Διπλωμάτης ΝΑΤΟ για αποχώρηση Στόλτενμπεργκ: «Ήρθε η ώρα για φρέσκο αέρα», τα ονόματα που παίζουν στο «τραπέζι»

Κοινοποίηση:
stole

H θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ λήγει τον Σεπτέμβριο και τα σενάρια για το ποιος θα μπορούσε να τον διαδεχθεί αυξάνονται.
Ο πόλεμος της Μόσχας περιπλέκει σημαντικά την απόφαση, η οποία απαιτεί συναίνεση μεταξύ των ηγετών των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο επόμενος γενικός γραμματέας πρέπει να παίξει μια δύσκολη εξισορροπητική πράξη, ενθαρρύνοντας τις πρωτεύουσες να συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία και να ενισχύσουν την άμυνα του ΝΑΤΟ – ενώ παράλληλα θα πρέπει να μείνει επισήμως έξω από τη σύγκρουση.

Η γενική αίσθηση, δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, είναι ότι ήρθε η ώρα για «φρέσκο αέρα».

Αλλά οι σύμμαχοι μπορεί τελικά να καταλήξουν να παίξουν εκ του ασφαλούς και να παραμείνουν με τον Στόλτενμπεργκ.

Ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης συνόψισε τον θόρυβο γύρω από τα ονόματα σε τρεις βαθμίδες, ανάλογα με την ένταση της φημολογίας.

Η παράταση της θητείας του Στόλτενμπεργκ είναι η πιο ασφαλής επιλογή
Ένα δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το Politico, περιλαμβάνει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον Εσθονό πρωθυπουργό Κάια Κάλλας και τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Μια τρίτη ομάδα λιγότερο συχνά αναφερόμενων ονομάτων, δήλωσε ο διπλωμάτης, αποτελείται από την πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ingrida Šimonytė, την πρόεδρο της Σλοβακίας Zuzana Čaputová και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen από τη Γερμανία.

Δεδομένου ότι όλοι οι γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ ήταν μέχρι στιγμής άνδρες, «αποκλύει» το ενδεχόμενο να τον διαδεχτεί γυναίκα

«Ήρθε η ώρα για μια γυναίκα γενική γραμματέα”, δήλωσε ο ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. Αν οι άνδρες προσπαθούν να κρατούν τις θέσεις τους για πάντα, η δίκαιη εκπροσώπηση των γυναικών δεν θα έχει ποτέ μια ευκαιρία».

Η θητεία του σημερινού γενικού γραμματέα παρατάθηκε τον περασμένο Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν τώρα ότι μια άλλη παράταση για τον Στόλτενμπεργκ, έστω και σύντομη, είναι μια σοβαρή πιθανότητα.

Ο μακροχρόνιος ηγέτης θεωρείται ασφαλές. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες αντιπροσωπείες προτιμούν να δουν σύντομα ένα νέο πρόσωπο, ο Στόλτενμπεργκ εξακολουθεί να θεωρείται ένας σπάνιος ανώτερος αξιωματούχος που μπορεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του – και να τηρήσει το σενάριο – ακόμη και στις πιο σοβαρές κρίσεις.

«Ο Στόλτενμπεργκ θέλει να μείνει», δήλωσε ο ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

Αλλά το ενδεχόμενο να παραταθεί η θητεία του Στόλτενμπεργκ θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις σχετικά με τον διαγωνισμό για κορυφαίες θέσεις εργασίας της ίδιας της ΕΕ το 2024.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ αρνήθηκε να διευκρινίσει τις μελλοντικές φιλοδοξίες του Στόλτενμπεργκ.

Ερωτηθείς τον Δεκέμβριο σχετικά με το θέμα, ο νυν γενικός γραμματέας δήλωσε στο BBC:

«Δεν κάνω εικασίες για το τι θα συμβεί μετά τη θητεία μου».

Το ανατολικό μέτωπο
Ορισμένοι θεωρούν τους υποψηφίους από την Ανατολική Ευρώπη ιδιαίτερα κατάλληλους.

Ήδη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπήρχε το σενάριο το ΝΑΤΟ να επιλέξει έναν γενικό γραμματέα από τα ανατολικά.

«Εδώ και χρόνια, οι χώρες της ανατολικής πτέρυγας προειδοποιούν για την απειλή της Ρωσίας», δήλωσε αξιωματούχος από τη Βαλτική.

Οι χώρες της περιοχής, είπε ο αξιωματούχος της Βαλτικής, ήταν πρωτοπόρες στην ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών και στην πίεση της συμμαχίας για τη βελτίωση της άμυνάς της.

«Θα ήταν πολύ λογικό και απογοητευτικό να έχουμε κάποιον που έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση της Ρωσίας και που κατανοεί τη λογική και τη νοοτροπία της Ρωσίας, για να ηγηθεί της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Η Σλοβάκα Čaputová τσεκάρει και τα δύο κουτάκια ως γυναίκα υποψήφια της Ανατολής, αν και το όνομά της αναφέρεται λιγότερο συχνά στους κύκλους της συμμαχίας.

Μια άλλη προσωπικότητα που πιθανόν να είναι υποψήφια είναι ο Κλάους Γιοχάνις, ο πρόεδρος της Ρουμανίας. Αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εμπόδια από τη γειτονική Ουγγαρία και αντιδράσεις από εκείνους που θα προτιμούσαν μια γυναίκα υποψήφια.

Δυτικές χώρες του ΝΑΤΟ αποτελούν ασφαλέστερη λύση για την ηγεσία
Ο Γουάλας, υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, χαίρει εκτίμησης και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το ΝΑΤΟ θα ήταν μια “ωραία δουλειά”.

Ωστόσο, πολυάριθμες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -ιδίως το Παρίσι- αναμένεται να αντιταχθούν σε ένα όνομα του Λονδίνου και να επιμείνουν σε έναν υποψήφιο της ΕΕ.

Ένας πιθανός συμβιβασμός που ακούγεται στις Βρυξέλλες είναι ένας ακόμη γενικός γραμματέας από την Ολλανδία.

Οι Ολλανδοί πολιτικοί αποτελούν παραδοσιακά δημοφιλή επιλογή για τον ρόλο αυτό, καθώς στο παρελθόν κατείχαν τη θέση για τρεις θητείες που κάλυπταν 21 χρόνια τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Οι Ολλανδοί θεωρούνται σοβαροί στην άμυνα, αλλά όχι τόσο γερακίσιοι όσο οι Βαλτικοί – και τα ονόματα του σημερινού πρωθυπουργού Ρούτε, της αναπληρώτριας πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών Σίγκριντ Κάαγκ και της υπουργού Άμυνας Κάιζα Όλονγκρεν κυκλοφορούν ως πιθανοί υποψήφιοι.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εικασίες, ο Ρούτε δήλωσε ότι θέλει να “εγκαταλείψει εντελώς την πολιτική και να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό”. Οι δύο Ολλανδοί υπουργοί δεν εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη θέση.

Η πρόεδρος της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, είναι μια γυναίκα υποψήφια που θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη των δυτικών πρωτευουσών που αγχώνονται για την προοπτική ενός ηγέτη από την ανατολική πτέρυγα, αλλά δεν είναι σαφές αν ενδιαφέρεται για τον ρόλο. “Δεν σχολιάζουμε ποτέ τέτοιες εικασίες”, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Παρόλο που η φήμη της στους κύκλους της ασφάλειας είναι ανάμεικτη, η φον ντερ Λάιεν θεωρείται ισχυρή πιθανή υποψήφια, ανεξάρτητα – αν η χρονική συγκυρία ευθυγραμμιστεί και δεν πάρει δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Άλλες γυναίκες πολιτικοί που ακούγονται είναι η ευρέως σεβαστή αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Καναδά Chrystia Freeland και η υπουργός Εξωτερικών Mélanie Joly. Παρ’ όλα αυτά, λένε αξιωματούχοι, καθώς η συμμαχία εστιάζει στην ενίσχυση της άμυνάς της, οι χαμηλές αμυντικές δαπάνες της Οτάβα και το μη ευρωπαϊκό καθεστώς σημαίνουν ότι ένας Καναδός είναι απίθανο να πάρει τη θέση.

Εν μέσω όλων αυτών των εικασιών, ορισμένοι εντός της συμμαχίας απορρίπτουν το «παιχνίδι» με τα ονόματα των υποψηφίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: