Δύο εκπληκτικές συνταγές του π. Επιφάνιου για αγιορείτικα vegan κεφτεδάκια

Κοινοποίηση:
epifanios-sintagi-666x399

Ο πατέρας Επιφάνιος, υπήρξε ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της αγιορείτικης κουζίνας και με τη μεγάλη μαεστρία του και την αγάπη του για το διακόνημα του μάγειρα είχε κατορθώσει να ξανα-δημιουργήσει κλασσικές συνταγές προσαρμόζοντας τες στην κουζίνα των μοναχών του Αγίου Όρους. Έτσι τα κλασσικά κεφτεδάκια, μεταμορφώνονται σε δύο εκπληκτικές vegan εκδοχές.

Τα αγιορείτικα κεφτεδάκια του π. Επιφάνιου είναι νόστιμα, φουλ υγιεινά και συγχρόνως νηστίσιμα.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τους ρεβιθοκεφτέδες είναι (για 4 – 5 μερίδες)

300 γραμμάρια ρεβίθια, 3 σκελίδες σκόρδο, 1 ματσάκι μαϊντανός, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι, μαυροπίπερο, κύμινο, λάδι για το τηγάνισμα, 150 με 200 γραμμάρια αλεύρι.
Είκοσι τέσσερις ώρες πριν από το μαγείρεμα των κεφτέδων μας, βάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό με πολύ αλάτι για να φουσκώσουν και τα σκεπάζουμε. Αφού έχουν φουσκώσει πλέον, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Στη συνέχεια τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια μας και το μαϊντανό και περνάμε τα σκόρδα από το τρίφτη.

Στη συνέχεια παίρνουμε μία λεκάνη και βάζουμε σε αυτήν όλα τα υλικά μας, δηλαδή τα αλεσμένα ρεβίθια, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα, το μαϊντανό, καθώς και τα μπαχαρικά και το αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά και τα αφήνουμε μισή ώρα να ηρεμήσουν. Βάζουμε έπειτα στο τηγάνι το λάδι, το τοποθετούμε πάνω στη φωτιά και πλάθουμε ένα ένα τα κεφτεδάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι με το λάδι. Το τηγάνισμα πρέπει να γίνει σε σιγανή φωτιά γιατί αλλιώς οι κεφτέδες μας θα ροδίσουν από έξω και μέσα θα είναι ωμοί.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τους ταραμοκεφτέδες (για 8 μερίδες)

7 – 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 ως 3 σκελίδες σκόρδο, 1 ματσάκι άνιθος, μισό ματσάκι μαϊντανός, μαυροπίπερο, κύμινο και ρίγανη, άσπρος ταραμάς 250 γραμμάρια (εάν δεν έχουμε βάζουμε κόκκινο), ΟΧΙ αλάτι, 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (ή τριμμένη φρυγανιά), 1 φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα, λάδι για το τηγάνισμα.

Μουσκεύουμε καλά το ψωμί, το στραγγίζουμε και το τρίβουμε με τα χέρια. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και ψιλοκόβουμε τον άνιθο και το μαϊντανό, αφού τους πλύνουμε πρώτα. Βάζουμε όλα τα υλικά, δηλαδή ταραμά, ψωμί, κρεμμύδια, σκόρδα, άνιθο, μαϊντανό, μπαχαρικά, καθώς και το αλεύρι, τα ανακατεύουμε και τα ζυμώνουμε κανονικά, όπως ζυμώνουμε το αλεύρι. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο χλιαρό νερό. Κατόπιν πλάθουμε τους ταραμοκεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά για να ψηθούν ομοιόμορφα και από μέσα και από έξω.

Πηγή: hmountathos-eshop.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: