουμε να υπάρχει μία περίπτωση κάτι να γίνει για τους αρχαιολογικούς χώρους θα πρέπει να θεωρηθούν κάποια πράγματα – πάντα όμως στα λογικά πλαίσια. Εμείς έχουμε προτάσεις και θεωρούμε ότι υπάρχουν λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.