Διυλιστήρια και έμποροι αναμένουν αύξηση – ρεκόρ στις τιμές της Aramco

Κοινοποίηση:
salman

Τα ασιατικά διυλιστήρια και οι έμποροι αναμένουν ότι ο κορυφαίος εξαγωγέας από τη Σαουδική Αραβία θα αυξήσει και πάλι τις τιμές του αργού που προορίζεται για την Ασία τον Μάιο σε επίπεδα ρεκόρ έναντι των δεικτών αναφοράς της Μέσης Ανατολής, έδειξε έρευνα του Bloomberg την Τρίτη.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και το «πλήγμα των αγοραστών» από την εγκατάλειψη του ρωσικού αργού, θα μπορούσαν να είναι μια ευκαιρία για τον βασικό σύμμαχο της Ρωσίας στο σύμφωνο του ΟΠΕΚ+, την de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία, να αυξήσει τις επίσημες τιμές πώλησης (OSP) σε νέο υψηλό όλων των εποχών, πάνω από το σημείο αναφοράς Ομάν/Ντουμπάι, βάσει του οποίου τιμολογείται το αργό πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής στην Ασία.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, η Saudi Aramco αύξησε την τιμή της κορυφαίας κατηγορίας της για τον Απρίλιο στα 4,95 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με το “σημείο Ομάν/Ντουμπάι”, που ήταν το μεγαλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών του Arab Light στη Μέση Ανατολή.

Εάν στις αρχές Απριλίου η Saudi Aramco αυξήσει την τιμή του Arab Light για τον Μάιο όσο αναμένουν οι έμποροι και τα διυλιστήρια στη δημοσκόπηση του Bloomberg, το Arab Light θα πωλείται στην Ασία τον Μάιο αυξημένο κατά 9,95 $ ανά βαρέλι έναντι του δείκτη αναφοράς Ομάν-Ντουμπάι. Αυτό θα ήταν μια νέα διαφορά ρεκόρ για τις τιμές του αργού στη Σαουδική Αραβία προς την Ασία.

Η Σαουδική Αραβία καθορίζει γενικά τις τάσεις τιμών των άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και συνήθως ορίζει τις OSP του αργού της για τον επόμενο μήνα γύρω στην πέμπτη μέρα κάθε μήνα, συνήθως μετά τη μηνιαία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+.

Η συνεδρίαση του ομίλου ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου και οι παραγωγοί φαίνεται πως θα διατηρήσουν το σχέδιο παραγωγής ως έχει, δηλαδή την αύξηση της ποσόστωσης συλλογικής παραγωγής του ΟΠΕΚ+ κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) για τον Μάιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: