«Διώχνουν» από Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα ντίζελ euro4

Κοινοποίηση:
podilato-paei-aytokinita-kinisi

Μπλόκο στα παλαιά και ρυπογόνα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που κινούνται παράνομα αλλά… «ελεύθερα» σε Αττική και Θεσσαλονίκη εξετάζει να θέσει το κυβερνητικό επιτελείο σε μια ύστατη προσπάθεια να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα των πολιτών στις μεγαλουπόλεις και επιτέλους να ισχύσει η νομοθεσία που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

Ο λόγος ενεργοποίησης των προστίμων έχει να κάνει με την κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα χιλιάδες παλαιά ρυπογόνα πετρελαιοκίνητα μοντέλα που δεν πληρούν την οδηγία ρύπων Euro5 εισέρχονται και κινούνται κανονικά όχι στα όρια του νομού της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αλλά ιδίως στην πρωτεύουσα εισέρχονται και κινούνται στο κέντρο και ειδικότερα στο Κολωνάκι!

Οποιαδήποτε στιγμή και αν βρεθεί στο κέντρο και κοιτάξεις γύρω σου θα δεις μεγαλοπρεπή SUV με θηριώδεις πετρελαιοκινητήρες που πληρούν τις οδηγίες ρύπων Euro 4 ή ακόμη και παλαιότερες με πινακίδες κυκλοφορίας επαρχίας να κινούνται χωρίς κανένα πρόβλημα όχι τον Μεγάλο αλλά στον μικρό Δακτύλιο εκπέμποντας ένα πυκνό μαύρο καπνό από τις εξατμίσεις τους σε περίπτωση που ο οδηγός πιέσει προς το πάτωμα το πεντάλ του γκαζιού.

Όμως δεν είναι μόνο τα υπερπολυτελή μοντέλα που κινούνται παράνομα εντός του μικρού αλλά και του μεγάλου Δακτυλίου καθώς αν καθίσει και παρατηρήσει στα διόδια των Αφιδνών ή της Ελευσίνας πόσα παλαιά πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα εισέρχονται παράνομα καθημερινά στην Αττική είναι εύκολο να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Άλλωστε οι πρόσφατοι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών μεταξύ των Περιφερειών απέδειξε ότι οι Αρχές αν θέλουν μπορούν να μπλοκάρουν τα πάντα και να μην αφήνουν ούτε… κουνούπι να περνά από τις εισόδους της Περιφέρειας Αττικής.

Ωστόσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται μεγάλο αριθμός αστυνομικών γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την υλοποίηση τέτοιας κλίμακας ελέγχων οπότε το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει να εφαρμόσει και την διασταύρωση των στοιχείων των ιδιοκτητών παλαιών και ρυπογόνων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων ώστε να διαπιστώσει πολύ εύκολα ποιοι έχουν μόνιμη κατοικία στην Αθήνα και έχουν δηλώσει τα παλαιά diesel οχήματά τους στο… εξοχικό τους ή δεν έχουν καν εξοχικό αλλά έχουν καταθέσει μια υπεύθυνη δήλωση ότι διαμένουν στην επαρχία!

Με αυτό τον τρόπο η διασταύρωση των στοιχείων των ιδιοκτητών παλαιών πετρελαιοκίνητων οχημάτων θα γίνει με ένα κλικ και βέβαια θα καλεστούν από τις Αρχές ώστε να βεβαιώσουν τόσο την ύπαρξη… εξοχικού όσο και το γεγονός ότι τα παλαιά diesel αυτοκίνητά τους κινούνται μόνο στην επαρχία και όχι εντός των απαγορευμένων ζωνών σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ένα άλλο τρωτό σημείο όπου υπάρχει στην παράνομη κίνηση των παλαιών και ρυπογόνων πετρελαιοκίνητων οχημάτων στο οποίο θα πιέσει το κυβερνητικό επιτελείο αφορά στην ασφάλισή τους. Ειδικότερα αν διαπιστωθεί ότι κάποιο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο που πληροί τις οδηγίες ρύπων Euro4 ή και παλαιότερες κινηθεί παράνομα εντός Αττικής ή Θεσσαλονίκης και εμπλακεί σε τροχαίο η ασφαλιστική του εταιρεία δεν θα αποζημιώνει τις ζημιές που έχει προκαλέσει ή τους έχουν προκαλέσει άλλοι γιατί πολύ απλά απαγορεύεται η κυκλοφορία του! Παράλληλα οι Αρχές θα πρέπει αν καλεστούν για να καταγράψουν το συμβάν θα πρέπει να εφαρμόσουν το νόμο και να επιβάλλουν το πρόστιμο των 100 ευρώ που ορίζει ο ΚΟΚ στον παραβάτη οδηγό.

Βέβαια το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ σίγουρα δεν αποτελεί κίνητρο για την συμμόρφωση των παραβατών και εξετάζεται σοβαρά να εφαρμοστεί παράλληλα με νέο αυξημένο διοικητικό πρόστιμο και η αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας για 1 έως 2 μήνες!

Τα μέτρα περιορισμού του Μεγάλου Δακτυλίου

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Μεγάλου Δακτυλίου απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και των λεωφορείων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 01-01-1996 (από 01.01.2019 έως 31.12.2019) και πριν την 01-01-1997 (από 01.01.2020 έως 31.12.2020), εντός της ζώνης του μεγάλου δακτυλίου.

Τα όρια του μεγάλου δακτυλίου, καθορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Παραλιακή λεωφόρος – Αλίμου – Βουλιαγμένης – Ελ. Βενιζέλου – Περιμετρική Υμηττού – Κατεχάκη – Μεσογείων – Αγ. Παρασκευής – Χαλανδρίου – Παπανικολή – (Κ. Παλαιολόγου) – Καποδιστρίου – Κύμης – Κασταμονής – Χαλανδρίου – Αναγεννήσεως – Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας – Αθηνών – Θηβών – Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι.

Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών−Λαμίας, η Λ. Κηφισού και η Λ. Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λ. Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: